Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Klimakterium není ani u sexu konečná

Právo, Jaroslav Zvěřina

Žena po přechodu prakticky končí s pohlavním životem. Tento názor patřil ke vžitým klišé ještě před několika desítkami let. Ale téměř nikdy nebyl pravdivý. Pamatuji si, jak mě před lety překvapila v manželské poradně statná šedesátnice.

Foto: Profimedia.cz

Věk ani menopauza nemusejí znamenat ztrátu sexuálních emocí, aktivity a tužeb.

Článek

Zdůvodňovala mi svůj partnerský vztah s podstatně mladším milencem slovy: „Doktore, i kdyby ten románek trval jenom měsíc nebo dva, stál za to.“ Byla ztělesněním toho, že zralý věk ani menopauza nemusejí znamenat ztrátu sexuálních emocí, aktivity a tužeb.

V intimním životě stárnoucích žen hraje podstatnou roli to, že muži umírají v průměru dříve, takže jich logicky zbývá méně. Navíc je trápí rostoucí počet nemocí, včetně sexuálních poruch. Starší ženy proto mívají nouzi o zdravé a potentní partnery.

Hlavními změnami, které u nich přináší menopauza, jsou změny hormonální. Přestávají pracovat vaječníky a organismus tak ztrácí hlavní zdroj ženského pohlavního hormonu, estrogenu.

Zároveň se snižuje hladina testosteronu, mužského pohlavního hormonu, který v malé míře produkuje i organismus žen. Působí na jejich sexualitu, například ovlivňuje chuť většiny z nich na pohlavní styk.

Organismus každé ženy se s nedostatkem hormonů vyrovnává jinak

Některé jej prakticky nezaznamenají. Jejich tělo se spokojí s nízkými dávkami nebo deficit vyrovnává tím, že část hormonů produkují jejích vlastní tkáně. Třeba estrogen dovedou do určité míry vytvářet ty tukové.

U více než poloviny žen však zmíněný deficit vyvolává nepříjemné potíže. A to přímo v pohlavních orgánech. Například se ztenčí poševní sliznice a zhorší její kondice. Vagína pak bývá při pohlavním styku hůř zvlhčená a soulož se pro ženu stává nepříjemnou, někdy dokonce i bolestivou.

Je to nejčastější sexuální porucha žen v přechodu nebo po něm. V různých průzkumech ji přiznává až třetina padesátnic. Lékaři jim doporučují, aby využily lubrikační prostředky. Ty však někdy přinášejí jen částečnou úlevu. Usnadní začátek pohlavního styku, pokud však soulož trvá déle, jejich účinek slábne. V takových případech jim lze doporučit poševní krémy a globule, které obsahují hormony. Ty působí jenom lokálně a pomáhají zlepšit stav pochvy.

Klientka by se však měla poradit s gynekologem, jak tyto prostředky co nejlépe využít. Místní aplikace estrogenu může podstatně zlepšit i jiný, poměrně častý problém žen po přechodu: horší kontrolu moče. Poševně podané estrogeny příznivě ovlivňují také stav sliznice močové trubice a jejího okolí.

Nedostatek ženského hormonu zhoršuje rovněž stav pokožky a podkožních tkání. Dámy se suchou a vrásčitou pletí si pochopitelně připadají méně sexy. I proto se dnes kosmetika stala velkým byznysem. A to jak ta neinvazivní (krémy, séra, koupele), tak i ta invazivní (estetická chirurgie). Prosperita průmyslu krásy roste plynule s tím, jak dnešní populace stárne. Ženy po padesátce tvoří ve vyspělých zemích stále početnější skupinu obyvatel.

Hlavní problémy stárnoucích lidí

Pro lékaře nebývá někdy snadné odlišit vliv hormonálních změn, k nimž dochází po přechodu, tedy po klimakteriu, a změn, které přirozeně přináší vyšší věk. S ním většinou přibývají i různé nemoci.

Hlavním metabolickým problémem stárnoucích lidí se jeví obezita. Dámy v přechodu obvykle přiberou. Dva tři kilogramy většinou nehrají žádnou zásadní roli. Pokud ovšem ztloustnou o deset a více kilogramů, snadno to ovlivní jejich intimní aktivitu a prožívání sexuality. Roli hrají i takové věci, že si obézní ženy často připadají sexuálně málo atraktivní. Být proto co nejméně při těle a udržovat se v kondici, to bývá dobré nejen pro zdraví, ale i pro sexuální život.

Hlavní zbraní, kterou medicína nabízí proti nejrůznějším důsledkům přechodu, je hormonální léčba. Snaží se nahradit výpadek tvorby estrogenů. Ať už formou tablet, nebo injekcí. Jako každá hormonální léčba má však svá rizika i zdravotní komplikace. Pod dohledem zkušeného ženského lékaře však ženám obvykle výrazně zlepší kvalitu jejich života.

V období klimakteria trápí ženy také často výkyvy nálad, případně depresívní stavy různého původu. Proto má pro ně velký význam všechno, co jim pomůže v tom, aby je překonaly. U některých z nich to může být psychoterapie anebo léky zaměřené na podporu psychiky.

U jiných pomáhá to, že se cílevědomě udržují v dobré kondici a dokážou problémům, které přináší stáří, efektivně čelit díky své vitalitě a optimismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám