Hlavní obsah

Dvojčata zkomplikovala nároky na monacký trůn

Právo, Jaroslav Zbožínek

Ještě začátkem roku v Monaku povážlivě sílily obavy, zda se knížecí pár, 56letý Albert a 36letá Charlene, dočká potomka, který by jednou převzal trůn. Teď obyvatelé ministátu na Azurovém pobřeží řeší opačný, mnohem příjemnější problém: dědici trůnu jsou, jak ukázalo vyšetření ultrazvukem, na cestě hned dva. Který z nich se tedy stane následníkem?

Foto: Profimedia.cz

Koncem roku se monackému knížecímu páru Albertovi a Charlene narodí dvojčata. Pohlaví partneři neprozradili.

Článek

Více jasno by mělo být koncem roku, kdy se narození dvojčat očekává. Otázkou, jestli to budou chlapci, holčičky nebo pár, se Charlene nezabývá. Září štěstím a znalci poměrů na knížecím dvoře říkají, že se po dlouhé době na její tváři konečně objevil upřímný úsměv, nikoli ten dvorní pro fotografy při oficiálních příležitostech.

„Je to vskutku dobrodružství samo o sobě. Každá nastávající maminka vám bude vyprávět o pocitech, které jsou natolik silné a intenzívní. O neuvěřitelných emocích, které člověk prožívá,“ svěřila se Charlene reportérce magazínu Paris Match.

„Cítím se velmi dobře a s Albertem jsme samozřejmě šťastni, řekla bych dokonce nevýslovně šťastni. Vyhlídka na narození dítěte je tak kouzelná, naplňuje nás láskou, vděčností, ale i nesmírným pocitem odpovědnosti,“ dodala Charlene.

Charlene se baví tím, že Albert už chystá fotbalové a basketbalové míče na hraní.

Její bříško patřilo už po „svatbě století“ s Albertem v létě 2011 k těm nejsledovanějším. Ještě více přitahuje pohledy okolí teď. Nechybějí ani uštěpačné poznámky typu, že obvod pasu křehké kněžny, někdejší aktivní plavkyně, se postupně vyrovnal a následně předstihl Albertův.

Jako v pohádce o Šípkové Růžence

Ani ten pohlaví potomků neřeší. „Chci se nechat překvapit a moc se těším. Je úplně jedno, co to bude,“ měl říci Albert svému příteli, plastickému chirurgovi z newyorského Manhattanu Jonu Turkovi, když se knížete zeptal, zda by chtěl znát pohlaví svých potomků ještě před narozením.

Albert se prý nicméně na roli otce intenzívně připravuje. Turk serveru People.com prozradil, že kníže už nyní nechává kontrolovat prostory paláce i letního sídla, zda neukrývají pro děti nějaká nebezpečí. Starosti mu obzvlášť dělají ostřejší hrany – jako v pohádce o Šípkové Růžence.

A Charlene se baví tím, že ačkoli děti ještě nespatřily světlo světa, chystá Albert fotbalové a basketbalové míče na hraní. Je mu jedno, že třeba domácí fotbálek si bude moci dopřát až za několik let.

Foto: Profimedia.cz

Bývalou jihoafrickou olympijskou plavkyni Charlene si Albert vzal 1. července 2011.

Turk také popsal, jak se Albert dozvěděl, že se stane otcem. Z Turkových slov vyplývá, že kníže od samého počátku věděl, že jsou na cestě dvojčata, zatímco veřejnost to dostávala po dávkách. První oficiální zpráva knížecího paláce z konce května totiž navozovala dojem, že potomek bude jeden.

„Kníže Albert II. a kněžna Charlene s nesmírnou radostí oznamují, že očekávají radostnou událost. Narození se očekává koncem roku,“ stálo tehdy ve sdělení. Vícečetné těhotenství zpráva nevylučovala, avšak takový scénář nikoho nenapadl. Až začátkem října přišlo upřesnění, že se narodí dvojčata.

Vše se prý odehrálo asi takto: Albert měl důležitou schůzku, když mu zazvonil telefon. Volala Charlene, přímo z lehátka v ordinaci u gynekologa. „Miláčku, budeme mít děťátko,“ hlásila rozradostněná kněžna.

Ještě jedna tečka na ultrazvuku

Alberta zpráva podle Turka zcela vyvedla z míry -– samozřejmě v dobrém, musel však pokračovat v jednání. Jenže za chvíli volala Charlene znova. „Ano?“ ozval se Albert. „Budou dva,“ hlásila Charlene. Lékař na monitoru ultrazvuku objevil ještě jednu tečku.

Jakmile se zpráva o dvojčatech dostala na veřejnost, spustila se na internetu lavina spekulací, jak to bude s následnictvím po Albertovi. Jedno je jasné. Dědicem trůnu nebude ani jedno z nemanželských dětí, které Albert zplodil ještě před sňatkem s Charlene, byť jejich otcovství uznal. Jde o 21letou dceru Jazmin, kterou má s americkou makléřkou Tamarou Rotolovou, a jedenáctiletého syna Alexandra, jehož matkou je letuška z Toga Nicole Costová. Monacká ústava je z nástupnictví vylučuje.

Jestliže se Albertovi a Charlene narodí chlapec a dívka, bude o následníkovi rozhodnuto, a to i kdyby na svět přišla první holčička. U dynastie Grimaldiů platí, že přednost mají mužští potomci.

Složitější situace by nastala, kdyby se narodili dva chlapci. Následníkem by se měl stát starší z nich, tedy ten, který spatří světlo světa jako první, ať už by šlo o porod přirozenou cestou, nebo císařským řezem. Jenže v Monaku a Francii se v panovnických rodinách po staletí traduje, že za starší z dvojčat je považováno to, které se narodí až jako druhé. Prý proto, že bylo dříve počato.

Pravidlo velí, že v případě narození knížecího syna vystřelí kanóny stojedenkrát. Je-li to holčička, musí se spokojit jen s 21 salvami.

Podobný problém by se musel řešit také v případě, že by šlo o dvě holčičky. Budoucí kněžnou by se stala starší z nich. Mohlo by se ovšem i stát, že by trůn nezdědila ani jedna z dívek. Stačí, aby se Albertovi a Charlene kdykoli později narodil chlapec. Následníkem by byl automaticky on.

Dva chlapci? Asi přijde kanonáda

Blížící se radostná událost zamotává hlavu i ceremoniářům. Dvojčata se totiž monackému panovníkovi narodí poprvé v historii a myslet je nutné i na takové podrobnosti, jako jsou třeba oslavné dělostřelecké salvy.

Pravidlo velí, že v případě narození knížecího syna vystřelí kanóny stojedenkrát. Je-li to holčička, musí se spokojit jen s 21 salvami. Ale co teď, když jsou na cestě dvojčata? Budou se salvy sčítat? Jestliže se narodí dva chlapci, může se Monako těšit na pořádnou kanonádu, tedy dvakrát 101 výstřelů.

Magazín Bunte se snažil vypátrat podrobnosti, ale v knížecím paláci vládne, zdá se, hektická atmosféra. „Ještě plánujeme. Přizvali jsme k tomu právníka a historika,“ odpověděli pracovníci knížecího protokolu.

Reklama

Související články

Britky už nechtějí být jako Kate

Zdá se, že si britské ženy přestaly idealizovat manželku prince Williama. Přišlo vystřízlivění z počátečního šílenství, kdy se 32letá Kate stala veřejnou...

Výběr článků

Načítám