Hlavní obsah

Čtyři znaky toxického vztahu

Novinky, lin

Život v páru pokaždé nebývá lehký. Špatné návyky se časem nastřádají, a aniž byste si toho všimli, začínají se čím dál tím víc projevovat a škodit. Ze zdravého vztahu se tak postupně stává toxický, který negativně ovlivňuje oba partnery. Jak takový vztah poznat?

Foto: Profimedia.cz

Život v toxickém vztahu se odrazí na psychice.

Článek

Lidský instinkt bývá zpravidla neomylný. Často nám naznačuje, že je s naším vztahem něco v nepořádku, ale my se ho snažíme neposlouchat, nebo ho zcela potlačujeme. Podívejte se na několik neomylných znamení, která napovídají, že je se vztahem opravdu něco v nepořádku.

Nemáte vlastní identitu

Nemáte žádné vlastní záliby, zájmy, dokonce ani názory? Pokud souhlasně kývete hlavou alespoň v jednom z případů, pak se možná nacházíte v příliš těsném vztahu, který vás po čase začne dusit.

„Kvůli neustálé provázanosti s partnerem se navíc sama v práci nebo kdekoli jinde můžete cítit sama sebou nejistá a být ve stresu,“ říká terapeutka Amy Kippová pro Huffington Post.

Zkuste se z tohoto stereotypu ihned vymanit a začněte navštěvovat například nějaký kurz, který vás vytrhne z uzavřeného kruhu. Pokud vám v tom partner bude bránit, pak jste se pravděpodobně stala obětí manipulátora, který vás chce za každou cenu jen dostat pod kontrolu. V takovém případě je nejvyšší čas zmizet.

Nemůžete se na sebe vzájemně spolehnout

Jedním z důvodů, proč se lidé dávají dohromady, je ulehčit si život. Je skvělé mít po svém boku partnera, který je tu pro vás vždy, když potřebujete. To ale poznáte až v době, kdy budete podporu opravdu potřebovat. Vztahy jsou testovány zejména v těžkých časech, kdy jeden z partnerů čelí vážnému problému.

V případě, že vám partner nepomůže a není vám oporou, pak je něco v nepořádku a vy nejspíš budete čelit pocitu zklamání, osamělosti a hořkosti. Stupeň toxicity? Vysoký.

Máte velmi málo přátel

Pro vztah je zdravá pravidelná diverzita názorů a postojů, které získáme jedině tím, že budeme trávit čas s přáteli a známými i mimo náš vztah. Pokud se snažíte držet vašeho milého doma, pak se ho brzo přesytíte a uvidíte, že ani jeden z vás nebude šťastný. Tendence ovládat toho druhého jsou navíc příznačné pro žárlivé a řídící partnery, se kterými není radno si zahrávat.

Jste hyperkritičtí

V toxickém vztahu je obvyklá chronická kritika a napětí. Partneři se často snaží našlapovat po špičkách, aby se vyhnuli problémům a neoprávněné kritice. Ta je ale často nevyhnutelná, mnohdy vyplývá z výchovy. V takovém případě je potřeba na problému ihned odborně zapracovat, aby se předešlo podobnému chování či výchově u potomků.

Reklama

Výběr článků

Načítám