Hlavní obsah

Do módy opět přicházejí minisukně

PRAHA

Šedesátými a osmdesátými léty se nechala inspirovat řada módních návrhářů pro sezonu jaro/léto 2007. V módě jsou široké, vlající oděvy a také minisukně.

Článek

"Naše oči přitáhne nápadně volná a široká silueta oděvu, velmi svobodně se pohybujícího oděvu, který vlaje kolem těla. Široké šaty, široké nohavice kalhot s rovněž zvýšenou pasovou linií jsou ideální, často bývají doplňovány o minisukně nebo minišaty, ve kterých vnímáte délku nohou," sdělil prezident Asociace vizážistů a stylistů ČR Petr Lukeš.

Mnoho designérů se podle něj nechalo inspirovat obdobím šedesátých nebo osmdesátých let. "Zdůraznění ženskosti je jeden z motivů, který pojí mnoho autorů. Vedle křehkosti a smyslného odhalování se bude pracovat s volnou, nebo dokonce zesílenou linií boků. Kromě klasických materiálů, jako je bavlna nebo hedvábí, se hojně pracuje s šifonem, latexem, krajkou, a dokonce sklem, kovem a plastem," dodal Lukeš. 

Inspirací je ale i ulice, tedy "street móda", a pak Jižní Amerika, respektive pláž Copacabana se svými květinami, volány a karnevalem. Proti tomu ve velkém kontrastu vyniknou náročné toalety ve stylu "Oscarů". 

Podle Vladimíra Hetflejše, společníka módní firmy Helena Fejková, bývají neomylnými předskokany módy tanečníci maturitních plesů. "Ukazují módní kreace často nedotažené, chybějí jim materiály a dobré zpracování, ale směřují přesně - luxusní vzhled je v kurzu, hodí se lesk taftu či saténu, průsvitné šifony, saténové mašle, kde si vzpomeneš, zajímavé šperky a zdobené kabelky! Dávno pryč jsou vysoké 'martensky' a černé punčochy," poznamenal Hetflejš. 

Dominovat bude bílá a černá barva

Po delší době přichází ke slovu zjednodušování, ve zdobnosti totiž už prý moc pokračovat nejde. "To však neznamená ústup od kreativity. Naopak, stále víc se bude sázet na individuální fantazii, vtipné kombinace materiálů i jednotlivých částí oděvu," podotkl Hetflejš. 

Barevnosti sezony bude dominovat bílá, následovaná kombinacemi černé a bílé. Po dlouhé době se rozzáří také odstíny stříbra. Vedle červenorůžové, zelené, modré a fialové bude moderní také žlutá a celá řada odstínů světlých tělových a neutrálních barev včetně břidlicových, mechových a cínových odstínů. 

Korkové platformy budou v kurzu

"Kolekci prosvěcuje nová barva letošní sezony - žlutá. Vyskytuje se na potiscích i na celých modelech. Další výraznou barvou je zlatá a stříbrná na úpletech nebo i lněných materiálech. V těchto barevnostech najdete topy či šaty. Letošní sezonu se sukně nosí v délce buď ke kolenům, nebo mini. Kalhoty ležérnějších střihů či úzké jsou zvýrazněny štupovanými kapsami. V kolekci najdete i krátké šortky, vypasované vestičky, které lze nosit na holé tělo nebo přes top či halenku," popisuje kolekci návrhářky Tatiany Kovaříkové její mediální zástupkyně Lucie Blažková. Modely přitom spojují luxus a osobitost. 

Dobrý styl stojí především na detailu, kterým mohou být vrstvené šperky, bižuterie, mašle nebo proplétaná ramínka kabelek. Nejzásadnějším doplňkem ale budou boty. "Korkové platformy, které použil Chanel k oblečkům zdobeným bižuterními tabletkami a pilulkami nebo páskové boty na podpatku, průhledné pásky a nošení silonek do otevřených bot," prozradil Lukeš.

K dokonalosti pak bude chybět už jen čelenka, šátek nebo ještě lépe kšilt, třeba z průhledného barevného plastu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílé boty budou hitem letošního léta

Letošní móda na léto velí jednoznačně: v kurzu je námořnický trend. Tedy proužky, prýmky, zlaté knoflíky, z barev modrá, červená a hlavně spousta bílé. Tato...

Slunečním brýlím vládnou plasty

Ozónová vrstva je čím dál slabší, UV záření silnější a naše oči citlivější. Plyne z toho poučení, že následujících několik měsíců strávíme se slunečními...

Kate Mossová navrhla svou první kolekci

Topmodelka Kate Mossová "přeběhla na druhou stranu" a pustila do řetězce módních butiků Topshop svou módní kolekci. První návrhářský pokus nejčastěji...

Výběr článků

Načítám