Hlavní obsah

Vědecky prokázané příznaky zamilovanosti

Pocit zamilovanosti prožívá každý člověk různě. Někdo je zamilovaný často a zná tento pocit velmi dobře, jiní si ovšem nemusí být jistí, zda je to láska, nebo jen poblouznění. Naštěstí zná naše tělo všemožné cesty, kterými nám napoví, zda jsou naše pocity vůči partnerovi víc než jen prchavé zalíbení. Až si příště nebudete jistí, věnujte pozornost těmto „příznakům“.

Foto: Profimedia.cz

Pocit zamilovanosti prožívá každý člověk různě.

Článek

Nemůžete se vynadívat

Přistihli jste se, že na svého nového partnera neustále hledíte a nemůžete se doslova vynadívat? I to může být známka toho, že vám na něm záleží mnohem víc, než si připouštíte.

Podle odborníků lze i díky intenzivnímu očnímu kontaktu probudit opětovnou romantiku i u dlouhodobějších vztahů. Existují totiž studie, které zjistily, že páry, které spolu navazují oční kontakt k sobě cítí mnohem silnější romantické pouto než ty, co tak nečiní. Stejně tak pokud si budete delší čas vzájemně hledět do očí s cizím člověkem, je velká pravděpodobnost, že k němu pocítíte příjemné pocity.

Opojné pocity

Je naprosto normální, že si ve chvíli, kdy se zamilováváte, připadáte jako smyslů zbavení. Studie Kinsey institutu přišla s tím, že mozek zamilovaného člověka vypadá stejně jako mozek někoho, kdo užil kokain. Za tento stav můžete poděkovat dopaminu, který je uvolňován v obou zmíněných případech. To je dobré vysvětlení toho, proč se lidé v novém vztahu chovají bláznivě.

Pořád na něj/ni myslíte

Když někoho milujete, může se vám zdát, že ho prostě nemůžete dostat z hlavy. To proto, že váš mozek uvolňuje fenylethylamin, známý také jako droga lásky. Právě tento hormon způsobuje pocit poblouznění.

Tento pocit vám může být známý také proto, že se fenylethylamin vyskytuje i v čokoládě. Tím by se také dalo vysvětlit, proč nikdy nezůstanete jen u jedné kostičky.

Chcete, aby byl ten druhý šťastný

Láska je rovnocenný vztah, ale štěstí toho druhého se pro vás stane velmi důležitým, až v okamžiku zamilovanosti. Podle vědců takzvaná soucitná láska může být tou nejdůležitější známkou zdravého vztahu. To znamená, že jste ochotni uhnout ze své cesty proto, že chcete svému protějšku usnadnit život a učinit ho šťastnějším.

Štěstí protkané velkým stresem

Ačkoli se láska často spojuje s hřejivými a příjemnými pocity, může být také velkým zdrojem stresu. Zamilovanost často způsobuje, že váš mozek uvolňuje stresový hormon kortizol, který způsobuje, že jste netrpěliví, občas vám tzv. bouchnou saze a děláte problém tam, kde není.

Necítíte bolest tak intenzivně

Další známkou zamilovanosti je i ten fakt, že v případě zranění či zdravotního problému prožíváte bolest a další nepříjemnosti mnohem méně intenzivněji, než když zamilovaní nejste. Studie provedená na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity nechala účastníky, aby se dívali na fotografii někoho, koho milují v okamžiku, kdy prožívali bolest. Z jejich zjištění vyplynulo, že pohled na svého milého dokázal zmírnit běžnou bolest až o 40 % a skutečně obrovskou bolest o 15 %.

Zkoušíte nové věci

Každý chce na prvních schůzkách s novým protějškem udělat dojem a dost často se tak začne pouštět do věcí, které do té doby nikdy nedělal a ani ho v podstatě nezajímaly. Což potvrdily i mnohé studie. Podle nich si mnozí lidé v době zamilovanosti rozšiřují své zájmy a proměňují osobnostní rysy.

Váš srdeční tep se synchronizuje

Se zajímavým zjištěním přišli američtí vědci, podle nichž srdce zamilovaného páru mohou bít ve stejném rytmu.

Jste v pohodě s nechutnými věcmi

Pokud jste úzkostlivě čistotní, a přesto vám vůbec nevadí líbat se s partnerem, který porušuje vaše hygienické návyky, pak jste skutečně zamilovaní. Studie provedená na univerzitě v Holandsku zjistila, že sexuální vzrušení může překonat pocit znechucení.

To znamená, že pokud vás partner neskutečně přitahuje, prostě ho necháte dělat věci, které byste v jiných případech nikdy netolerovali.

Milujete jeho/její výstřednosti

Pokud někoho opravdu dobře poznáte, je pravděpodobné, že u něj objevíte povahové maličkosti, které ho činí výjimečným. Podle studie mohou právě tyto skutečnosti přispět k tomu, že se člověk zamiluje ještě hlouběji.

Reklama

Výběr článků

Načítám