Hlavní obsah

Missky by měly dodržovat především etiketu

Důstojně reprezentovat a bedlivě ctít tradice hostitelské země by měly české krasavice, které se vydávají na soutěže do světa. Musí dbát na to, že tam nejsou pouze za sebe, ale také za zemi, odkud pocházejí. Musí ale také umět správně stolovat a ladně se pohybovat.

Článek

"Kladu jim na srdce hlavně důstojnost reprezentace. Zastupují Českou republiku a to není jednoduché. Podle toho, jak se chovají, si totiž lidé v zahraničí dělají obrázek o celé naší zemi," říká odborník na etiketu Ladislav Špaček, který působí jako poradce soutěže Miss ČR.

Děvčata ovšem musí umět také základy dobrých mravů. "Třeba sklenička se nesmí držet za 'tělo'. Je to ale také o tom, jak správně držet příbor, jak stolovat, nebo jak se oblékat," poznamenal poradce.

Každá země má své tradice a je nutné je respektovat

Kromě důstojného projevu a chování ovšem dívky musí dbát také na mravy země, kterou navštěvují. "Je důležité, aby se nedotkly hostitelů tím, že nebudou respektovat některé zvyky nebo pravidla, která v těch zemích platí," zdůraznil Špaček.

"Někdy si říkáme, zda se mají přizpůsobit oni nám, nebo my jim. Když ale jedete do islámských zemí nebo do Japonska, většina příkazů není věcí dohody jako v Česku. Tady se má za to, že žena chodí vpravo. Kdyby ale chodila vlevo, nic se nestane. Tam je to však příkaz náboženský, rituální příkaz koránu, který se nesmí porušit. Nemůžeme je urážet tím, že bychom ta pravidla nerespektovali. Musíme šetřit jejich city," míní odborník.

Špaček oceňuje, že pořadatelům posledních ročníků českých soutěží krásy záleží nejen na vzhledu dívek, ale i na jejich chování. Hodnotí se prý proslov, gesta i pohyb.

"Soutěže si začínají všímat nejen toho, zda je dívka urostlá a jestli má líbivou tvář, ale také toho, zda je to kultivovaná dáma. Právě to zajímá také mne. Nerozumím parametrům, které má na starosti odborník na plastickou chirurgii Jan Měšťák. Odhadnu ale, jestli dívka má v sobě kulturu pohybu a noblesu, jež z ní činí bytost, ke které se upínají zraky," řekl Špaček.

Reklama

Související témata:

Související články

Letošní Miss Universe se stala Portoričanka

Portoričanka Zuleyka Riverová-Mendozová se stala v soutěži Miss Universe novou královnou krásy. Jde o pátou nejcennější trofej pro tuto karibskou zemi.

Miss léto měří 168 centimetrů

Novou Miss léto se v sobotu v Olomouci stala sedmnáctiletá Nikola Novotná z Heřmanova Městce. Jako první vicemiss byla porotou vybrána Šárka Mohorková z Nového...

Výběr článků

Načítám