Hlavní obsah

Emma Watsonová: Chci hrát role, v nichž se zcela změním

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelnická sága o Harrym Potterovi jí už jako dítěti přinesla závratnou slávu, pro ni však byla důležitá i vysokoškolská studia. Teď je ale Britka Emma Watsonová přerušila a vrátila se k hraní. Kromě jiných filmů je i hvězdou teenagerovského krimi dramatu Bling Ring: Jako VIPky. Její role Nicky má ovšem k poněkud puritánské image Hermiony dost daleko.

Foto: Profimedia.cz

Z Hermiony už je půvabná mladá žena.

Článek

„Nejde o to, že bych se snažila najít roli, která se co nejvíce vzdaluje Hermioně, jen proto, abych se jí jednou provždy zbavila. Jen se snažím jít naproti kvalitnímu herectví. Chci hrát role, v nichž se zcela změním, a Nicki je přesně taková. Podle mě jsem na ni byla asi nejméně vhodná, protože Nicki je zosobněním všeho, co se mi příčí – je povrchní, materialistická, domýšlivá a amorální,“ říká Emma.

„Na druhou stranu pro mě byla osvobozující právě proto, že jsem musela dělat věci, které bych jako Emma nikdy nedělala. Dala jsem si tedy svolení, že se k tomu jako herečka mohu propůjčit. Nakonec musím přiznat, že bylo docela zábavné zkoumat prostřednictvím role úplně jinou stránku vlastního já,“ směje se dnes už třiadvacetiletá herečka.

„Abych na Nicky ale jen nenasazovala. Ze všech rolí, které jsem kdy hrála, jsem si právě u ní snad nejvíc užila oblečení. Kostýmy byly naprosto báječné, desítky značkových modelů nám zapůjčily špičkové firmy, jako jsou Dior, Dolce & Gabbana a další. A šaty byly v tomto případě pro mou roli velice důležité. Nicky v nich musela být hot a sexy. Takže barevné podprsenky, upnuté mini, vysoké podpatky, velké kruhové náušnice. Stejné to bylo s účesy a s líčením, kdy jsem musela být stále dozlatova opálená…“

A právě to Emmě hodně pomohlo v tom, aby Nicky zahrála jak si to režisérka Sofia Coppolová přála. K natočení tohoto snímku inspiroval známou režisérku skutečný příběh teenagerů party Bling Ring, kteří se původně jen chtěli podívat do bytů hollywoodských celebrit. Pak se jim to ale zalíbilo natolik, že je začali vykrádat a nakonec si z nich odnesli trofeje v hodnotě přes tři milióny dolarů.

Foto: Profimedia.cz

S Jamesem Frankem a Sethem Rogenem v akční komedii Apokalypsa v Hollywoodu (2013).

Proč si ale režisérka vybrala pro jednu z rolí právě Emmu? „Potkaly jsme se v New Yorku. Emma byla sice úplně jiná než Nicky, měla silný anglický akcent. Celkově mě ale okouzlila, a tak jsem to riskla. Když jsem pak viděla, jak se při natáčení postupně mění v postavu, jakou jsem si přála, málem jsem tomu nevěřila. Zcela se do role ponořila. Brala to jako obrovskou výzvu a výborně zachytila i dialekt místních teenagerů.“

Od Harryho Pottera tedy Emma urazila další kus cesty na své herecké dráze. Těsně před skončením kouzelnické ságy si zahrála malou roli mladičké přítelkyně produkčního Colina Clarka ve filmu Můj týden s Marilyn.

Hned po jejím dokončení se objevila v romantickém dramatu Charlieho malá tajemství, kde znovu upozornila na svůj herecký potenciál za hranicemi Bradavic. Letos se talentovaná rodačka z Paříže ještě představí v akční komedii Apokalypsa v Hollywoodu a v roce 2014 po boku Russella Crowea v biblickém příběhu Noah.

Rok co rok tedy nový film – ale co předsevzetí, že dokončí studium na Brownově univerzitě, kam nastoupila v roce 2009? „Začátky na škole v cizí zemi bez znalosti základních amerických reálií mi daly zabrat víc, než jsem čekala. Navíc bylo složité zapadnout mezi ostatní studenty. Všichni mě totiž celá léta sledovali v Potterovi a brali mě jako celebritu, ne jako vrstevnici.“

Když pak začala dostávat nabídky na zajímavé role, neodolala a studium na rok přerušila. „V roce 2011, kdy jsem natáčela převážně v Anglii, jsem se ale zapsala na semináře z anglické literatury na Worcester College Oxfordské univerzity, takže jsem nezahálela,“ vysvětluje Emma.

Po premiérách Bling Ring a Apokalypsy v Hollywoodu ale potvrdila, že se letos na podzim na Brownovu univerzitu vrátí, a zopakovala, proč si vybrala právě tuto školu.

„Zamlouvá se mi, že je zde velice otevřený studijní plán a žádné omezující podmínky. Když si to vezmete, o vlastní vzdělávání se starám už od chvíle, kdy jsem v deseti začala točit Harryho Pottera, takže si ráda a s plnou odpovědností sama naplánuji další studium včetně předmětů, které ani nejsou v učebních.”

Má za sebou i nezávislé studium psychologie a filozofie na téma Proč se zamilováváme. „To jsem si užila,“ potvrzuje Emma, která zatím na partnery příliš štěstí neměla. Nevyšel jí první vážný vztah se šestadvacetiletým bankéřem Jayem Barrymorem, se kterým se v roce 2009 nastěhovala do svého prvního bytu v Londýně za tři milióny liber, ani několik dalších. Teď to ale vypadá, že je šťastná s Willem Adamowiczem, s nímž se poznala při studiu v Oxfordu.

Víte, že...

Je sportovně nadaná. Hraje lední hokej a tenis, bruslí, lyžuje, má ráda i vodní sporty. Loni na Mauritiu získala diplom v potápění, je i výborná tanečnice – má stříbrnou medaili za volný styl a street jazz.

Vedle hraní je ambasadorkou kosmetické firmy Lancome a autorsky se podílí na několika módních řadách organického oblečení. Zároveň je velvyslankyní Camfed International, hnutí na vzdělávání dívek v desítkách afrických vesnic.

Z Emmy je dnes atraktivní mladá žena a zdá se, že toho plně využije i v apokalyptické fantasy Královna Tearkingu, kde se po letech opět stane hrdinkou. Příběh se odehrává tři století po přírodní katastrofě, která ukončila civilizaci, jak ji známe dnes, a svět opět žije ve feudalismu. Všem vládne zlovolná Rudá královna. Proti její krutovládě se postaví odvážná devatenáctiletá princezna v podání Emmy. Rolím teenagerů se tedy mladá herečka zatím ještě nevyhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám