Hlavní obsah

Ledová princezna Katarina Wittová, která vyprodala Playboy

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmistryně krasobruslařských piruet, které ležel svět u nohou, televizní moderátorka, kráska s až patologickou smůlou v lásce. To vše už má Katarina Wittová (44) za sebou. Teď jí osud přihrál výzvu hodnou lobbisty nejvyšší třídy.

Článek

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Willy Bogner (68), někdejší sjezdař a nevšedně úspěšný módní návrhář i filmový producent, odpálil počátkem září bombu. Oznámil, že se kvůli nemoci vzdává postu hlavního vyjednavače či lobbisty pro získání pořadatelství zimních olympijských her 2018 do bavorské metropole.

„Moc jsem stál o to, aby se i mým přispěním Mnichov nesmazatelně zapsal do dějin světového sportu jako první město, jež hostilo letní i zimní olympiádu. Zdraví však rozhodlo jinak,“ šokoval veřejnost a na televizních obrazovkách nešlo přehlédnout jeho rozechvění a dojetí.

Německá média však naznačovala, že Bogner ve skutečnosti skončil už v červenci. Tehdy se postaral o pozdvižení a nevoli požadavkem navýšit rozpočet kandidatury Mnichova převedením dalších výnosů z daní.

Foto: Profimedia.cz

Katarina Wittová

Ráda provokuje

Esem plným ženského půvabu a společenské obratnosti pro rozhodující souboj s jihokorejským Pchjongčchangem a francouzským Annecy se tak ze dne na den stala právě Katti Wittová.

Ona Katti, kterou po triumfech na olympiádách v roce 1984 v tehdy jugoslávském Sarajevu a o čtyři roky později v kanadském Calgary nejvyšší představitel NDR Erich Honecker označil za „nejpohlednější vnučku Karla Marxe“.

Jistý americký časopis psal o nekrásnější tváři socialismu. Katti, která tak ráda budila pozornost se v Karl-Marx-Stadtu mezi trabanty a wartburgy proháněla ve Volkswagen Golfu. S muži si pohrávala – třeba právě v Calgary s italským playboyem číslo jedna, sjezdařem Albertem Tombou. Nebo později s hollywoodskou legendou Robertem de Nirem při natáčení filmu Ronin. „Vždycky jsem byla tak trochu cikánka. Ráda flirtuji a nerada se zavazuji,“ přiznává.

Foto: Profimedia.cz

Katarina Wittová

Její životopisci zaznamenali osm vážnějších rozchodů. V posledních letech si neomylně vybírala mezi zadanými a ženatými partnery. Teď je volná, bez závazků. V říjnu 2005 vydala knihu Only With Passion (Jen s vášní), kde řeší i svůj „mužský“ problém. „Nechci takového, jehož život by se točil kolem mě,“ svěřila se v ní.

Mimochodem: v Calgary provokovala i jinak. Na její duel s Američankou Debbie Thomasovou příznivci krasobruslení dodnes nezapomněli. Obě jely volnou jízdu na Bizetovu Carmen. Zatímco Wittová ji pojala koketně, až svůdně, vyprávěla o bolesti a smutku, aby v závěru nechala Carmen zemřít, u Thomasové zvítězila radost ze života. Američanka nakonec prohrála. Americká televize ABC dosáhla v tu chvíli sledovanosti 40,2 procenta. „Ledová princezna – a kdo je víc?“ ptal se v titulku list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Katarina Wittová

„Make - up jsem si udělala ještě v olympijské vesnici, pak jsem se šla na led rozcvičit. Natolik mě poznamenala nervozita, že jsem rozrušení musela překrýt dalším make - upem. Když jsem se spatřila v zrcadle, zhrozila jsem se: Katarino, jak to vypadáš!“ vzpomínala.

Vyprodala Playboy

Když padla zeď, bylo jí teprve 23 let a ocitla se na vrcholu kariéry. Po sjednocení vypukl hon na čarodějnice, podotkl týdeník Der Spiegel a připomněl, jak ji nazval bulvární Bild: „Režimní koza“ a „Honeckerův oblíbený polibkový objekt“. Z Katti se najednou stala slečna Wittová.

Někoho by to zlomilo nebo ohnulo k zemi. Katarina se však přenesla do nové doby lukrativními smlouvami s Coca–Colou a televizí CBS. Vyrážela na turné s revue a zejména Amerika ji zbožňovala. Vydobyla si pozici první celosvětově uznávané superstar z někdejšího východního Německa.

Foto: Profimedia.cz

Katarina Wittová

Když se v roce 1998 za sto tisíc dolarů vysvlékla pro Playboy, náklad se ve většině zemí vyprodal. To se před ní podařilo jediné ženě – Marilyn Monroeové. Po skončení kariéry na bruslích předloni v březnu debutovala na prknech, jež znamenají svět. Televize Pro Sieben jí vyhradila vlastní pořad, navrhovala šperky, propagovala nordic walking. „Stala se západnější než mnozí Wessis (Zápaďáci),“ všiml si list Süddeutsche Zeituing.

Bavoři chtějí Bavora

Pokud jde o kandidaturu Mnichova, nečeká ji procházka růžovým sadem. Svobodný stát Bavorsko, jak zní oficiální název, si úzkostlivě zakládá na svébytnosti. Proto by Bavoři uvítali, kdyby se jejich agentem číslo jedna stal rodák.

„Císař“ Franz Beckenbauer, který vybojoval pro Spolkovou republiku pořadatelství fotbalového mistrovství věta v roce 2006, s odkazem na věk (v polovině září oslavil 65. narozeniny) odmítl. Sjezdaře Christiana Neureuthera (61), manžela další bývalé super - hvězdy mezi slalomovými tyčemi Rosi Mittermaierové (60), německá média považují za příliš horkokrevného a prostořekého. Uli Hoeness (58), šéf fotbalového FC Bayern, už dal na srozuměnou, že ho povolání Wittové nijak nenadchlo. „A vítězem je … Mnichov!“ Pokud 6. července 2011 zazní na kongresu v jihoafrickém Durbanu tato věta, připíše si Katarina další nepřehlédnutelný zářez.

Pokud ne, pro ni se zas tak moc nezmění. Až si v neděli vyrazí na procházku po Berlíně, lidé ji budou zase zdravit a oslovovat Katti. Tak jako dřív.

Hrála s Tomem Cruisem
Narozena 3. prosince 1965 ve Staakenu.
Úspěchy: dvojnásobná olympijská vítězka (1984 a 1988), čtyřnásobná mistryně světa (1984 až 1985, 1987 až 1988), šestinásobná mistryně Evropy (1983–1988).
Zahrála si v hollywoodských filmech Jerry McGuire (hl. role Tom Cruise) a Ronin (Robert de Niro).
Čtyři tisíce stránek má údajně spis, který o ní vedla tajná východoněmecká policie Stasi do pádu Berlínské zdi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám