Hlavní obsah

Tipy na posílení nehtů

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstěné půvabné nehty nejsou jen jedním ze znaků krásy, ale i zdraví. A neplatí to jen pro ženy, ale i pro muže. K tomu, aby měly nehty zdravý vzhled, nám pomohou i byliny.

Foto: Profimedia.cz

V případě, že nás trápí plíseň a příliš tenké nehty, můžeme vyzkoušet účinky měsíčku lékařského formou odvaru, masti nebo oleje.

Článek

V prodeji je řada přípravků na podporu kvality nehtů, proč ale někdy nevyzkoušet možnosti přírody?

Změny barvy, struktury a tvaru nehtů mohou signalizovat skrytou nemoc. Upozorňují na náš zdravotní stav a nedostatek některých důležitých látek v těle. Pro tvorbu silných a zdravých nehtů musíme tělu dodávat vitamíny skupiny B, C, E, dále vápník, křemík a další minerály. A také esenciální kyseliny.

Olej z měsíčku lékařského

V případě, že nás trápí plíseň a příliš tenké nehty, můžeme vyzkoušet účinky měsíčku lékařského formou odvaru, masti nebo oleje. Pro přípravu oleje potřebujeme čerstvé okvětní lístky měsíčku, kterými napěchujeme nádobu, vzduchotěsně ji uzavřeme a necháme na světlém slunném místě po dobu dvou týdnů. Olej se usadí na stěnách nádoby.

Pak opatrně vyjmeme tuhou složku, kterou ještě můžeme vyždímat v gáze. Olejem nehty potíráme, má mnohem silnější účinky než mast. Případně můžeme zvolit jednodušší cestu, kdy necháme květy měsíčku vyluhovat v rostlinném oleji po dobu dvou týdnů a potom scedíme. Přípravky s obsahem měsíčku jsou i velmi dobrou prevencí, kterou bychom měli nehtům jednou za čas dopřát.

Koupel ze semen kopru

Když máme nehty křehké, pomůže namáčení ve vývaru ze semen kopru. Roztok připravíme tak, že polévkovou lžíci povaříme pět minut přibližně ve čtvrt litru vody a potom scedíme. Namáčíme nejlépe každý večer před spaním po dobu tří týdnů – pak bychom měli zaznamenat změnu.

Čaj z přesličky nebo kopřivy

Denní šálek čaje z přesličky nebo kopřivového listí prospěje celému organismu. Nehtům pak díky bohatému obsahu křemíku. Čaj připravíme jednoduše z jedné polévkové lžíce sušené rostliny, kterou zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny louhovat, potom scedíme a pijeme nejlépe po jídle.

Foto: Profimedia.cz

Denní šálek z kopřivového listí prospěje celému organismu. Nehtům pak díky bohatému obsahu křemíku.

Máme-li rostlinu čerstvou, jsou účinky silnější. Kúra pro regeneraci nehtů trvá obvykle tři týdny.

Nejčastější problémy
Nedostatek vitamínu B - rýhovaní nehtů
Chybějící vápník - lámavost, suchost a třepení nehtů
Nedostatek vitamínu C - záděry
Nedostatek zinku - bílé flíčky na nehtech
Nedostatek esenciálních kyselin - praskání nehtů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám