Hlavní obsah

Mentalista Simon Baker: Byla radost Patricka hrát

Právo, Jana Rovenská

I když má každý rok nový film, jméno si Simon Baker udělal především v americkém krimiseriálu Mentalista, který se vysílá už pět let. V hlavní roli Patricka Jana, odborného poradce CBI, pokračuje i v šesté sérii.

Foto: archív Nova

V Mentalistovi (vysílá TV Nova každou středu večer) se objevuje nejčastěji po boku šéfky týmu policejních specialistů v podání Robin Tunneyové.

Článek

„Byla radost Patricka hrát. Je domýšlivý, ale ne arogantní, rozvážný, ale ne dogmatik. Je rošťák, ale není otravný. Je zajímavý, i když občas nesnesitelný, ale vždycky chceme, aby vyhrál,“ charakterizuje roli čtyřiačtyřicetiletý Australan z Tasmánie.

Nejlépe placený televizní herec

Podle kritiků je Mentalista jedním z nejlepších seriálů. Roli Patricka přirovnávají k modernímu Sherlocku Holmesovi. Má totiž zvláštní schopnost vcítit se do myslí druhých.

„Díky ní dokáže na místě činu z chování a z výpovědí podezřelých zjistit, kdy jde o pravdu a kdy ne, což je pro kriminalisty nedocenitelné. Jeho výjimečné dedukce vedou k tomu, že se lidé domnívají, že má tzv. šestý smysl. On to ale popírá slovy, že nic takového, jako jsou nadpřirozené jasnovidecké schopnosti, neexistuje. Používá jen vysoce rozvinutý pozorovací talent, který si vytříbil v době, kdy byl zaměstnán čtením lidských myslí,“ míní o svém mentalistovi Simon.

Právě díky této roli je dnes nejlépe placeným hercem v americké televizi. Současný úspěch se ani v nejmenším nedá srovnat se skromnými začátky v australských televizních seriálech a s čekáním na první filmovou roli. Přišla až po sedmi letech ve vynikajícím krimithrilleru L. A. – Přísně tajné (1997).

Rozený sportovec

V mladém Simonovi ale nikdo původně herce nehledal. Byl rozený sportovec. „V Tasmánii je nádherná příroda a tím i unikátní podmínky pro řadu sportů – od turistiky přes cyklistiku, rybaření a všechny vodní sporty. A mě odmalička voda fascinovala. Byl jsem blázen do surfování a vodního póla, v těchto sportech jsem i hodně vyhrával,“ prozrazuje Simon.

K herectví ho přivedla matka Elizabeth, středoškolská učitelka dramatického umění. S ní Simon vyrůstal, když se rozvedla s jeho otcem, mechanikem Barrym Bakerem. S druhým manželem, řezníkem Tomem Dennym, se pak se Simonem a s o tři roky starší dcerou Terry odstěhovala do Nového Jižního Walesu, kde byly lepší pracovní příležitosti.

Ještě před maturitou na gymnáziu začal všestranně nadaný Simon hrát ve školním dramatickém souboru. V osmnácti letech se vrátil do Tasmánie, kde jeho otec dělal správce jachtařského klubu. Když jednou doprovázel kamaráda na konkurz, zkusil to taky. Přijali ho okamžitě i bez hereckého vzdělání.

Simon se začal objevovat v televizi, kde se seznámil s herečkou Rebekou Riggovou. V roce 1993 se jim narodila dcera Stella Breeze, kterou Simon oslavil cenou pro Nejnadanějšího nováčka Austrálie.

V roce 1996 odjel do Los Angeles a dva roky nato se s Rebekou po pěti společných letech oženil. Svatbu oslavili narozením druhého dítěte. Syn Claude Blue dostal jméno pro stejně modré oči, jaké má otec. V pátek o dva roky později přišel na svět syn Harry Friday.

Díky přátelství Rebeky s Nicole Kidmanovou mají synové slavné kmotřičky – Nicole a Naomi Wattsovou. Na své děti je Simon velice pyšný a s nadšením jim předává své sportovní know-how.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám