Hlavní obsah

Náhrobky s příběhem aneb na hřbitov s mobilem

Právo, Markéta Mitrofanovová

I když je Tomáši Studeníkovi teprve osmatřicet, stačil už sobě i své manželce pořídit náhrobek. Nejde však o kus kamene, jak si nejspíš představujeme, ale o zdigitalizovaný odkaz v podobě textu, fotek či videí. Jako mramorovou destičku s takzvaným QR kódem pak může své poselství umístit na skutečnou hrobku na hřbitově. Jeho životní příběh si kolemjdoucí načtou pomocí chytrého telefonu.

Foto: Život po životě

Digitální náhrobek najdete u hrobu spisovatele a novináře Karla Havlíčka Borovského na pražských Olšanských hřbitovech. Díky takzvanému QR kódu umístěnému na hrobce lze o zesnulém zjistit více informací, než jenom to, kdy se narodil a kdy zemřel.

Článek

„Když jsem jednou v noci nemohl spát, honily se mi hlavou myšlenky, že tu po mně, až odejdu, zůstane jenom prach. Napadlo mě, že by bylo zajímavé dalším generacím předat nějaké svědectví a třeba je upozornit na vlastní chyby, ze kterých by se dalo poučit,“ vysvětluje mladý muž, jenž pod názvem Život po životě tuto možnost nabízí i ostatním.

Foto: Život po životě

Tomáš Studeník už pořídil digitální náhrobek sobě i manželce.

„Jenže jak jinak to v dnešní době udělat než přes digitální médium?“ zamýšlí se Tomáš Studeník. Poprvé se s tímto nápadem setkal v Americe, kde pro své malé děti nahrávají odkaz lidé trpící nevyléčitelnou nemocí. Vědí, že se nedožijí toho, až jejich potomci začnou dospívat, tak jim aspoň zanechají památku, která oživí vzpomínky a umožní, aby se o rodiči dozvěděli něco víc.

Foto: Život po životě

Údaje z mramorové destičky načtete pomocí chytrého telefonu. Tomáš Studeník už pořídil digitální náhrobek sobě i manželce.

„Myslel jsem si, že v naší kultuře to nebude fungovat, ale zjistil jsem, že Češi se chovají celkem progresivně. Už máme desítky náhrobků a překvapivě nejen od mladých, kteří to berou trochu jako úlet. Nicméně společnost je rozdělená na dvě skupiny. První mi vyčítá, že ani po smrti nenechám lidi v klidu, že telefony na hřbitov nepatří, protože narušují pietu. Druhá část zase uznává, že způsob vzpomínání na naše blízké se vyvíjí a mění s dobou a v dětech to naopak může probudit zájem o své předky.“

V Česku byl odhalen první digitální náhrobekVideo: Novinky

zdroj: Novinky

Vzpomínkový profil na webu je možné vytvořit zdarma, ale za destičku s kódem už se platí. Nejdražší verze, zahrnující mimo jiné neomezenou platnost a jistotu, že se k profilu na internetu dostanou jen vybraní uživatelé, vyjde na dva a půl tisíce korun. Destička je vzadu opatřena oboustrannými lepicími páskami, které používají kameníci.

Anketa

Považujete digitální náhrobky za vhodný způsob připomenutí blízkých?
Ano, můžou probudit zájem o předky
23,9 %
Ne, na hřbitov mobily nepatří
19,7 %
Je na každém, jak vzpomíná na své blízké
56,4 %
Celkem hlasovalo 234 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám