Hlavní obsah

Kvůli rakovině přišla o oko. Svým příběhem dodává sebevědomí stejně nemocným

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olivia Deaneová z britského Horshamu onemocněla v roce 2008 rakovinou oka, které jí později lékaři museli odstranit. Citlivé období dospívání a zdravotního hendikepu se nakonec Olivii podařilo zvládnout a dnes se bez studu prezentuje na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Olivia Deaneová

Článek

Olivii Deaneové byl v roce 2008 diagnostikován retinoblastom, což je vzácné nádorové onemocnění sítnice, které se obvykle vyskytuje u dětí mladších čtyř let. Tehdy jí bylo 12 let. Na nemoc lékaři přišli při rutinním vyšetření zraku. Následně bylo zahájeno celkem 16 cyklů chemoterapie.

V roce 2010, když bylo Olivii patnáct, ale lékaři rozhodli, že oko musí být odstraněno. Olivia si proto nechala vytvořit protetické. Její sebevědomí bylo ale vážně narušeno. Myslela si, že kvůli svému oku není atraktivní a nikdy si nenajde přítele.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

so many people criticise social media saying how it has changed the world in a negative way and how everyone lives for social media. Yet most these people express this on social media... I mean don’t get me wrong I believe people should definitely live in the moment and make the most of what’s present but this doesn’t mean you shouldn’t use social media because I also strongly believe social media has helped so many people learn self love and express themselves which they may have never been able to do in person. I know that I would have never had the confidence to post a picture without my eye and get in contact and help so many other cancer victims struggling with self love if it wasn’t for social media. without it how would we communicate with so many special people all over the world. social media allows us to give advice worldwide and speak to so many people learning new things each time. it’s actually really supportive. yes I know it can be unfair, unkind and fake but life on its own can be unfair, unkind and fake. it’s down to how you respond to it and deal with it, some can react to it and some can just ignore it because it’s not worth the energy. I know if I didn’t like social media then I just wouldn’t use it but it’s helped me open up with who I am and I’ve met some amazing people across the world who I would have never bumped into💫

Příspěvek sdílený olivia dominique deane (@livdeaney), Bře 6, 2019 v 9:44 PST

Naštěstí se ale její černé scénáře nevyplnily. Dnes žije Olivia spokojený život a snaží se kolem sebe budovat komunitu lidí, které potkal stejný osud.

V roce 2019 se rozhodla na sociální sítě umístit fotografii bez svého protetického oka, aby povzbudila ostatní přijmout své pravé já a zároveň upozornila na důležitost prevence vyšetření očí.

Příspěvek získal velkou pozornost. Kromě pozitivních reakcí ale sklidil i ty negativní a Olivia se musela vypořádat i s nenávistnými komentáři.

Díky sdílení svého příběhu se ale seznámila s lidmi s podobným osudem, a dokonce si našla i lásku. V současné době studuje zdravotnickou školu a doufá, že jednou bude pomáhat dětem se stejným onemocněním.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

smile for the camera x

Příspěvek sdílený olivia dominique deane (@livdeaney), Zář 20, 2020 v 11:14 PDT

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám