Hlavní obsah

Jak se jednou provždy zbavit chloupků na těle

Novinky, Dana Sokolová

Lidské tělo je pokryto pěti milióny chloupků. Paradoxně o ty o něž stojíme, jako například o vlasy, přicházíme a ty, jež nám vadí, nám neustále rostou a obnovují se. Existují však možnosti, které si s nežádoucími chloupky poradí jednou pro vždy. Jedná se především o tzv. laserovou epilaci, díky které dochází k trvalé destrukci vlasové cibulky.

Metoda, jak se navždy zbavit ochlupeníVideo: Novinky

 
Článek

Laserové odstraňovaní chloupků je nejúčinnější a nejtrvalejší metodou, jaká v současnosti existuje.

„Laserová epilace totiž spočívá v odstranění ložiska růstu ochlupení. Léčba je zcela individuální a vhodné parametry laseru jsou nastaveny vždy specificky pro konkrétního pacienta. Účinnost ošetření pak závisí především na značce a kvalitě laseru, vlastnostech chloupku, dále pak na nastavení správných parametrů laseru,“ vysvětluje MUDr. Jana Eftimovská, vedoucí lékařka Mediestetik.

Jedinou podmínkou pro účinnost laseru je, aby byl chloupek zasažen v růstové fázi. Šedivé chloupky pak zvládne odstranit jen speciální laser Ellipse, ale ten není tak účinný jako ostatní lasery pracující na bázi barviva v chloupku.

"Při aplikaci laseru je jeho paprsek pohlcen pigmentovým barvivem chloupku, projde svrchními vrstvami kůže, zachytí se v cibulce chloupku a tepelně ji zničí," vysvětluje dermatoložka Katarína Třísková z kliniky Asklepion.

Depilaci je nutné opakovat

K opravdové trvalé epilaci však dochází až po 3-5 sezeních (u lidí s hormonálními poruchami pak až po osmi sezeních). Je to dáno především tím, že ve stádiu růstu chloupku se na lidském těle nachází pouze 30–40 procent chloupků. Ostatní se do tohoto stádia dostávají postupně.

Laserem se dají odstranit chloupky nejen na končetinách a zádech, ale také nad horním rtem, v okolí prsních dvorců a bradavek, v podpaží či v tříslech a podbřišku.

Aby epilace byla bezbolestná, je zapotřebí vybírat ty nejmodernější a nejkvalitnější  lasery, které se vyznačují svou rychlostí a dokonalým chlazením.

Okamžitě po aplikaci laseru je kůže zčervenalá, ale obvykle během hodiny až dvou není vůbec vidět, že zákrok člověk absolvoval. Nejproblémovější je pak citlivá kůže na obličeji, na které se můžou vytvořit i malé stroupky, které se však rychle zahojí a odpadnou.

Ceny kvalitní laserové epilace vycházejí na tři tisíce za jedno sezení. Další sezení jsou pak o něco levnější. Kompletní odstranění chloupků (až 5 sezení) v podpaží a nebo tzv. bikiny linie tedy vychází na cca 10 000 Kč za jednu oblast.

Další možností je tzv. fotoepilace IPL

Technologie IPL funguje na podobné bázi jako lasery. K zničení buněk vlasového váčku dochází prostřednictvím selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL). Vlasový váček se rozehřeje na 70 °C, buňky v něm jsou tepelně zničeny a nakonec vypuzeny z těla bez toho, aby byly poškozeny ostatní tkáně. Pak již z tohoto místa nemůže vyrůst další chloupek.

I zde je zapotřebí ošetření 5-7 krát opakovat.

Fotoepilaci si mohou nechat udělat ženy i muži, ošetření je však závislé na typu kůže – fototyp 1-4. U fototypů 5 a 6 se fotoepilace neprovádí.

Dále toto ošetření není vhodné pro těhotné ženy, epileptiky, osoby s tetováním, a pro ty, kdo užívají léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, a pro diabetiky a lidi s onemocněním jako je herpes.

Cena jednoho ošetření podpaží se pohybuje kolem dvou tisíc korun. Při maximálně sedmi opakováních se konečná cena pohybuje kolem 14 000 korun, ale tato cena je rozložena postupně do několika ošetření zhruba po dvou měsících. Sedm opakování je tedy provedeno v průběhu více než jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám