Hlavní obsah

V léčbě akné pomáhá nejen péče o pleť, ale i antioxidanty

Novinky, das

Podle odborníků 80 - 100 procent mladistvých a deset procent dospělých se v určitém období potýká se zánětlivými pupínky - s akné. Často jde o projevy hormonálních změn doprovázené negativními vlivy vnějšího prostředí, ale také reakci na to, co jíme, jaký dodržujeme pitný režim apod.

Článek

Na vznik akné a perspektivu jeho vyléčení mají podstatný vliv tzv. volné radikály, které poškozují nenasycené mastné kyseliny v buněčných membránách. Čím více volných radikálů vnikne do buněk pleti, tím více klesá její schopnost odolávat akné vlastními obrannými mechanismy.

Zejména volné kyslíkové radikály přispívají ke změnám struktury keratinocytů, mění pH prostředí mazové žlázky, podporují zánět a tím vlastně porušují velmi jemnou rovnováhu pleti.

Do těla se tyto radikály dostávají např. z cigaretového kouře, znečištěného prostředí, UV zářením, nadměrným pitím alkoholu, intoxikací těžkých kovů apod.

Velmi důležité je i to, co jíme

Na vznik akné má vliv i složení našeho jídelníčku. "Rozhodně bych doporučovala u lidí se sklony k akné vyloučit ze stravy tvrdý alkohol, tučná, překyselená a kořeněná jídla a jiné pochutiny či potraviny, které mají dráždivý charakter," vysvětluje dermatoložka Karolína Kykalová.

Škodit mohou i živočišné tuky tzv. nasycené tuky jako je sádlo, máslo a smetana. Naopak kůži prospěšný je rybí tuk.

"Lidé se často mylně domnívají, že za jejich problém může čokoláda. Ta ale škodí hlavně u tzv. atopického ekzému, na akné vliv mít vůbec nemusí. Rozhodně ve vztahu k akné méně škodí hořká než mléčná čokoláda, zřejmě proto, že kvalitní hořká čokoláda obsahuje řadu antioxidantů," dodává Kykalová.

Pitný režim a nevhodné nápoje

Velmi důležitá je i kvalitní hydratace organismu a pleti. Měli bychom se vyhnout kysele působícím nápojům, včetně nápojů sycených oxidem uhličitým, kofeinem a dalšími kysele působícími látkami (kyselina citronová, fosforečná aj.). Z tohoto hlediska nejsou vhodné žádné colové nápoje a tzv. softdrinky.

Protože pocit žízně je modifikován věkem a skladbou nápojů, je třeba stále dbát na dostatek kvalitních nápojů a vyvážený pitný režim, který zejména mladí zanedbávají.

Akné ovlivňuje i psychika a slunce

Kromě hormonálních změn spojených s dospíváním či u dívek s menstruačním cyklem má na akné negativní vliv i psychika. Zejména u dospívajících bývá častou příčinou zhoršení akné psychický stres vzniklý např. ze zkoušek ve škole, z úspěchu či neúspěchu ve sportu a v lásce.

Na akné může mít i neblahý vliv slunce a to přímé i ze solária. Opálená pleť sice zakrývá projevy akné, snižuje jejich viditelnost, ale vystavování se UV záření naopak pleť poškozuje a vysušuje ji. Dochází též ke ztloustnutí rohové vrstvy, zejména vlivem UVB složky slunečního a solárního záření. To má za následek ucpávání mazových žláz a jejich vyšší náchylnost k zánětům.

Pomoci mohou antioxidanty

V boji s volnými radikály jsou nejúspěšnější antioxidanty jako je zinek, selen, vitamin B6, beta-karoten, vitamin E nebo vitamin C. Tyto látky přispívají k řešení dlouhotrvajících problémů s akné, jsou efektivní přímo v místě zánětu, podporují jeho hojení a pomáhají vrátit kůži její „kondici“.

Ženám může pomoci i hormonální terapie využívající hormonální antikoncepci. U mužů hormonální léčbu nelze použít, a tak je jejich léčba mnohem složitější.

Reklama

Související témata:

Související články

U dospívajících může stres zhoršit akné

Rozsáhlá studie odborníků z USA a Evropy potvrdila teorii, že stres může skutečně výrazně zhoršovat projevy akné u teenagerů. Podle lékařů se kožní projevy...

Mléko výrazně zhoršuje projevy akné

Akné a mléko nejdou dohromady. Ačkoli kravský produkt poskytuje tělu řadu prospěšných látek, stav zánětlivých pupínků na pleti ale může zhoršovat. Potvrdili...

Výběr článků

Načítám