Hlavní obsah

Námořnická móda opět v kurzu

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Námořnická móda je trvalka a čas od času hit, kterému se nedá odolat. Třeba právě teď. Kdo chce vypadat mladě a svižně, měl by si doplnit šatník nějakým mariňáckým oblečením.

Článek

V roce 1886 prý byl Londýn přímo zaplaven dámami v modelech, na kterých se kombinovala temně modrá látka s různě umístěnými pruhy. Nechyběl typický námořnický límec a k módnímu výkřiku patřil i nízký kulatý slamáček s vlajícími stuhami. Tak všechno začalo. Od té doby se hlas moře rozezněl v parádě nesčíslněkrát.

Pokaždé trochu jinak

Barevný základ sice zůstává stále stejný, ale každá další námořnická vlna s sebou přinese něco nového. Letos se rozšiřuje o svítivě červenou, kombinovanou všelijak s bílou a modrou. U té kromě klasického odstínu připadají v úvahu i světlejší tóny. Pruhy jsou žádoucí, nikoli však nezbytné. Nahradí je kontrastní lemování, různé vsadky či našité prýmky a stužky. Anebo se dá oblečení jednoduše sestavit z jednotlivých součástí v odpovídající barevnosti.

Důležitý prvek módy staré víc než sto dvacet let představuje kočičí zlato na knoflíkách, letos ovšem často také na střevících a kabelkách.

Výhoda skladebnosti

V námořnickém se dá chodit všude, nejen v blízkosti velké louže. Záleží pouze na formě. Potěšitelné je i to, že investice nemusí být velká. Mnohdy stačí probrat šatník a pouze jej šikovně doplnit.

* Stále je třeba mít po ruce bílé kalhoty a sukni. Vždycky se k nim něco najde.

* Zlaté kotvičky, medúzy, rybičky či kormidla se uplatní hlavně jako brože a přívěsky na krk či ruku, mohou však zdobit, cokoli si zamaneme.

* Možnost obměn rozšiřuje červená letní bižuterie a opasky. Námořnická hra se tak stává ještě zajímavější.

Reklama

Výběr článků

Načítám