Hlavní obsah

Pocení lze redukovat či úplně odstranit pomocí botulotoxinu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás nadměrné pocení a žádné přípravky proti pocení u vás pořádně nefungují? Pak i pro vás může být řešením aplikace ředěného roztoku botulotoxinu, který zabraňuje aktivaci potních žláz. Tím dojde k dočasnému omezení nebo i úplnému zastavení pocení v ošetřené oblasti bez vedlejších účinků.

Foto: Profimedia.cz

Pocení přináší sociální, tělesnou i psychickou nepohodu.

Článek

Pocení, obzvláště nadměrné (hyperhidróza), je velmi obtěžující jak pro člověka, který jím trpí, tak i pro jeho okolí. Přináší sociální, tělesnou i psychickou nepohodu.

Nejvíce se člověk potí v podpaží, na dlaních, chodidlech, v oblasti zad, čela nebo zátylku. A právě v těchto místech lze aplikovat zmiňovaný botulotoxin. "Odstranění pocení se provádí ambulantně. Není nutná žádná speciální příprava před zákrokem ani žádná omezení po jeho provedení. Klidně můžete ihned odejít do práce. Samotná aplikace trvá jen několik minut, v závislosti na rozsahu ošetření, bez nutnosti použití anestezie. Je samozřejmě možné aplikovat znecitlivující krém," vysvětluje MUDr. Monika Kavková z kliniky Yes Visage.

Během dvou až deseti dnů nastupuje účinek aplikované látky. Potní žlázy omezují, až zastavují svou činnost a trvání účinků je pak individuální. V závislosti na aplikovaném množství botulotoxinu přetrvává 7–12 měsíců i déle. Ošetření lze následně bez obav opět opakovat. S počtem opakování se navíc účinek prodlužuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi si s pocením stále nevědí moc rady

V létě, a v dopravních prostředcích zvlášť, je to hodně patrné. A nejedná se bohužel jen o nevábný pohled, ale spíše o nepříjemný čichový vjem. Mnoho z nás se...

Výběr článků

Načítám