Hlavní obsah

Přišla o obě nohy, ale nevzdala se. Erin Ballová je hvězdou cirkusové scény, vystoupila i v Praze

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Akrobacii se věnuje už více než deset, neodradila ji ani amputace dolních částí nohou před čtyřmi lety. Právě naopak. Kanadská umělkyně Erin Ballová se rozhodla nevzdat a využít svůj hendikep k objevování nových možností a technik v akrobacii a cirkusovém světě. Do Prahy přijela na konferenci Circus and its Others. Podívejte se, co všechno tato artistka dokáže.

Přišla o nohy, ale nevzdala se. Erin Ballová je hvězda cirkusové scény, vystoupila i v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Na hedvábném laně se Erin pohybuje ladně. Automaticky se posouvá nahoru a dolů a využívá všech částí svého těla, jako by to pro ni byla ta nejběžnější věc. Přitom kvůli nehodě, která ji před čtyřmi lety připravila o dolní končetiny, se musela zkušená kanadská artistka učit vše zcela od počátku.

„Prvně jsem to jen zkoušela, ale postupně jsem objevovala nové cesty a způsoby. Začala jsem také využívat různé tělesné pomůcky. Tím se mi otevřel zcela nový svět,“ přiznala se Novinkám. Erin nejčastěji předvádí akrobatické kousky na laně z hedvábí. Během těchto vystoupení však protézy nevyužívá.

Foto: Novinky

Akrobatka používá při svých vystoupeních jak protetika, tak invalidní vozíček.

„Zkusila jsem s protézou dělat cviky, které jsem zvládala předtím, ale k ničemu to nevedlo. Postupně jsem se rozhodla je sundat, musela jsem se však naučit pracovat se svým tělem jinak. Více například využívám ruce nebo vnitřní strany stehen,” svěřila se.

Šest dní v lese v bezvědomí

Kanadské umělkyni se život změnil před čtyřmi lety, kdy se během zimy ztratila v kanadských lesích. Záchranáři ji tehdy našli až po šesti dnech.

„Byla jsem po většinu času v bezvědomí a utrpěla jsem těžké omrzliny. Když mě po šesti dnech našli, měla jsem velmi nízkou tělesnou teplotu. Museli mě letecky přepravit do nemocnice, kde mě otevřeli a postupně mi oteplovali krev. V nemocnici jsem nakonec strávila jedenáct měsíců, po prvních čtyřech měsících mi však museli pod koleny amputovat obě nohy,“ vypráví Erin.

Počáteční zoufalství postupně vyměnila za odhodlání. „Myslela jsem, že nejen moje cirkusová kariéra je u konce, ale i celý můj život. Během následujícího roku jsem se však rozhodla posunout v životě dál, naučit se chodit na protézách a znovu se vrátit k cirkusu,“ dodala. Skrze Novinky se také rozhodla povzbudit všechny, kteří se zrovna nacházejí v nepříznivé situaci.

„Když jsem byla v nemocnici, cítila jsem, že život pro mě skončil. Lidé by však měli mít na paměti, že nehledě na to, jak zlá se v současné chvíli situace zdá, věci se mohou změnit, a taky se mění,” řekla s odhodláním.

Festival

Do Prahy Erin přijela na mezinárodní novocirkusovou konferenci Circus and its Others, kterou v divadle DISK jako součást festivalu Letní Letná pořádá Cirqueon-Centrum pro nový cirkus. Konference se zaměřuje na nové formy cirkusu a věci s tím související včetně otázek lidského těla. Sama Erin se zaměřuje na adaptaci a práci s tělem v cirkusu.

„Objevuji svou oblast a své místo ve světě cirkusu,“ dodává k tomu. Circus and its Others probíhá od pondělí 27. do středy 29. srpna. Pro zájemce je zdarma, pořadatelé však požadují předcházející registraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám