Hlavní obsah

Vztah matky a dcery je prý nejsilnějším poutem na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadelphia

Nejsilnějším vztahem na světě je podle nové studie vztah matky a dcery. A je také nejvlivnějším, neboť významně ovlivňuje zdraví, sebevědomí a další vztahy a to jak dcery, tak i matky. Přes složité emoce a konflikty má 80 až 90 procent žen středního věku výborný vztah se svou matkou.

Článek

Podle doktorky Christiane Northrupové z Pennsylvania State University je vztah matky a dcery nesmírně důležitý z psycho-sociálního hlediska.

„Vztah matky a dcery je nejsilnějším poutem na světě, ať už bráno z dobrého či toho horšího hlediska. Nastavuje to úroveň pro všechny ostatní vztahy,“ tvrdí Northrupová.

„Vztah matky a dcery je nejsilnějším poutem na světě, ať už bráno z dobrého či toho horšího hlediska. Nastavuje to úroveň pro všechny ostatní vztahy,“ tvrdí Northrupová.

Podle ní to také každý z nás přijímá na buněčné úrovni, jak se naše matka cítí jako žena, co si myslí o svém těle, jak zachází se svým zdravím a v co věří, že je v životě možné.

Matky mají na dcery větší vliv

Dcery jsou pak ovlivněny matkou více než synové a to jednak proto, že nastupují do puberty a adolescence dříve než chlapci, a navíc s matkou sdílejí tělo stejného pohlaví, ale také podobné emocionální založení a hodnoty, které se častěji než u chlapců týkají rodičovství a vztahů v rodině.

Anketa

Jaký máte vztah se svou matkou?
Výborný, velmi kamarádský.
49,4 %
Výborný, ale občas se neobejde bez hádek.
27,3 %
Dobrý, ale musíme se obě hodně snažit, aby fungoval.
7 %
Nic moc, ale snažíme se vzájemně respektovat.
6,1 %
Špatný, vůbec na ničem se neshodnem.
4,9 %
Nestýkáme se.
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9840 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám