Hlavní obsah

Festival Prague Pride tradičně zakončí pochod homosexuálů

Novinky, das

MILUJU__, zní ústřední motiv šestého ročníku festivalu Prague Pride s lesbickou, gay, bisexuální a transgender tematikou, jehož cílem je upozornit širokou veřejnost na to, že všichni máme stejné právo na lásku. Celý program festivalu je tak zaměřen na radost z lásky a vyzývá účastníky, aby sami vyjádřili, koho milují. Tradičním vyvrcholením festivalu je pak sobotní průvod Pride Parade, který startuje ve 13 hodin na Václavském náměstí a vydá se směrem do Letenských sadů.

Foto: Profimedia.cz

Loňského ročníku průvodu Prague Pride se zúčastnilo více jak 20 000 lidí.

Článek

„Všichni se rodíme s darem milovat, po lásce toužíme, a také si ji zajisté všichni zasloužíme. Přesto v české společnosti pro lásku stále existují překážky, ať už jsou to projevy homofobie vůči LGBT párům (lesbám, gayům, bisexuálům a transgenderovým osobám), zákaz adopce dětí partnera u stejnopohlavních párů nebo zákaz manželství pro gaye a lesby,“ upozorňuje ředitelka festivalu Prague Pride Kateřina Saparová.

Pražský festival, který je největší pride událostí ve východní Evropě, se proto letos zaměřil na radost z lásky a vyzývá účastníky, aby sami vyjádřili, koho milují. Sobotní průvod zároveň vzdá symbolickou úctu obětem tragického útoku z amerického Orlanda vypuštěním balonků a minutou ticha.

V průvodu bude k vidění více než deset alegorických vozů, mezi nimi již tradiční vůz americké ambasády, společnosti Microsoft, IBM, Clearstream nebo Amnesty International.

Foto: Profimedia.cz

Prague Pride

Na začátku průvodu, a tedy na Václavském náměstí budou hrát DJs na vyzdobených autech a každý návštěvník si bude moci v duhovém stánku vyrobit svůj vlastní transparent nebo nakoupit výbavu do průvodu. Každého návštěvníka pak čeká veselé defilé roztančených lidí, nápaditých masek, drag queens, kočárková jízda rodičů s dětmi, alegorické vozy atd. Vítáni jsou všichni, kdo přijdou podpořit rozmanitost a radost ze života.

Hlavním hostem letošního festivalu je Omar Sharif Jr., LGBT aktivista a první veřejně vyoutovaný gay v arabském světě, který si sám prošel peklem. Z rodného Egypta musel utéct do Kanady, kde se nyní věnuje aktivismu. Je skvělý řečník a charismatická osoba – stejně jako jeho dědeček, slavný herec Omar Sharif.

Foto: Profimedia.cz

Omar Sharif jr.

Do Prahy ale zamířily i další významné mezinárodní osobnosti, jako transgender kněz Shannon T. L. Kearns, Jacob Huang z čínské LGBT neziskovky Aibai nebo spoluzakladatel celosvětově rozšířeného řádu The Sisters of Perpetual Indulgence ze San Franciska, vystupující pod jménem sestra Vish PHB. V Praze se americké i české členky řádu zúčastnily řady akcí včetně jízdy duhovou tramvají v rámci prevence HIV.

Prevence HIV je aktuálním tématem kvůli nárůstu počtu pozitivních případů v ČR. Proto na toto téma proběhlo hned několik diskuzí včetně workshopu České společnosti AIDS pomoc, jehož účastníci se naučili praktické triky s kondomem.

Letošní průvod se zaměřil na radost z lásky a vyzývá účastníky, aby sami vyjádřili, koho milují.

Novinkou letošního ročníku bylo dvoudenní sympozium o LGBT turismu, které vůbec poprvé ve východní Evropě otevřelo téma potřeb transgender turistů. Na akci vystoupili experti a expertky z USA, Velké Británie, Německa i Číny. Záštitu nad sympoziem převzala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Foto: Profimedia.cz

Prague Pride

Záštitu nad Prague Pride letos převzal senátor Václav Láska, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a radní pro kulturu a sousedské vztahy MČ Praha 7 Hana Třeštíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám