Hlavní obsah

Sexuální fantazie se od reality značně odlišují

V čem tkví úspěch erotických románů, jako je Padesát odstínů šedi či Barvy lásky? Jednoduše odrážejí naše sexuální fantazie. To o čem sníme, ale ve skutečnosti jen málokdy zrealizujeme. Fantazie dost často slouží jen pro zvýšení sexuální touhy, samotná realizace přitom nemusí být vůbec důležitá, neboť se jedná jen o produkt naší mysli.

Foto: Profimedia.cz

Sexuální fantazie jsou pouhým produktem naší mysli.

Článek

Již v roce 2008 psychologové Joseph Critelli a Jenny Bivonaová z Texaské univerzity zdůrazňovali zásadní rozdíl mezi tím, co se odehrává ve fantazii, a aktem samotným. Jak ukázala jejich studie, tak např. 31 až 57 procent žen si představuje znásilnění a u devíti až 17 procent z nich jde o fantazii číslo jedna, ale v reálném životě žádná z nich nemá chuť být znásilněna. Je to i známka toho, že se fantazie jen málo ohlíží na společenské konvence nebo racionální uvažování.

V kanadské studii zveřejněné na serveru Journal of Sexual Medicine se zase ukázalo, že mezi muži jsou nejrozšířenější fantazie pocit lásky při pohlavním styku (88 procent), orální sex (87 procent) a milování se dvěma ženami (84 procent). První dvě představy jsou rovněž hojné u žen: první fantazie vzbuzuje zájem 92 procent žen a druhá 78 procent.

O milování mezi jedním mužem a dvěma ženami sní jen 36 procent žen a sex se dvěma muži si představuje jen 30 procent žen. Studie překvapivě ukázala, že fantazie o podřízenosti, které bývají s oblibou přisuzovány ženám, jsou ve skutečnosti časté i u mužů.

Dále ze studie vyplynulo, že se mnohem častěji, než se předpokládalo, objevují sexuální fantazie považované za vzácné či nezvyklé, a to jak u mužů, tak i u žen. Například to je močení na partnera, nošení šatů opačného pohlaví při milování či sex s prostitutkou nebo s prostitutem. Z 55 fantazií, které vědci pokusným osobám předestřeli, se nakonec ukázaly jako vzácné jen dvě: pedofilie a zoofilie, jimž se oddávalo méně než 2,3 procenta dotázaných.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám