Hlavní obsah

Nahlédnutí pod pokličku budoucnosti láká člověka odpradávna

Právo, Petra Hátlová

V současné době stále víc lidí vyhledává služby numerologů, astrologů či kartářů s nadějí, že jim poodhalí alespoň část z toho, co je čeká. Více se do rukou věštců svěřují ženy a nejčastěji jsou vyslovovány otázky, které se týkají vztahů a lásky.

Jak Češi vnímají kartářkyVideo: Novinky

 
Článek

Snaha nahlédnout pod roušku budoucnosti, nalezení odpovědí na otázky týkající se naší budoucnosti a toho, co nás čeká, případně získání spolehlivého návodu na to, jak se rozhodnout či zachovat v danou chvíli, je známá odpradávna. Vojevůdci i králové si nechávali sestavovat své horoskopy a číst ve hvězdách s vidinou snadnějšího dosažení úspěchu a slávy a v jejich šlépějích šla později i řada známých politiků.

V současné době se snaha poznat to, co nám chystá osud, dřív než se naplní, stala téměř módní záležitostí. Silnější osobnosti většinou tomuto pokušení odolají, slabší nátury se vydávají za věštci. Někteří jednou za život, jiní pravidelně. „Častěji přicházejí ženy, je to tím, že jsou komunikativnější a sdílnější, než jsou muži,“ upřesňuje numeroložka a kartářka Klára ze sdružení Astrohled.

Zároveň vysvětluje, co je možné od výkladu karet očekávat a jak moc můžeme tomu, co nám odkryjí, věřit. „Osud nikoho z nás není přesně dán, každý má vždy nějakou šanci ho změnit, u každého je prostor, ve kterém se může pohybovat. To, jak se dotyčný zachová, je pak vždy jen na jeho vlastním rozhodnutí. A od tohoto rozhodnutí se následně odvíjejí i další životní události,“ upřesňuje Klára. Podle jejích zkušeností je lidí toužících poznat svou budoucnost stále víc a nejčastější dotazy se týkají lásky, vztahů, financí a zdraví.

Co mohou říct karty

Pokud se člověk rozhodne si nechat vyložit karty, nemůže čekat, že jejich výklad poskytne přesnou předpověď životních událostí, nebo odpovědi či návod na vyřešení problému. Spíš jde o zmapování situace a naznačení toho, jaké dopady by daná rozhodnutí mohla přinést, případně která cesta je pro úspěšné překlenutí potíží nejlepší. Při výkladu se klient často nakonec dozví víc o sobě a o svém chování a vztahu k ostatním než o tom, jak by se měl v danou chvíli zachovat. I to je součást pomoci, kterou věštci mohou nabídnout, a cesta, jak si uspořádat svůj život k lepšímu.

Samostatnou otázkou bývají dotazy na nemoci, léčbu a konec života. Pokud je kartářka dost zkušená, dokáže dát uspokojivou odpověď i na tyto otázky. „Když se mě člověk zeptá na to, jaký průběh bude mít jeho nemoc či léčba a co ho čeká, není mým úkolem ani zájmem ho nějak vystrašit. Spíš je třeba ho nějak připravit na možné varianty, které by mohly nastat. Pokud karty odkryjí něco nepříjemného, varujeme a snažíme se doporučit nejlepší cestu, jak z problému ven. Se sdělováním negativních věcí je třeba být opatrný, protože již jejich samotné odhalení by mohlo člověku velmi ublížit,“ popisuje kartářka Daniela z Astrohledu. Stejný princip práce s klientem uznávají i numerologové, věštci z koule a další znalci.

Pojmenovat věci správným jménem

Podle psychologů není touha po odhalení své budoucnosti ničím zvláštním. Ba naopak, v mnohém lze návštěvu kartářky srovnat s návštěvou psychoterapeuta či psychologa.

„To, co lidi láká nechat si věštit, je touha mít věci pod kontrolou. A nejde jen o negativní události, ale i o pozitivní změny. Neznalost a nejistota jsou to, co může mít velmi špatný dopad na psychiku člověka a může být příčinou vzniku frustrace i depresí. Pokud se člověk dozví, co ho čeká, má možnost se na tyto události předem připravit, a pokud se připraví, tak případné potíže či problémy snáze řeší a zvládá,“ vysvětluje psycholožka a sexuoložka Laura Janáčková z Institutu partnerských vztahů.

Podle odborníků mnoha lidem může pomoci už to, že se člověk kartářce svěří a spolu s ní věci pojmenuje pravým jménem. „Mnoho věštců dokáže člověka vyslechnout a rozebrat s ním daný problém, kromě toho na základě zkušeností mohou velmi často odhadnout typ člověka a předpokládaný vývoj vztahů, či problému, na který se člověk ptá,“ dodává Laura Janáčková.

Pokud karty ukážou kladné okolnosti, toto zjištění dodá člověku sílu bojovat a odolávat problémům, pokud se objeví negativní vlivy, má člověk dost času se s nimi vyrovnat a jejich případné následky mají mírnější dopad. Ukáže-li se později, že kartářka neodhadla stav věcí správně, lidé si řeknou, že šlo jen o hru a nic se neděje. „V zásadě si myslím, že návštěvu dobrých a zkušených věštců a kartářů nelze odsoudit. Pravda ale je, že ať už pozitivní, či negativní informace mohou ovlivnit rozhodování i chování klienta, které nemusí být vždy ku prospěchu. Nikdo totiž nemá patent na lidské štěstí,“ varuje Laura Janáčková.

Kdo věří na vyčtený osud?

Ilona Svobodová

Foto: Michaela Feuereislová

Ilona Svobodová

„Věřím věštění a kartám, ale pomoc kartářů a dalších věštců nijak nevyhledávám. Kdysi jsem si chtěla nechat věštit od kolegyně Heleny Růžičkové, ale nějak to nevyšlo, vlastně mi nic neřekla, teď si občas nechávám vyložit od svých kolegyň. Pokud se na něco ptám, tak jde o otázku zdraví a vztahů, finance a práce jsou až na druhém místě, protože když je člověk zdravý a spokojený, jde pak všechno.“

Hana Igonda Ševčíková 

Foto: Profimedia.cz

Hana Igonda Ševčíková

„Na karty věřím a jednou za čas si nechávám počítat numerologii. V tuto chvíli se nejvíce zajímám o mou dceru a o to, jak se k ní chovat a jak s ní pracovat, aby naše vztahy byly co nejlepší.“

Patricie Solaříková

„Věřím na věštění, i když v tuto chvíli za sebou mám jen první zkušenost. Myslím si, že lidé se nejčastěji za kartářkami vydávají v okamžiku, kdy mají nějaký problém, který potřebují vyřešit a nevědí jak.“

Šárka Vaculíková

Foto: Profimedia.cz

Šárka Vaculíková

„Věřím tomu, že to může fungovat, ale vlastní zkušenost nemám. Pokud bych se na něco ptala, byla by to nejspíš otázka směrovaná k pracovním aktivitám. Na osobní věci bych se asi neptala, nechtěla bych být zjištěním toho, co mě čeká, nepříjemně překvapená.“

Slavní, kteří se řídili radami hvězd

Karel IV.

Rudolf II.

Albrecht z Valdštejna

Richard Nixon

Adolf Hitler

Ronald Reagan

Boris Jelcin

Reklama

Související témata:

Související články

Známé osobnosti, které propadly tajným vědám

Zatímco pro některé je zájem o tzv. ezoterické obory módou, u jiných fungují jako červený šátek na býka. Řada lidí, a mezi nimi i některé známé osobnosti, je...

Výběr článků

Načítám