Hlavní obsah

I pánské obleky podléhají trendům

Právo, Jana Tomsová

Ať si říká, kdo chce, co chce, stejně muži vypadají nejlépe v dobře padnoucím obleku. Ostatně, je to nejspíš také důvod, proč tradiční sestava saka, kalhot a vesty ještě nezapadla do hlubin minulosti.

Foto: F & F, Právo

Lehké světlé sako a kalhoty z mírně lesklého materiálu hovoří o snaze vymknout se z davu, ale vyhovují i pro běžné nošení třeba i na manažerském postu. Výrazná proužkovaná košile může hrát v jednobarevném konvenčním obleku hlavní roli.

Článek

Klasické obleky v byznys stylu před časem způsobily, že všichni muži připomínali černé mravenečky a podobali se jeden druhému jako vejce vejci. Tahle doba je pryč, pánské „kvádro“ prodělalo proměnu a je mnohem rozmanitější.

Co se právě nosí?

V novém pojetí se objevila především výrazně kratší saka s délkou zad 74 cm a zapínáním na dva až tři knoflíky. Patří k nim nohavice s šířkou do 38 cm, takže výsledkem je štíhlá silueta.

Za samozřejmý doplněk obleku se považuje tvarovaná košile s malým límcem a k ní úzká kravata. V oblibě jsou tmavé košile, oživené zajímavou vázankou, ponejvíce pruhovanou nebo jednobarevnou.

Ze všeho nejdůležitější je vysoce kvalitní materiál, který na sebe upoutává pozornost tlumeným leskem nebo strukturním omakem. Stále se vylepšují směsi vlny se lnem, bavlnou, hedvábím, nylonem a jinými syntetickými vlákny. Ve vzorování převládá nenápadnost.

Celkový dojem je elegantní, avšak přirozený.

:.Kvalitní tříčtvrteční plášť je lehce projmutý v pase, má decentně proužkovanou podšívku a rozparek vzadu. Materiál obsahuje vysoký podíl čisté vlny. V prodeji bude od 17. září.foto: Právo/Tchibo

Nakupování s přehledem

Zkoušení obleku musí začít sakem, protože když nepadne, nemá smysl pokračovat dál. Lepší je vybírat z modelů, jejichž jednotlivé části se dají individuálně sestavovat. Má-li sako na zádech svislé záhyby, je příliš velké, pokud se tam dělají vodorovné, chce to větší velikost.

Muž s krátkýma nohama by se měl vzdát záložek na kalhotách, móda nemóda. Spolehlivější je vzít si kalhoty s neukončenou délkou, v obchodě si ji nechat odborníkem zakreslit a nejlépe také zpracovat. Nohavice mají být vzadu asi o 3,8 cm delší než vpředu, kde je žádoucí, aby kryly dvě až tři řady tkaniček na botách.

Jít nakupovat oblek v džínách, tričku a botaskách je předem ztracená akce. Zkoušení musí nezbytně proběhnout s košilí a polobotkami. Jedině tak může všechno klapnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Safari styl - na výlet a za dobrodružstvím

Mezi trvalky, které z módy nikdy úplně nevycházejí, ale naopak se čas od času probudí k čilému životu, patří styl safari. Kromě jiného má podobnou vlastnost...

Výběr článků

Načítám