Hlavní obsah

Potápěčka Alena Zabloudilová: Zájem o freediving stále roste

Novinky, Andrea Zunová

Je první ženou v historii českého potápění, která na nádech zdolala stometrovou hloubku. V červnu se v Řecku potopila do hloubky 107 metrů. Trvalo jí to 2 minuty a 35 sekund. Instruktorka potápění, učitelka plavání a vodní záchranářka Alena (Ali) Zabloudilová, Novinkám řekla, že se pod vodou cítí bezpečně.

Foto: archív Ali Zabloudilové

Ali Zabloudilová

Článek

Co vás přivedlo k tak náročnému sportu, jakým je potápění bez dýchacího přístroje?

Mám ráda vodu, v minulosti jsem závodně plavala, následně jsem se věnovala ploutvému potápění. Když jsem se dozvěděla o freedivingu, přišla chuť naučit se něco nového, odjela jsem s kamarádem na kurz do Chorvatska. Možnost potápění bez přístroje mě okouzlila. Když se párkrát na nádech zanoříte, zjistíte, že je vám prostě dobře. Navíc je to skvělý způsob, jak se udržet v psychické i fyzické kondici.

Jste v historii první žena, která zdolala stometrovou hloubku na nádech. Jaký je to pocit?

Mám radost, že jsem stometrovou hranici překonala. Cesta do hlubiny je jedna z nejkrásnějších věcí, které znám, a být tak hluboko je nezapomenutelný zážitek. Moc jsem si to užila.

Je velká konkurence v tomto odvětví?

Freedivingová komunita je velmi přátelská, založená na vzájemné pomoci, podpoře a respektu. Vnímám to tak, že závodníci spolu zdravě soutěží a pokouší se překonat své osobní limity. Když jsem na Krétě překonala český národní rekord, vnímala jsem, že ostatní mají z mého výkonu radost a přejí mi úspěch. Zájem o freediving stále roste, je to velmi dynamické sportovní odvětví a stále se objevují nové talenty. Takže potápěčky, se kterými mohu závodit, stále přibývají.

Foto: archív Ali Zabloudilové

Kde trénujete a v čem trénink spočívá?

Základem tréninku je dobrý trenér, spolupracuji s Martinem Zajacem, který mi pomohl najít cestu k nejlepší formě. Fyzickou část tréninku zahrnuje plavání, běh, cvičení v posilovně a jógu. Psychický trénink zahrnuje ideomotorický trénink tzv. vizualizaci a relaxační techniky.

Máte strach, když se potápíte do takové hloubky a právě bez dýchacího přístroje?

Strach necítím, pod vodou se cítím bezpečně a hloubky mám ráda.

Jaké pocity při potápění zažíváte?

Ve vodě zažívám pocity štěstí, pohody a uvolnění. Při ponorech se setkáváte s obyvateli moři a oceánu. Přistupuji k nim s respektem a mám s nimi krásné zážitky. Zkuste si představit, že se potápíte s delfíny, kteří kontakt s vámi vyhledávají. Nemáte s sebou přístroj, který by je rušil bublinkami. Prohlížejí si vás, zkoumají, a když mají dobrou náladu, vyzvou vás ke hře.

Připravujete se na mistrovství světa, jaký máte cíl?

Můj hlavní cíl je zachovat si nadále radost z pohybu pod vodou. Na mistrovství světa bych ráda udělala další osobní rekord, ale víc vám zatím neprozradím.

Nejen o potápění je určitě váš život. Co máte ráda, jak nejraději trávíte volný čas a co vás baví?

Baví mě cestování, aktuálně mám vysněnou velkou cestu Afrikou. Hodně času trávím na procházkách se svým psím kamarádem Boltem. Ráda čtu a učím se nové věci a také bych chtěla uběhnout marathon.

Alena Zabloudilová

Je i mistryní světa z roku 2011. V následujícím roce v disciplíně Free immersion překonala svůj český národní rekord, když se ručkováním po laně potopila do hloubky 82 metrů. A zároveň ponorem bez ploutví do hloubky 65 metrů vylepšila další svůj rekord.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám