Hlavní obsah

Kožní nemoci sídlí často i v hlavě

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakt, že psychika ovlivňuje náš zdravotní stav, není ničím novým. Leckoho ale možná překvapí, jak výrazně to platí u kožních onemocnění. Negativní emoce mohou tyto nemoci nejen zhoršit, ale dokonce i vyvolat.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším lékem na ekzémy bývají kortikoidy.

Článek

„Kůže odráží vnitřní nastavení organismu,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Ivona Kosová z pražského Centra Blatov.

„Ale zároveň reaguje i na vlivy z vnějšího okolí. Nad tím vším jsou naše emoce a naše mysl, které všechny procesy uvnitř těla významně ovlivňují. Jakékoliv oslabení, ať už je to velká fyzická zátěž nebo psychické vypětí, může být příčinou kožní nemoci. Harmonii našeho organismu narušuje například nezvládnutý stres, hněv a potlačené emoce, jako jsou třeba strach nebo úzkost.“

To dokazuje i případ devítiletého Pavla, kterému se atopický ekzém zhoršil pokaždé, když se jeho rodiče ošklivě pohádali. Souvislost mezi psychickým stavem a kožní nemocí si přitom uvědomuje zhruba 40 procent pacientů.

Lupénka, ekzém i opary

Mezi typické kožní choroby, u kterých psychika hraje důležitou, nebo dokonce rozhodující roli, patří například lupénka, atopický ekzém, kopřivka nebo opary. Někteří lékaři o nich dokonce mluví jako o nemocech psychosomatických, u kterých se psychické potíže pacienta somatizují, to znamená, že se projevují tělesnými příznaky.

Součástí psychosomatické medicíny je i psychodermatologie. Tento obor sdružuje kožní lékaře, psychology, psychiatry, případně specialisty na psychosomatickou medicínu. Ale i řada dermatologů dokáže pracovat s psychikou pacienta tak, aby se nemoc nezhoršovala.

Krizové situace

„Stresovou situací může být pro dítě například to, že ho matka přestane kojit,“ říká MUDr. Kosová. „Proto někdy zareaguje tak, že se u něj objeví ekzém. Pro malé miminko je totiž kojení a výživa velmi silné téma jistoty. Proto by ho maminka měla ukončovat pozvolna a citlivě. Jinak se může u malého kojence rozvinout vnitřní pocit opuštěnosti, samoty a ztráta základní jistoty.“

Ekzémy se podle jejích zkušeností často objevují také při přechodu dítěte ze školky do školy. Tehdy se zvýší nároky na dítě. Může se cítit přetížené. Drobné neúspěchy snadno sníží jeho sebevědomí.

Další častou příčinou kožních problémů, ale nejen kožních, jsou například hádky rodičů nebo jejich rozvod. Dítě si z tohoto období může odnést do života pocity smutku a viny. Pro něj je to opět téma ztráty jistoty. Často se spojitost nemusí projevit ihned, tedy akutním onemocněním. V dítěti však může dlouhodobě zakořeněný pocit přetrvávat a způsobovat mu chronické nemoci.

Za většinou chorob, a nejen těch kožních, jsou podle doktorky Kosové nevyřešené emoce. Ty, které vzniknou jako náhlá reakce na nějaký okamžitý stres, se například u atopického ekzému často projeví prudkým zhoršením stavu kůže, u lupénky pak akutním výsevem.

V začarovaném kruhu

Někdy to připomíná kroužení v začarovaném kruhu. Negativní emoce vyvolávají nebo zhoršují kožní chorobu a ta člověka často frustruje. Zvlášť pokud je na viditelném místě. Pocity studu, viny nebo dokonce nenávisti k vlastnímu tělu mohou trpět zejména děti, kterým se vrstevníci drsně posmívají.

Kožní choroba hendikepuje i dospělé. Mají třeba potíže, aby získali práci odpovídající jejich kvalitám. Není pro ně snadné chodit do společnosti. Někdy se musí zříct svých koníčků. A nemoc může vážně nabourat také jejich soukromý nebo intimní život.

Pokud chtějí svou chorobu dobře zvládat, měli by si všímat, ve kterých situacích se zhoršuje.

„Pro úspěšné léčení a vyléčení je potřeba ošetřit nejenom fyzické projevy, tedy ekzém, kopřivku, lupénku, ale především příčiny, které bývají často na úrovni emocí a mysli,“ vysvětluje MUDr. Kosová. „Vše se odvíjí už od slova psychosomatika, kde psyché znamená duše a soma tělo.“

Co místo kortikoidů

Nejčastějším lékem na ekzémy bývají kortikoidy. Mají protizánětlivý účinek, ale také vedlejší účinky. Proto se musí užívat jen po omezenou dobu. Je vhodné kombinovat tyto léky s mastmi nebo krémy, které zvláčňují a hydratují postiženou kůži.

„Často se setkávám s tím, že se řada pacientů snaží vyhnout hormonálním lékům,“ říká doktorka Kosová.

„Typickým příkladem jsou třeba maminky malých dětí. Jednou z možností, jak omezit kortikoidy, je například balzám, který obsahuje rostlinné extrakty a koloidní stříbro s antibakteriálními účinky. První, co po aplikaci ustupuje, je svědění. Efekt se obvykle projeví už několik hodin po ošetření postiženého místa. Následně se zklidňuje akutní zánět, tedy zarudnutí pokožky. Neznamená to ale, že mast vyléčí ekzém navždy. Je pouze jedním z prostředků, jak ho zklidnit v jeho akutní fázi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám