Hlavní obsah

Odborníci varují před kapavkou, šíří se i orálním sexem a začíná být odolná vůči antibiotikům

Novinky, das

Kapavka je považována za nejrozšířenější pohlavní nemoc. Přestože ještě před pár lety byla dobře léčitelná, dnes tomu tak není. Bakterie, které nemoc způsobují, jsou totiž stále častěji rezistentní vůči léčbě antibiotiky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou zaznamenány případy lidí v Japonsku, Francii a Španělsku, u kterých nefungují vůbec žádné léky.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Neisseria gonorrhoea

Článek

„Kapavku způsobují velmi chytré bakterie. Pokaždé, když zavedeme nový druh antibiotik, jež si s nimi poradí, velmi záhy se i vůči těmto lékům stávají rezistentní,” vysvětluje pro BBC doktorka Theodora Wi z WHO.

„Bohužel drtivá většina nemocných lidí s kapavkou je z chudých zemí, o to těžší je včas přenosu infekce zamezit,” dodává doktorka.

V České republice se podle Státního zdravotního ústavu zvýšil počet nemocných v posledních šesti letech ze 709 na 1527 v roce 2016.

Přenos nejen pohlavně, ale i orálně

Kapavka se nejčastěji přenáší pohlavně, análně, ale i orálně. V poslední době je přitom na vzestupu právě přenos orálním sexem. Bakterie způsobující kapavku se tak usídlují v zadní části krku, kde jsou hůře léčitelné. Je to dáno i tím, že zde dochází k mísení těchto bakterií s dalšími bakteriemi a vzniká zde tzv. super kapavka - zánět, na který je velmi složité nalézt účinná antibiotika.

Rezistence vůči bakteriím Neisseria gonorrhoea, které nemoc způsobují, nyní narůstá do obrovských rozměrů. „Od doby objevení penicilinu, který dlouho fungoval jako spolehlivý a rychlý lék, se bakterie způsobující kapavku natolik vyvinula, že je v současnosti odolná vůči téměř všem antibiotikům,” upozorňuje doktorka Manica Balasegaramová.

V posledních 15 letech se změnil minimálně třikrát doporučený celosvětový způsob léčby tohoto onemocnění.

„Nyní jsme v bodě, kdy jsme s léky v poslední instanci. Bohužel již existují první případy se zcela rezistentními kmeny této bakterie, na které nefungují žádné léky,” dodává doktorka.

Jedinou a nejúčinnější ochranou před touto infekcí tak zůstává zodpovědné sexuální chování a použití kondomu a to i při orálním styku.

Přibývá nemocných i s dalšími pohlavně přenosnými chorobami

Podle statistik v Česku lékaři registrují nárůst počtu nemocných se syfilidou, kapavkou, ale i HIV. V roce 2010 se nově objevila i tropická choroba lymphogranuloma venerum, která se od té doby také šíří.

Podle údajů, které mají lékaři k dispozici, přitom roste zejména počet pacientů, kteří jsou se sexuálními chorobami léčeni opakovaně. „Není vzácností, že některé muže léčíme posedmé nebo poosmé,” upozorňuje Filip Rob z pražské Dermatovenerologické kliniky nemocnice Na Bulovce. [celá zpráva]

Co je kapavka
Kapavka je pohlavně přenosné onemocnění, jež způsobuje bakterie Neisseria gonorrhoea. Infekce se šíří při nechráněném pohlavním, análním i orálním styku. Mezi nejčastější příznaky patří hustý zelený či žlutý výtok z pohlavních orgánů, bolest při močení a krvácení. U hltanové kapavky pak bolest v krku. Někdy se může objevit i zánět spojivek - zarudlé zanícené oko, které může vést až ke slepotě.Jeden z deseti heterosexuálních mužů, více než tři čtvrtiny žen a homosexuálních mužů nemají žádné příznaky.Neléčená infekce přitom může vést k neplodnosti, zánětlivému onemocnění a pokud ji má těhotná žena, pak může dojít i k přenosu na dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám