Hlavní obsah

Co muže nejvíce děsí na manželství

Překvapivě mezi největší obavy mužů z manželství nepatří to, že se na celý život zavážou jedné ženě, jde o zcela jiné důvody. Přinášíme vám seznam těch nejčastějších, jak jej sestavil server womensday.com.

Foto: Profimedia.cz

Mezi největší obavy mužů z manželství nepatří to, že se na celý život zavážou jedné ženě.

Článek

1. Bojí se, že časem přestane být na prvním místě

Svatba, děti, starosti s dětmi, práce, domácnost, koníčky, to vše zaměstná oba manžele minimálně na 100 %. Mnohé ženy jsou velice vytížené, a i když jim manžel či další rodinní příslušníci pomáhají, jak to jen jde, volného času je málo a to má na vztah negativní vliv. Manželství po čase přestane být takové, jako bylo na začátku.

Odborníci tak doporučují, aby si na sebe manželé udělali každý den alespoň půl hodiny čas, kdy budou jen spolu, bez dětí a nebudou řešit každodenní starosti a budou se věnovat jen sami sobě.

2. Budete ho s přítelkyněmi pomlouvat

Muži obecně trpí přirozeným strachem z toho, že zatímco oni řeší veškeré podstatné věci s vámi, vy namísto toho, abyste to dělala stejně, raději se svěříte nejlepší přítelkyni. Jistě, že jsou přátelé velkou emocionální podporou a pro každého je příjemné se občas vypovídat ze všeho, co ho v tu chvíli trápí. Ale proč kamarádce? To muži jednoduše nepochopí.

Otevřenost, upřímnost a komunikace hrají v manželství klíčovou roli. Proto odborníci ženám doporučují, aby alespoň občas upřednostnily své muže a víc se jim svěřovaly.  Posílí tak vzájemnou důvěru a umožní se lépe poznat.

3. Nechce, abyste se začala podobat jeho matce

Váš muž na vás miluje řadu vlastností a chce, abyste si tyto vlastnosti uchovala za každých okolností i v manželství. Má totiž obavy, aby vás manželství nezměnilo a nezačala jste se v některých směrech chovat jako jeho matka.

Snadná cesta, jak se toho vyvarovat, je například to, že požádáte muže, aby vás vždy upozornil na to, když mu budete jeho matku připomínat.

4. Omezí se sex

Muži se obávají, že po několika letech manželství vyprchá přitažlivost a sex se stane rutinní záležitostí, nebo že zmizí úplně. Pravdou je, že manželství může v lidech časem podpořit lenost mající neblahý vliv například na sexuální život. Ale nejde jen o lenost. Do manželství vstupuje stereotyp, neustálé řešení každodenních starostí, práce, stres. Manželé přestanou mít čas jen sami na sebe a také na svůj milostný život. Což je chyba, protože i sex je podstatnou součástí vztahu, a pokud to nefunguje v sexuálním životě, může to mít neblahý vliv i na ostatní oblasti manželství.

Proto je dobré sex nezanedbat, snažit se ho osvěžit, aby se nestal jen jednou z povinností, kterou musíte dvakrát za týden splnit.

5. Přijde o své koníčky

Velkým strašákem mužů je to, že v manželství už nebudou moci věnovat tolik času svým zálibám, jako tomu bylo za svobodna. A to buď z důvodu, že je naplno zaměstná rodina, nebo jim dokonce některé koníčky zakáže přímo manželka.

Jestli vašeho muže baví chodit běhat, na fotbal nebo na tenis, neexistuje důvod, aby se tomu po svatbě přestal věnovat. Každý potřebuje mít nějaký čas jen pro sebe, kdy se odreaguje. Není třeba se vzdávat toho, co má člověk rád.

6. Budete chtít svého muže změnit

Mezi další obavy z manželství patří i to, že žena bude chtít svého manžela dřív nebo později změnit k obrazu svému. Případně, že ho bude tlačit do něčeho, co on sám nechce. Může jít o maličkosti týkající se účesu, oblečení, kouření, ale i podstatnějších věcí jako například kamarádů, které žena nemá ráda, členů rodiny, kteří jí nesedli. Toho všeho se muži velice bojí, jelikož nemají rádi, když jim žena říká co a jak mají dělat.

Pokud vám na muži něco vadí, snažte se mu to nenápadně a šetrně naznačit, ne mu otevřeně a kriticky říct, že by se měl změnit.

7. Strach z toho, že ho budete sekýrovat

Muži oprávněně nemají rádi, když je neustále žena sekýruje a něco jim přikazuje a komanduje je. Problém může nastat i v okamžiku, když se žena začne chovat ke svému muži jako matka k dítěti.

Pokud chcete, aby váš muž něco udělal, nepřikazujte mu to, ale snažte se s ním domluvit, že něco uděláte vy a něco on. Nebude si pak připadat jako malé dítě, které musí vyplnit příkaz, ale jako váš manžel, který vám pomůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství prodlužuje život, tvrdí studie

Ženatí muži a vdané ženy žijí podle sociologů a demografů déle než jejich svobodní vrstevníci. Navíc jsou šťastnější, spokojenější, méně trpí depresemi...

Výběr článků

Načítám