Hlavní obsah

Antikoncepce jako záchrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každému se může stát, že i když je ve své podstatě věrný a uvážlivý, někdy ho převálcuje sex. A to bez ohledu na stáří. Důsledky nejčastěji dopadnou na mladé a s minimem zkušeností.

Článek

Mladí obvykle začínají se sexem v době, kdy jsou sice biologicky zralí, ale zcela nezralí sociálně. Nejsou většinou schopni samostatného života. Jsou ekonomicky závislí na rodičích a vůbec nejsou připraveni k založení rodiny. Je proto nezbytné, aby měli alespoň dobré znalosti antikoncepce. K dispozici je velké množství metod i prostředků. Žádný z postupů ale není vždy a za všech okolností ideální.

Proto je jistě dobré, že existují i metody, které selhání antikoncepce napraví. Pro ženu je psychologicky i tělesně šetrnější použít k řešení nechtěného těhotenství pilulku ,po" než podstoupit interrupci.

Rizikový postup vyžaduje havarijní plán

"Firmy, které ve výrobě používají rizikové postupy, mají připraven i havarijní plán. Podobně by měla uvažovat i žena. Riziko nechtěného otěhotnění existuje i při použití antikoncepce, a to nemluvíme o krajních případech, např. o znásilnění. Proto by měla mít nějaký plán, jak havarijní situaci vyřešit. Znám, které mohou mít děti, se většinou doporučuje, aby měly pilulku ,po" -Postinor2 - v kabelce.

Z mého hlediska tím ale dochází k diskriminaci mužů. Pro otěhotnění je přece nutná přítomnost nejen ženy, ale i muže. Proto si myslím, že pohotovostní antikoncepce by neměla chybět mezi osobními věcmi nejen žen a dívek, ale také u odpovědných mužů a mladíků. Ušetří oběma partnerům zbytečné traumatické zážitky.

Oba partneři mají být odpovědní. Je lepší, když budou mít takový prostředek v záloze, než když jim bude v krizové situaci scházet," říká psycholog Miroslav Krejčí.

Kondom chrání před pohlavními chorobami

Kondom jako nejdostupnější ochrana před nechtěným těhotenstvím není v České republice příliš populární metodou a navíc hrozí riziko selhání. Důvodem bývá jak nesprávná manipulace, tak i mechanické poškození v průběhu pohlavního aktu.

Moderní medicína dnes kondom považuje spíše za ochranu před přenosem pohlavních chorob než antikoncepční metodu. Některé studie uvádějí až třicetkrát vyšší pravděpodobnost selhání kondomu oproti hormonální antikoncepci.

Co je pohotovostní antikoncepce

Jde o hormonální tabletku užívanou po nechráněném styku. Její použití je vhodné například v situacích, kdy selže kondom, partner pozdě přeruší soulož, nebo když si žena opomene vzít svoji antikoncepční pilulku. Tato metoda by se zcela automaticky měla použít po znásilnění. Přípravek Postinor2 je vhodný pro všechny ženy a dívky, které sexuální styk neplánovaly, nebo si zapomněly vzít svoji hormonální antikoncepční pilulku apod. Doporučoval bych proto, aby si ho opatřily a nosily jej s sebou," uvádí gynekolog MUDr. Jiří Dvořák.

První milování očima statistiky
Průměrný věk se pohybuji okolo 17 let;
Nejčastějším antikoncepčním prostředkem je kondoři (64 %), hormonální antikoncepce (17 %) a přerušovaní soulož (12 %);
40 % mladých lidí uvádí že nepoužili žádný prostředek antikoncepce;
Častěji použili nějakou antikoncepci lidé se středoškolským či vysokoškolským vzděláním. Moderní metody antikoncepce jsou bohužel typické až pro další sexuální život.

Užití pohotovostní antikoncepce:

Podle Světové zdravotnické organizace je časový limit užití první tablety do 72 hodin a dala za 12 hodin od první. Čas se počítá od doby nechráněného pohlavního styku. Čím dříve žena tabletky užije, tím jsou účinnější.

Působení přípravku závisí na tom, ve které fázi menstruačního cyklu jej žena užije - buď zabrání ovulaci, oplození, nebo uhnízdění vajíčka. V žádném případě se nejedná o přípravek způsobující potrat. Spolehlivost je při správném užití srovnatelná s hormonální antikoncepcí. V případě selhání není riziko, že plod bude poškozen a ani zdraví ženy není ohroženo.

V porovnání s interrupcí je užití tohoto přípravku ze zdravotního hlediska pro ženu mnohonásobně méně rizikové. Z hlediska ekonomického je levnější a také snadno dostupný. Získáme ho na předpis v lékárně. Předepisuje ho nejen gynekolog, ale i praktický lékař bez ohledu na trvalé bydliště pacientky a získáme ho také na pohotovosti, v nemocnici nebo na ambulanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám