Hlavní obsah

Děti mají být kojeny do šesti měsíců

ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Děti by po narození měly být kojeny do šesti měsíců plně. V českých zemích tomu ale tak není a téměř tři čtvrtiny dětí nejsou krmeny správně. Podle primářky novorozeneckého oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Magdaleny Paulové při propouštění z porodnice je 91 % dětí plně kojeno, za šest týdnů ale kojí už jen 64 % žen a za půl roku 28,6 %.

Foto: Mykologický klub Přerov

Plakát výstavy.

Článek

"To je málo," soudí primářka Paulová. Její kolegyně a předsedkyně Laktační ligy Anna Mydlilová oceňuje, že za uplynulých deset let v České republice stoupl podíl plně kojených dětí při propouštění z porodnice o 10 procent a přibylo i matek, které kojí více let.

"Problém však je se zaváděním tekutin a příkrmů," soudí Mydlilová. Do půl roku dostává čaj 64 procent dětí, 11 procent již v prvním měsíci. Varovala před černým čajem, který není vhodný a váže železo, což může vést k tomu, že děti jsou pak chudokrevné. Vhodné jsou dětské čaje. Chybou je i podávání kravského mléka, které může přispět k rozvoji alergie.

Podle výzkumu, kteří lékaři provedli, tři čtvrtiny dětí mají ovoce a 80 procent zeleninu v době, kdy by měly mít pouze mléko. Někteří lékaři tvrdí, že kojení není povinnost matky, ale její právo. Mezi lékaři se vedou i spory o tom, jak dlouho by měla matka kojit. Někteří jsou pro kratší dobu, jiní pro delší, ba dokonce jsou případy, že matka kojí dítě až do jeho 1,5 roku věku. Mateřské mléko je také nejvhodnější pro dítě, aby získalo dostatek obranných látek vůči nemocím.

Začal Světový týden kojení

Světový týden kojení, který dnes začíná, je zaměřen na propagaci nejpřirozenějšího způsobu výživy dětí. Mateřské mléko je to nejlepší pro jejich zdravý vývoj. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by děti do půl roku měly být pouze kojeny. Přikrmování ovocem a zeleninou se v prvních šesti měsících nedoporučuje.

Kojení s doplňkovou stravou by mělo pokračovat do dvou let i déle. "Příkrm zavedený před šestým měsícem věku nemá žádný efekt pro růst, vytlačuje mléko z výživy a to není dobré, protože biologická dostupnost živin z příkrmu je horší," řekla ČTK předsedkyně Laktační ligy a lékařka Anna Mydlilová.

Ocenila, že přes 90 procent dětí v Česku matky při propuštění z porodnice plně kojí. Úspěchem podle lékařky je to, že se prodlužuje délka kojení. V roce 1980 bylo v šesti měsících kojeno 7,4 procenta, v roce 2001 už 28,4 procenta dětí. To ale zároveň znamená, že 70 procent dětí nedostává výživu podle doporučení WHO.

Ze 117 českých porodnic získalo 39 titul Baby Friendly Hospital (Nemocnice přátelská dětem), protože propagují kojení jako nejlepší způsob výživy dítěte a personál učí matky správné technice kojení.

Kojení svědčí dítěti i matce

Kojení svědčí dítěti i matce a je ideální výživou do šesti měsíců dítěte a s příkrmem dva roky i déle. Ženě neuškodí ani několik let kojení, řekla ČTK lékařka novorozeneckého oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice a předsedkyně Laktační ligy Anna Mydlilová.

"Pro kojení svědčí pádné argumenty, ženy se nemusejí obávat, že by to nějak narušilo jejich zdraví," zdůraznila. Podle Mydlilové jsou kojené děti zdravější, chytřejší a trpí méně alergiemi. Kojící matky méně často onemocní rakovinou prsu a vaječníků a jsou chráněny před řídnutím kostí. Kojení podporuje citovou vazbu mezi matkou a dítětem.

Ženě neuškodí ani více let kojení

Zatímco matkám dnešních maminek radili lékaři při prvních problémech s kojením nasadit umělou výživu, dnešní maminky již od nich slyší něco jiného - je to to nejlepší, co můžete dítěti dát. Potíže se dají překonat, záleží na správné technice kojení. A tak je nyní při propuštění z porodnice kojeno 91,3 procenta dětí, to je o deset procent více než před deseti lety.

Mydlilová ocenila, že stoupá i délka kojení. "My víme, že třetina žen kojí ještě po roce věku dítěte a jsou i takové ženy, které kojí ve čtyřech, pěti letech. Samozřejmě záleží na matce a dítěti, zda chtějí v kojení pokračovat tak dlouho," řekla. Ani mnohaleté kojení podle lékařky ženu nevysílí.

"Kojení musíme chápat jako výživu, ale také jako úžasný vztah mezi matkou a dítětem, tam opravdu záleží na tom, jak se matka s kojením srovná," podotkla. Žena neztrácí kojením vápník a další důležité živiny ke svému životu, jak se někdy tvrdí. "I podvyživená žena může kvalitně kojit, zajistit výživu dítěti a přitom si neublížit," řekla.

Reklama

Související články

Kojení je prospěšné pro dítě i pro matku

Maminky by měly své potomky kojit nejméně šest měsíců, než začnou jejich stravu obohacovat sunarem a přesnídávkami, doporučují odborníci. Některé ženy však...

Otcové hrají při kojení důležitou roli

Správné technice kojení v pondělí v Laktačním centru Fakultní Thomayerovy nemocnice učilo několik desítek maminek, jež spolu s dětmi doprovázeli tatínkové....

Výběr článků

Načítám