Hlavní obsah

Jak dosáhnout hladké pokožky bez podráždění

Novinky, Dana Sokolová

Přestože se v poslední době stále častěji objevují fotografie slavných žen s přirozeně chlupatým podpažím, většina společnosti stále preferuje tělo bez chloupků. Pravidelně si tak holí podpaží 91 % žen, 85 % si holí zejména v letních měsících i nohy. Výjimečné ale není ani holení intimních partií či chloupků na rukou. Každé odstraňování chloupků ale má své zásady, při jejich nedodržování může docházet k podráždění pokožky a zarůstání chloupků.

Foto: Profimedia.cz

K létu patří hladce oholené nohy.

Článek

Metod, jak odstraňovat chloupky, je celá řada – od depilačních, kdy se chloupky odstraňují na povrchu kůže, až po metody epilační, kdy jde chloupek ven i s kořínkem. Podívejte se s námi na zásady nejoblíbenějších z nich.

1. Snadné klasické holení

Aby při klasickém holení nebyla podrážděná pokožka a nehrozilo zarůstání chloupků, je zapotřebí držet se následujících zásad:

  • Nejprve se osprchujte - díky čisté pokožce se sníží riziko zanícené kůže. Teplá voda navíc kůži prohřeje, tím se chloupky změkčí, póry se otevřou a chloupky se více „postaví“, takže jdou i lépe odstraňovat.
  • Neholte se na sucho -  holicí krém, pěna nebo speciální sprchový gel usnadňují holení. Holením pouze na mokré pokožce si tupíte břity, chloupek se tak dobře neseřízne a hrozí riziko poranění.
  • Tah provádějte vždy proti směru růstu chloupků.
  • Příliš dlouhé chloupky nejprve zkraťte nůžkami.
Foto: archív firem

Pomocníci při a po holení

Foto: Dove Acai Oil, sprchová pěna, 110 Kč; Nivea Sprchový gel & holení 2 v 1, 75 Kč; Nivea Holicí strojek se 2 výměnnými hlavicemi, 160 Kč; Nivea Gel na holení, 140 Kč; Saloos Shower Oil - dámský holicí olej, Notino 129 Kč; Ryor Depilation and Shaving, zpomalovač růstu chloupků, 249 Kč; Oriflame Zvláčňující balzám na intimní partie Feminelle Special Care+, 179 Kč

2. Depilační krémy, pasty a vosky

Depilační krémy působí velmi rychle a bezbolestně. Speciálním krémem natřete pokožku a necháte působit zhruba pět minut. Poté krém jednoduše omyjete vodou.

Aby však byl tento způsob odstranění chloupků funkční, musíte mít chloupky dlouhé hned několik milimetrů, jinak je krém odstranit nezvládne. Na stejném principu pak fungují i depilační mléka či pěny. Podle odborníků mohou být některé ženy na tyto přípravky alergické, proto je lepší je nejprve vyzkoušet na menší části těla.

Depilace cukrovou pastou neboli „Body sugaring” patří mezi méně bolestivé depilace, přičemž vydrží až jeden měsíc. Cukrovou pastou lze depilovat všechny partie, včetně velmi citlivých částí těla (obličeje, třísel a podpaží).

Výhodou této depilace je, že díky ní lze odstranit i velmi krátké chloupky (1-2 mm). Kůže se nejprve odmastí speciálním přípravkem. Poté se natře pudrem a depilace může začít. Pasta se nanese na chloupky a následně strhne. S ní i chloupky včetně kořínků. Poté se místo omyje čistou vodou, tím je pasta zcela odstraněna.

Depilace teplým voskem. Místo se musí nejprve ošetřit speciálními přípravky, až poté se vosk zahřeje a přiloží na pokožku. Na vosk se přilepí depilační páska a následně se strhne. Dojde tak k vytrhnutí chloupků i s kořínkem. Poté se pokožka musí ošetřit speciálními přípravky na regeneraci.

Chloupky dorůstají za 4 až 6 týdnů. Bohužel tato metoda nejen bolí, ale vyskytují se při ní i alergické reakce či zarudnutí kůže. Proto je třeba nejprve vosk vyzkoušet na malém kousku kůže. Jako nevýhodu vidí ženy také to, že chloupky se musí před epilací nechat dorůst zhruba do 4–5milimetrové délky.

Foto: archív firem

Depilační krémy, gely a vosky

Foto: Veet Wax Strips Natural Inspiration voskové depilační pásky s arganovým olejem, Notino 116 Kč; Vichy Dépilatoires depilační krém, 369 Kč; Eveline Cosmetics Active Epil - depilační krém na ruce, podpaží a třísla s aloe vera, 89 Kč; Ben & Anna Depilační cukrová pasta 60 g, Biooo 90 Kč; Purity Vision Depilační cukrová pasta Bioepil, 275 Kč

3. Epilátory a IPL přístroje

Epilace pomocí strojků - pomocí přístroje dochází k vytržení chloupku i s kořínkem. Důležité je při výběru přístroje hledět na to, jak moc je šetrný k pokožce a zda má regulaci tlaku, aby mohly být zachyceny i ty nejjemnější chloupky.

Po epilaci je vždy potřeba kůži zklidnit vhodnými kosmetickými přípravky, které jsou k tomu určené. Masáže kůže zlepšují její prokrvení, tím je kůže jemnější a hladší.

Fotoepilace pomocí IPL - dochází při ní ke zničení buněk vlasového váčku prostřednictvím tzv. selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL).

Vlasový váček se rozehřeje na 70 °C, buňky v něm jsou tepelně zničeny a nakonec vypuzeny z těla bez toho, aby byly poškozeny ostatní tkáně. Pak již z tohoto místa nemůže vyrůst další chloupek.

Foto: archív firem

1.BaByliss IPL epilátor G972PE + holící strojek - na všechny části těla, pro 5 fototypů, 6990 Kč; Epilátor Braun Silk-épil 9 9-561 Wet/Dry, Datart 3990 Kč; 3. Philips Lumea Prestige BRI956/00 - IPL, až 6 měsíců hladká pokožka bez chloupků, 12 999 Kč

Přístroj působí pouze na chloupky v růstové fázi, která však neprobíhá u všech chloupků ve stejném období, proto je třeba vyčlenit si na epilaci více měsíců. Je to individuální, někomu mohou stačit čtyři ošetření a dva měsíce, někdo potřebuje šest rozložených na čtyři měsíce.

Platí pravidlo, že první čtyři epilační ošetření by měla být provedena v odstupu dvou týdnů, další se dělají vždy po 4 týdnech až do dosažení požadovaného výsledku. Růstový cyklus chloupku trvá průměrně 18-24 měsíců, takže je třeba počítat s určitým růstem chloupků v tomto období. Pokud se nějaké nové chloupky objeví, budou jemnější a bude jich výrazně méně.

4. Trvalá epilace

Ne každý se spokojí s tím, že se chloupků zbaví jen na nějaký čas, a proto mnozí uvažují o trvalé epilaci.

Laserová epilace - patří mezi velmi účinné metody zbavení se chloupků jednou pro vždy. Nicméně s ní už budete muset počkat až na září. Na místa ošetřená laserem by totiž minimálně 10 dní nemělo dopadat silné sluneční záření, jelikož by hrozily hyperpigmentace.

„Uvažujete-li o laserové epilaci, je také důležité pět až sedm týdnů před laserem nepoužívat epilační přípravky, jako je vosk, epilátor či pinzeta, které odstraní chloupky i s kořínkem. Je nutné se tak holit pouze žiletkou. Chloupky budou silnější a lépe reagovat na laser,“ říká Lukáš Frajer z Perfect Clinic.

Laserový paprsek zničí cibulku chloupku jednou provždy, takže chloupek již nevyroste. Paprsek umí odhalit pigment v chloupku, s jehož pomocí se dostane do cibulky. Proto je účinný jen tam, kde je přítomen pigment tzn. u tmavších chloupků.

„K dosažení trvalého efektu je nezbytné opakovat ošetření 3 až 6× v rozmezí 6 týdnů. K účinnému zničení vlasové cibulky je potřeba zásah v její růstové fázi, kdy je dostatek pigmentu přítomen, a která probíhá u každého chloupku těla v jiné době. Laserové odstranění ochlupení lze provádět na všech místech těla včetně intimních partií,“ dodává lékař.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak zmírnit dopady jarní únavy v obličeji

Neustálé změny počasí a nyní i změna času způsobuje, že i přes dostatek slunečního svitu se mnozí z nás cítí velmi unavení. Odráží se to pak nejen při denních...

Výběr článků

Načítám