Hlavní obsah

Co dělá lidi doopravdy šťastnými

Právo, Alice Vondrová

Lidé toužili po štěstí od nepaměti. A po staletí zkoumali, co u nich tyto pocity vyvolává. Slavný starověký filozof Aristoteles pokládal dokonce štěstí za cíl lidského konání. Komu se ho podařilo dosáhnout, ten podle něj prožil naplněný život. Co si ale představit pod slovy: šťastný, dobrý a spokojený život? Odpovědi na tuto otázku bývají různé.

Foto: Profimedia.cz

Podoba štěstí je u každého člověka trochu jiná.

Článek

Podoba štěstí je u každého člověka trochu jiná. Bývá tedy v každém případě hodně individuální. Průmyslově vyspělé země dosáhly nebývalého materiálního blahobytu. Ale nevyplynulo z toho, že by se lidé, kteří v nich žijí, stali automaticky více šťastnými. V některých ohledech došlo dokonce k opaku.

Může za to příliš rychlé životní tempo, atmosféra vyhrocené soutěživosti a informační tlak, ale také hluk, přelidněnost měst a řada dalších problémů. Obstát v téhle mlýnici člověka stojí dost sil. Někdo se pak může cítit vyčerpaný, citově vyprahlý nebo odcizený. I když vydělává dost peněz.

Hmotné statky samy o sobě štěstí nepřinášejí. Mohou nám však usnadnit to, abychom ho dosáhli. Když s nimi umíme zacházet, tak nás dokážou do určité míry osvobodit. Dávají nám prostor k tomu, abychom něco prožili. Musí být ale jenom prostředkem, nesmějí se stát jediným cílem a smyslem našeho života. Jinak hrozí, že si nás naopak podmaní nebo i zotročí.

Deset způsobů, jak lidé nejčastěji sabotují vlastní úspěch a štěstí

Vztahy a sex

Člověk jich nepotřebuje nějak přehnaně moc. Stačí mu jich obvykle tolik, aby si mohl dopřát normální klidný a příjemně zabezpečený život. Rozumné množství peněz mu navíc dává šanci, aby měl dost volna a také zážitků. Pokud mu finance začnou naopak chybět a nestačí mu ani na zabezpečení jeho nejdůležitějších potřeb, hrozí mu pak neustálý stres.

Každý strůjcem svého života

Člověk bývá šťastný obvykle tehdy, pokud se stane strůjcem svého života. Když rozumně rozhoduje o svém osudu a ovlivňuje aktivně své vztahy s ostatními lidmi. Každý život je vlastně originální tvůrčí dílo svého majitele. I se všemi jeho přirozenými chybami. Nezbytnou podmínkou životního štěstí je také dobré rodinné zázemí a schopnost prožívat hezké chvíle se svými blízkými i s přáteli.

Většina lidí, kteří se ve výzkumech označili za šťastné, neprožívala žádné extáze a každodenní nadšení. Stačily jim drobné hezké pocity během všedních dnů a to, že byli spokojení se svým životem.

Když se lidé nevěnují sobě, ale honbě za štěstím

Vztahy a sex

Pokud jde o pocit spokojenosti, neobjevuje se jen poté, co dosáhneme vysokých cílů. Zábavná a radostná může být i cesta k nim. A pokud jde o pocit opravdového euforického štěstí, ten zažívá člověk jen výjimečně, ve vzácných chvílích svého života.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství šťastných párů

Když jsou spolu dva lidé ve vztahu po dlouhou dobu, je pro ně mnohem snadnější uvažovat o sobě jako o „společné jednotce” než jako o dvou samostatných lidech....

Výběr článků

Načítám