Hlavní obsah

Společenským oblekům v luxusních restauracích odzvonilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K luxusu vždy patřil společenský oděv. Dobám před 100 i 50 lety ale už odzvonilo. Dnes je podle britského deníku Guardian naprosto obvyklé, že do luxusní restaurace si hosté chodí užívat příjemné chvíle v obyčejném bavlněném tričku a riflích. Záleží tedy na každém z vás, jak do takové restaurace vyrazíte, zda zachováte dekórum či dáte přednost pohodlnosti.

Článek

Před 50 lety, když šla zamilovaná dvojice na romantickou večeři, muži nosili obleky a vyleštěné boty, ženy se oblékaly do koktejlových šatů, k nim volily obuv na vysokých podpatcích. Aby vzhled ještě více zdokonalily, doplnily jej třeba o šál z norka.

Na hosty v ležérním oblečení je zvyklý personál pražské luxusní restaurace Svatá Klára v Troji. "Nějaké kodexy o tom, jak by sem měli lidé chodit oblečení, u nás neplatí. Pokud někdo nepřijde v teplákové soupravě, či v krátkých kalhotech, pustíme ho," říká provozní Jiří Kalina.

Češi stále upřednostňují společenský oblek

V Praze je podle Kaliny odhadem deset luxusních restaurací. "Pokud bychom kodexy zavedli, přišli bychom o zákazníky. Byly by sice dobré, ale u nás by to nikdy nefungovalo," připustil provozní. Domnívá se ale, že čeští hosté jsou uvědomělí a tak z 80 procent chodí do restaurace i dnes ve společenském oděvu a večeři si společensky užijí. Ve Svaté Kláře tak v létě romanticky povečeřel i hollywoodský herecký pár Brad Pitt s Angelinou Jolieovou.

Rovněž v dalším pražském luxusním podniku Pálffyho palác, kam zavítala na večeři loni v září při své návštěvě Prahy zpěvačka Madonna, hosté nepsané kodexy většinou dodržují. "Praha trpí tím, že 50 procent našeho obratu tvoří turisté, kteří nemusí být připraveni na to, že tu povečeří, a přijdou v ležérním stylu," zmínil se majitel restaurace Roman Řezníček.

Dnes už podle Guardianu lidé společensky upravení nechodí ani do divadla či na operu. Čím dál více lidé zastávají názor, že oblečení pro ně musí být maximálně pohodlné a vzhled je pouze jejich věcí, do které nikomu dalšímu nic není. Na druhé straně stojí názor, že to, co má člověk na sobě, je součástí optického prostředí stejně jako v případě architektury, jídla na stole nebo vůně ve vzduchu. Všechno útočí na smysly ostatních, proto když je někdo špatně oblečen, jsou to druzí, kdo tím trpí, konstatoval Guardian.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Giorgio Armani - podzim, zima 2007

Módní návrhář Giorgio Armani patří mezi ikony světové módy. Jeho kolekce udávají směr a jsou inspirací pro návrháře nejrůznějších módních domů.

Nové trendy v látkách a materiálech

Necháváte si rády šít oblečení na míru či jste natolik zručné a dokážete si ušít jakékoliv oblečení samy? Pak jsou tyto řádky určeny právě vám. Trendy...

Výběr článků

Načítám