Hlavní obsah

Vincent Cassel - filmový drsňák i milující otec

Právo, Jana Rovenská

Jeden z nejvýraznějších francouzských herců současné generace, pařížský rodák Vincent Cassel, se stal známým díky drsným, až zvráceným rolím. K dobré pověsti mu ale přispělo manželství s Monikou Belluciovou, se kterou má dvě malé dcery.

Článek

S atraktivní Italkou se seznámil v roce 1996 při natáčení dramatu Byt. V roli mladého romantika se do ní bezhlavě zamiloval, což se mu posléze stalo i v osobním životě.

„Na Monice mě nejdřív překvapilo, jaká je to nesmírně svědomitá a pracovitá herečka, pak jsem neodolal jejímu půvabu násobenému jižním temperamentem. Přesto, že Italku v sobě nezapře, působí na lidi velice uklidňujícím dojmem. Je milá, laskavá a v tomto duchu vychovává naše dcery,“ pěje ódu na svou o dva roky starší manželku.

Foto: Profimedia.cz

S manželkou Monikou Belluciovou tvoří zajímavou hereckou dvojici.

Ani Monica mu nezůstává nic dlužna. „V jeho hlubokých očích jsem se okamžitě utopila. Vincent je nejen výborný herec, ale i pozorný manžel a neuvěřitelně něžný otec. Starší, dnes už šestileté Devě se věnoval v každé volné chvíli, oba milují vodu, letos v létě se už společně potápěli. A když drží Léoni, která se narodila v květnu, vidíte, že je blahem bez sebe. Úplný protiklad proti jeho hrůzným rolím.“

Na otázku, proč si vybírá právě role darebáků, kriminálníků a vrahů, Vincent odpovídá: „Vyrůstal jsem ve stínu svého otce, populárního herce Jeana Pierra Cassela. Hrál většinou milovníky a lidi z vysoké společnosti, a já jsem nechtěl pokračovat v tomto lehkém komediálním žánru. Pár podobných rolí jsem sice ztvárnil, ale jinak jsem si musel najít svou vlastní identitu. A tak se stal mojí obchodní značkou úplný protiklad - drsňák.

Foto: Profimedia.cz

S Naomi Wattsovou ve snímku Eastern Promises (Východní přísliby)

V této image se Vincent poprvé představil v roce 1995 jako problémový židovský mladík z předměstí multikulturní Paříže v dramatu Nenávist, o dva roky později v akční krimi Dobermann - válka gangů už hrál šéfa nebezpečných zločinců a v těchto rolích pak pokračoval v Nevěstě přes internet či ve Východních příslibech. V hororu Satan jako uctívač ďábla i jako Jacques Mesrina, největší francouzský gangster ve Veřejném nepříteli č. 1, pak tyto role dováděl k ještě větší dokonalosti.

„Když děláte filmy plné násilí, jste velice blízko realitě, je to ohromná studie lidské duše. Tyto věci se bohužel denně stávají, často mi při nich pomůže přirovnat člověka ke zvířeti,“ vysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Ocean's Twelve si Vincent Cassel zahrál po boku George Clooneyho, Brada Pitta či Julie Robertsové.

Díky své výborné znalosti angličtiny patří Vincent Cassel mezi často obsazované herce v anglických i amerických filmech. I v nich měl štěstí na výborné a krásné kolegyně.

„V Královně Alžbětě jsem se poznal s Cate Blanchettovou, společnosti Nicol Kidmanové jsem si užil při natáčení Nevěsty přes internet a ve Východních příslibech to zase byla Naomi Wattsová. Julii Robertsovou jsem poznal v Dannyho parťácích 2 a letos k nim přibyla Natalie Portmanová v thrilleru Černá labuť,“ pyšní se.

Víte, že…

Má slabost pro capoeiru, brazilské bojové umění připomínající válečný tanec. Představil ho v Dannyho parťácích.

K tanci mají v rodině blízko, jeho bratr Mathias je rapper.

Od roku 2008 je tváří pánské vůně Yves Saint Laurent Noc mužů.

V roce 2009 debutoval jako zpěvák se singlem Non, non, non na albu Zap Mama ReCreation.

Málokdo si už dnes uvědomí, že Vincent začínal jako komediant v cirkuse. Své mamince, novinářce Sabině, totiž musel slíbit, že herec z něho nikdy nebude. Nakonec u něho Thálie ale přece jen zvítězila.

Reklama

Související témata:

Související články

Bára Nesvadbová: Stává se ze mě puritánka

Vyzkoušela si roli porotkyně v úspěšném televizním pořadu Hádej, kdo jsem. Vydala novou knížku. A i v soukromí je šťastná. Po bouřlivém rozvodu s politikem...

Lenka Filipová: Klasiku jsem nikdy neopustila

Kytaristka Lenka Filipová zahájila turné k albu Concertino. "V Praze mám koncert i s orchestrem 29. listopadu v divadle Karlín. I tam bude znít klasika. Jsem...

Výběr článků

Načítám