Hlavní obsah

Kolekce vytvořená 3D tiskárnou konkuruje velkým módním značkám

Novinky, ema

Že oblečení vytisknuté z tiskárny nemůže konkurovat nejvěhlasnějším módním značkám? Díky sedmadvacetileté izraelské studentce inženýrství a designu se zdá, že je tato moderní technologie na nejlepší cestě k úspěchu. Svou kolekci vytiskla doma, právě pomocí 3D tiskárny.

BEZ KOMENTÁŘE: Studentka vyrábí originální šaty doma na 3D tiskárněVideo: Danit Peleg

 
Článek

Jde o budoucnost módního průmyslu? Zdá se, že ano. Dveře tomu otevřela mladá Izraelka Danit Pelegová. Devět měsíců pracovala na své módní kolekci, která čítá pět kousků, včetně kabátu, šatů, dokonce i bot. Jejich výroba trvala neuvěřitelných 2000 hodin, píše Daily Mail.

Autorka kolekce na svých stránkách uvedla, že cesta k výrobě byla velmi trnitá. Nejdříve totiž pracovala s velmi silným, avšak nepružným materiálem, takže se jí nedařilo. Později ovšem narazila na FilaFlex, nový druh vlákna, který je silný, avšak velmi flexibilní.

V rozhovoru pro mashable.com řekla, že v souvislosti s tím, co nabízí běžné módní řetězce, chtěla vynalézt svůj vlastní materiál, pomocí kterého si celou kolekci může vytisknout z pohodlí domova.

3D modely konkurují módním gigantům

Její kousky jsou mixem geometrických vzorů, futuristických, pohyblivých textur. Jsou velmi moderní a stylové zároveň. Odpovídají všem standardům módní kolekce. Velmi výrazným a zajímavým prvkem je například průhledná maxisukně, podobná těm, které ve svých kolekcích uvedli módní velikáni, ze kterých můžeme jmenovat například Dolce, nebo Valentino.

Ačkoli se už několikrát objevily podobné pokusy o módní 3D vytisknuté kolekce, tato je unikátní v tom, že díky velikosti tiskárny si člověk může oblečení bez problémů „vyrobit“ doma. Bohužel je to trochu časově náročnější - každý kousek trval přibližně 400 hodin, tedy téměř 17 dní - než byl hotový.

Ale ani to neodradilo mladou designérku a hodlá ve své práci pokračovat a snažit se ji i vylepšit, časem možná vytvoří i svou vlastní značku.

„Věřím, že tato technologie pomůže demokratizovat módu a poskytne návrhářům při tvoření jejich kolekcí více nezávislosti,“ uvedla Pelegová na svých stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám