Hlavní obsah

Když se vytoužená dovolená změní v manželskou pohromu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na dovolenou, jak si odpočinete, naberete novou energii a užijete si společný čas s partnerem? Pak buďte na pozoru. Bohužel právě o dovolených, kdy jsou partneři nejvíce spolu, vyplouvají na povrch věci, které v průběhu roku zůstávají naprosto skryty, a to včetně nevěry.

Foto: Profimedia.cz

Právě na dovolené je mnohem snažší si všimnout zvláštního chování druhého

Článek

Právě na dovolené je totiž mnohem snazší si všimnout zvláštního chování druhého, ale i náhodně zhlédnout tajnou smsku či rozepsaný e-mail. Návraty z dovolených se tak často nesou v duchu hledání partnerské poradny. Počáteční šok totiž velmi záhy vystřídá zoufalství a bezmoc, tedy stavy, které se často neobejdou bez pomoci odborníků.

V bezprostředním okamžiku odhalení nevěry nastává silný emoční šok. V člověku se mísí pocity bolesti, nepochopení, obrovské křivdy, ale i vlastní viny a vzteku. Řešit v daném okamžiku cokoliv přímo s partnerem je nesmysl. Navíc to ani nepomůže k úlevě. Naopak to může způsobit zacyklení se ve vzájemných výčitkách. Nikdy tak nejednejte v těch nejsilnějších bolestivých emocích. Mají spíš destruktivní sílu.

Mnohem lepší je odejít někam do ústraní, kde lze upustit uzdu emocím, a pokud to situace dovoluje, je dobré zavolat i někomu blízkému a svěřit se mu.

Až opadne prvotní šok

Jakmile emoce alespoň částečně opadnou, teprve nastane čas vyslechnout si nevěrníka.

„Chtějte vědět, o jakou známost se jedná, zda je to něco vážného, a hlavně zda s celou situací chce protějšek něco dělat. I když se vám nemusí podařit dát celé situaci nějaké řešení, snažte se udělat alespoň částečný závěr nad celou situací,” radí koučka Lenka Černá a dodává: ”Domluvte se, jak nyní na dovolené budete fungovat, a pokud máte možnost návratu, můžete zvážit i tuto variantu. Důležité je, abyste se po dobu dovolené 'neutrápili k smrti'. Pokud na dovolené zůstanete, určitě se domluvte na tom, že celou situaci budete řešit po návratu.“

Zbytek dovolené by měl pak podvedený využít sám pro sebe, izolovat se od druhého a dát si čas na přemýšlení. Nevěra nevzniká ze dne na den a má vždy své příčiny. Mohou za ni oba dva partneři, protože pravděpodobně ve vztahu něco zanedbali.

„Seberte tedy všechny síly a využijte volného času pro analýzu sebe ve vztahu. Nebojte se ze sebe pouštět emoce tam, kde je to možné. A i když je to těžké, berte svou situaci jako určitou lekci nebo životní výzvu, kterou můžete překonat. Vy sami, anebo společně s partnery,” dodává Lenka Černá.

Jak po dovolené?

Na čas nalezněte útočiště mimo společný byt, ideálně u přátel, rodičů či sourozenců. Podle koučky Kateřiny Matlákové není dobré situaci probírat neustále dokola a hledat odpovědi na své otázky. Vždy je lepší si zkusit udělat rekapitulaci vztahu. Za nevěrou totiž obvykle stojí chyby obou partnerů a je dobré si to přiznat. „Zbytečně však na sebe neberte více zodpovědnosti, než je zdrávo,” radí koučka.

Až si všechny tyto věci srovnáte sama se sebou, teprve si o tom všem promluvte v klidu s partnerem. Zkuste si také společně zodpovědět následující otázky. Jste ochotní oba ve vztahu něco změnit? Jste ochotni si odpustit?

A na základě těchto odpovědí se spolu dohodněte na dalším řešení. Pokud oba o vztah bude opravdu hodně stát, pak se nebraňte společně navštívit odborníky. S jejich pomocí budete mít větší naději, že si nejen vzájemně odpustíte, ale také že i nadále budete pokračovat ve funkčním vztahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám