Hlavní obsah

Peter Bažík: Rád dělám věci úplně jinak

Novinky, Dana Sokolová

Pochází z velké muzikální rodiny ze slovenské Oravy. Vystudoval hru na housle a nějaký čas učil i na Základní umělecké škole. Lidé v Česku Petera Bažíka ale především znají jako vítěze X-faktoru, kde diváky upoutal nejen svým pěveckým a muzikálním talentem, ale i svou skromností a obrovským nábojem pozitivní energie.

Peter Bažík: All About The ConscienceVideo: Peter Bažík

 
Článek

Vyrůstal jste v početné rodině. Sedm dětí ani dříve nebylo příliš obvyklé. Jak to tenkrát rodiče všechno zvládali?

Jako děti jsme to nevnímaly, my jsme si jen hrály a bavily se. Tím, že nás bylo tolik, bylo u nás veselo. Myslím, že to rodiče zvládali dobře.

Co vnímáte jako největší pozitiva velké rodiny a naopak, jaká jsou negativa?

Největší pozitivum je, že děti jsou prostě zvyklé, že musí respektovat i druhé, dokážou se podělit a umí vycítit, když druhý potřebuje pomoc a není je to zapotřebí učit.

Negativa? Nevím. Nikdy se nedalo říct, že bychom měli něčeho nedostatek či málo soukromí. Negativa jsem asi žádná nepoznal.

Foto: archív Petera Bažíka

Peter Bažík

V kolika letech jste se osamostatnil?

Ve čtrnácti, když jsem odešel studovat střední školu - konzervatoř v Žilině.

Podle záznamů z vystoupení Bažíkovci „B7“ jste naprosto všichni sourozenci muzikální. Živí se hudbou ještě někdo další?

Ze sedmi sourozenců se živíme hudbou čtyři nejstarší. Monika učí na univerzitě v Žilině a diriguje univerzitní sbor Omnia, Pavol diriguje sbory a učí na základní umělecké škole, Stanislav - úžasný klavírista učí na základní umělecké škole a společně s otcem vyrábí pedály k elektronickým varhanám.

Jak často se spolu scházíte?

Jen málokdy. Je to opravdu těžké se sejít v kompletní sestavě. Nejmladší z nás - Anička - žije v Holandsku, Terezka studuje v Olomouci, já a další dva bratři už máme své vlastní rodiny a žijeme každý v jiném koutě Slovenska.

Je to tedy opravdová vzácnost, když se všichni potkáme. Nejčastěji se tak děje, když si někdo vyžádá naše vystoupení jako B7.

Foto: Kulkovský photography

Peter Bažík

Vystudoval jste hru na housle. Musel vás v dětství někdo do cvičení nutit?

Když mi bylo pět, hrál u nás v kostele houslista a já jsem stál hned za ním. V jeden okamžik potřeboval na chvíli někam odložit smyčec a tak se podíval za sebe a dal ho do ruky mně. Když viděl, že držím smyčec správně, podíval se na mou maminku a řekl jí, že ze mne bude určitě houslista, protože držím smyčec jako profesionál.

Rodiče si to vzali k srdci a jednoho dne jsem se ocitnul na první hodině hry na housle. Přiznám se, že jsem housle nesnášel. Takže ano, rodiče mě museli do hry neustále nutit. Ale když jsem hru na housle nakonec vystudoval, byl jsem jim vděčný, jelikož mi to dalo do života opravdu mnoho.

Sám jste si vyzkoušel i roli učitele v umělecké škole. S čím jste u svých žáků zápasil? 

Nejvíc jsem se trápil s tím, že jsem byl ke svým žákům příliš přátelský a tak ke mně začali i oni přistupovat jako ke kamarádovi. Pomalu jsem tak ztrácel respekt. Pořádně potrápit ale dokázali i rodiče těch dětí. Často se totiž stává, že rodiče přihlásí dítě na uměleckou školu jen proto, aby se jim nemuseli věnovat. Je jim tedy úplně jedno, zda dítě má talent či ne, nebo alespoň základní předpoklad - hudební sluch.

Foto: Kulkovský photography

Peter Bažík

Dlouho jste jezdil po celém Slovensku s výchovnými programy pro děti základních a středních škol. Bylo těžké upoutat pozornost dnešních puberťáků? 

Ještě stále vystupuji s tímto projektem a mám v plánu jej představit i u vás v Česku. Když jsem s tím začínal, bylo to opravdu těžké. Žáci obvykle na tato vystoupení chodí jen proto, že si to přeje vedení školy. Takže jsem ze začátku zápasil s naprostým nezájmem.

Když jsem ale začal vyprávět o svém životě, čím vším jsem si prošel, tak je to začalo zajímat, jelikož zjistili, že jsem úplně normální člověk, co řeší podobné problémy jako oni sami. Zaujala je ale i samotná hudba, když jsem si nakonec vzal do rukou housle, už byla atmosféra naprosto nádherná.

Jaká témata považujete při svých výchovných koncertech za stěžejní? 

Asi nejžhavějšími tématy jsou drogy, sociální sítě a šikana. Ale nejvíc je zapotřebí dětem ukázat existenci reálného života. Málo se potkávají osobně. Většinu času tráví na facebooku, u počítačových her a mobilních aplikací, což je velmi ovlivňuje.

O to víc mne vždy potěší, když mi někdo po čase napíše, že mu koncert pomohl změnit pohled na svět.

Peter Bažík: ChameleonVideo: Peter Bažík

Poměrně brzy jste se oženil a založil rodinu, což u hudebníků nebývá běžné. Dokážete si vyčlenit dost času na rodinu?

Hudbu dělám pro sebe a fanoušky. Rodina mě podporuje, respektuje a přijímá zátěž, která s touto prací souvisí. Moje kariéra se rozběhla po narození první dcery, což nebylo jednoduché, ale neustále cítím podporu a zázemí.

Po koncertech jsem nabitý pozitivní energií a tu zas na oplátku odevzdávám své rodině. (smích)

Jak manželka zvládá vaši popularitu a zástupy fanynek?

Ze začátku samozřejmě žárlila, ale už je to v pohodě. Jsou jednoduše věci, které k mojí práci patří a fanynky jsou jednou z nich.

Vaše manželka vás několikrát chválila, že jste se jako táta osvědčil na jedničku. Bylo přeci jen něco, z čeho jste měl jako rodič obavy?

Hodně věcí kolem péče o dítě jsem měl usnadněných tím, že jsem je již znal z domova. Bylo nás opravdu hodně a museli jsme se umět postarat o mladší sourozence.

Bál jsem se a stále bojím jedné věci, a to asi jako každý rodič - o jejich zdraví.

Je něco, co byste svým dětem chtěl dopřát, co jste jako dítě postrádal?

Hlavně bych jim přál, aby se hodně smály, byly spokojené a posléze se dobře uplatnily v životě.

Foto: archív Petera Bažíka

Peter Bažík v zákulisí charitativního vánočního koncertu Korunky Luhačovice

Uběhl víc jak rok po vašem vítězství v X-faktoru, jak moc se vám od té doby změnil život?

Moc se nezměnil. Soutěž trvala velmi krátkou dobu a většina lidí ani nestihla postřehnout, že nějaký X-faktor vůbec byl.

Splnil jste si od té doby nějaký další sen?

Ano, splnil. Našel jsem konečně tým lidí, kterému můžu věřit, který mi vytváří pracovní zázemí a já se můžu naplno věnovat hudbě, textům, dramaturgii a můžu své hudební mety posouvat dál. Prostě konečně nejsem na vše sám.

Máte z období po X-faktoru a poměrně slušné výhře nějakou negativní zkušenost se závistí a lidskou vypočítavostí?

Samozřejmě, že když se člověku podaří dosáhnout tak významného úspěchu, tak se na něj nalepí mnoho nepřejícných lidí s maskou nejlepšího kamaráda. Ale nemá cenu o negativních zkušenostech mluvit. Je dobré se z nich poučit a ponechat je v minulosti. „Čo bolo to bolo” a pokud se mám k něčemu vracet, pak jen k pěkným vzpomínkám.

Foto: archív Petera Bažíka

Při finále Xfaktoru.

Před pár týdny jste pokřtil své nové CD, tedy spíše USB. To už CD opravdu odzvonilo?

Nevím, jestli už CD odzvonilo, ale já rád dělám věci úplně jinak. Nespokojím se s tím, že dělám věci tak, jako ostatní. To mě prostě nebaví a navíc stejně všechna CD si většina stahuje do mobilu, MP3, počítače anebo na USB. Ne? Tak proč nejít s dobou.

Kmotrou nového alba byla Sisa Sklovská, vaše mentorka z X-faktoru, jste spolu stále v kontaktu?

Stále jsme. Jen jsme oba dost vytížení, tudíž se spolu nevídáme u kávy tak často.

Jedná se o čistě autorské album?

S některými texty mi pomáhal textař Jano Koráb, ale ano, je to mé autorské album.

Foto: Flame Music Bar

Peter Bažík se Sisou Sklovskou na křtu jeho nového alba.

Kde berete inspiraci pro texty?

Ze života, z pohádek, vymýšlím si příběhy ...v podstatě kdekoliv. Texty se mi v hlavě vytváří na základě momentálních pocitů. Často se mi stává, že si samotný text ani nepamatuji, když ho napíšu. Pamatuji si pocity a obrazy, které se přitom v mé mysli vynořují. Dokonce i nyní, když odpovídám na otázky, se mi v hlavě tvoří text.

Plánujete nějaké turné?

Ano. Budou jak koncerty, tak nové klipy a další písničky. Stojí přede mnou mnoho projektů a cest. Je zapotřebí jen sledovat mé stránky www.peterbazik.sk či fanpage na facebooku.

Počítáte také s nějakými koncerty v Česku?

Po nedávném benefičním vánočním koncertě Korunky Luhačovice v Luhačovicích jsem byl velmi nadšený z reakce českého publika, což nás povzbudilo k sérii koncertů v Čechách i na Moravě. Moc se na to těším.

Foto: Korunka Luhačovice

Peter Bažík s ředitelkou Korunky Luhačovice Veronikou Záhorskou při předávání svého daru této neziskové organizaci, která pomáhá dětem a dalším potřebným ze zlínského kraje.

Peter Bažík

Narodil se 21. 6. 1985

Zpěvák, muzikant, skladatel a producent

Vystudoval Konzervatoř v Žilině a Akademii umění v Bánské Bystrici

Vítěz Česko-slovenského X-faktoru 2014

Ženatý, 2 dcery - Danielka a Anetka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám