Hlavní obsah

Dostihová sezóna startuje, inspirujte se rozmanitými kloboučky

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben se v České republice nese ve znamení zahájení dostihové sezóny. Pokud si pod tímto pojmem nevybavíte pouze legendárního dostihového jezdce Josefa Váňu, ale také nejrůznější barevné kloboučky a fascinátory, které mají mít ženy podle tradice na sobě, určitě vás potěší přehlídka těch nejlepších, které byly k vidění na dostizích v britském Cheltenhamu.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvnice dostihů v britském městě Cheltenham

Článek

Historie dostihů se datuje od osmnáctého století. V roce 1711 bylo založeno oficiálně první moderní závodiště v britském městě Ascot, které dnes patří mezi ty nejprestižnější a na dostihy se sem sjíždí britská smetánka, včetně královny Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Jednoduchý modrý klobouček s ozdobou

Dostihy ale patří mezi slavnostní události po celém světě, ať už se jedná o ty v Pardubicích, pražské Velké Chuchli, či v britském městě Cheltenham, ze kterého pochází naše klobouková inspirace.

Klobouky nejsou symbolem dostihů jen tak náhodou. Koňské závody patřily vždy mezi výsady bohatých a urozených, stejně tak jako klobouky, které zpravidla značily vysoké společenské postavení. V minulosti byly dokonce tyto elegantní pokrývky hlavy neodmyslitelnou součástí úborů Britek, jimž byla udělena audience monarchou.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je sladit klobouček ke zbytku outfitu.

Dnes plní klobouky jinou důležitou funkci, mají především upoutat pozornost. Oblečení naopak podléhá poměrně přísnému dress codu. Od dam se očekávají zejména formální šaty pod kolena nebo sukně, od roku 1971 mohou zvolit i kalhotový kostým, od minulého roku i elegantní overal. Prostor pro fantazii tudíž dostává jen klobouk nebo fascinátor (čelenka s ozdobou).

Foto: Profimedia.cz

Některé kloboučky jsou opravdu originální.

V módě jsou zejména velmi výrazné modely, kterým vévodí exotická ptačí pera a umělé květiny. K vidění jsou ale také různé druhy zdobení pomocí flitrů, barevných látek, kamínků a stuh.

Kloboučky mají navíc rozličné tvary, které někdy ani nepřipomínají pokrývky hlavy. Čím složitější zdobení, tím zpravidla vyšší ceny. Ty startují u základních a velmi jednoduchých modelů na částce zhruba tisíc korun, stoupají ale klidně až k několika desítkám tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Růžová sluší brunetkám.

Foto: Profimedia.cz

Klobouček s flitry

Foto: Profimedia.cz

Ptačí pera patří mezi nejčastější ozdoby.

Foto: Profimedia.cz

Nápaditosti se meze nekladou.

Foto: Profimedia.cz

Dostihy mají ve Velké Británii velkou tradici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám