Hlavní obsah

Dan Stevens: Nikdo netušil, že Panství Downton bude tak úspěšné

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy Brit Dan Stevens dostal roli Matthewa Crawleyho, ho prakticky nikdo neznal. Kromě pár televizních inscenací hrál hlavně divadlo a rozhodně se tehdy nedalo říct, že by ho lidé poznávali na ulici. Obrovský úspěch seriálu však všechno změnil. Přesto z něj herec odešel, a způsobil tak poprask.

Foto: Profimedia.cz

V Panství Downton můžeme postavu Matthewa Crawleyho sledovat každý čtvrtek večer na ČT 2.

Článek

„Nikdo z nás netušil, že Panství Downton bude tak úspěšné. Byl jsem přesvědčen, že přijímám roli v jednom z dobových dramat, které má jen moderní podtón. Ale ukázalo se, že je to hit. Asi to je proto, že seriál vlastně nemá žádnou vůdčí postavu, každý herec v něm má vlastní příběh a děj s originální zápletkou,“ říká Dan Stevens.

To však nic nemění na tom, že jeho rozhodnutí skončit po třetí sérii, kterou právě čeští diváci sledují, zamíchalo kartami produkci. Ta neměla jinou možnost než Matthewa nechat v posledním, v Británii navíc o loňských Vánocích vysílaném dílu série, tragicky zahynout při autonehodě.

Diváci z toho byli podle britských médií v šoku a producenti si pro jistotu ostatní hlavní postavy pojistili smlouvami až do konce připravované páté série.

Před seriálem hrál v jediném filmu

A jak se cítí herec, kterého jeho postava vynesla na výsluní? „Díky tomuto seriálu jsem se stal populární nejen v Británii, ale i v Americe, mám však další ambice. Rozhodnutí, že zmizím, jsem udělal už loni v únoru, než jsme začali točit třetí sérii. Ostatně, smlouvu jsem měl na tři roky, a i když mám seriál rád, stačilo. Ale bezesporu mi zcela nečekaně otevřel dveře i do filmového světa,“ přiznává Dan, který předtím natočil jediný film, německý snímek Hilde (2009).

Jednatřicetiletý rodák z Croydonu na jihu Londýna, který vystudoval anglickou literaturu na univerzitě v Cambridge, se netají tím, že chtěl využít šance zkusit něco jiného. „Tříleté natáčení Panství bylo hodně vyčerpávající, takže teď mám na jednu stranu víc svobody, na druhou jsem z toho smutný, protože jsem byl jeho velký fanda a vždycky budu,“ přiznává.

„Původně jsem chtěl skončit už po druhé sérii, kdy je Matthew ve válce raněn a ochrne, ale přesvědčili mě, abych zůstal a jako zázrakem po čase z invalidního vozíku vstal. Nakonec jsem toho nelitoval, protože jsem si zkusil natáčení v přední linii a to jsem si jako herec skutečně užil.“

Divadlo v New Yorku

Zatím ještě nechce prozradit, jaké má další nabídky, jen to, že některé jsou vzrušující. Momentálně hraje v New Yorku se stejně nadějnou, letos na Oscara nominovanou Američankou Jessikou Chastainovou v Heiress (Dědička), divadelní adaptaci románu Henryho Jamese Washingtonské náměstí.

Je opálený, má americký přízvuk a pokaždé, když se objeví na jevišti, v hledišti to zašumí a sklízí okamžitý potlesk. Jeho postava Morrise Townsenda, který chce zneužít lásky mladé ženy k tomu, aby se dostal k bohatství, se ale zcela liší od role v Panství Downton. „Townsendova touha po majetku a postavení nemá nic společného s mou osobou. Netoužím po penězích ani po mimořádném hereckém postavení, chci dělat jen to, co umím, a užít si to v co nejpestřejší škále rolí,“ dušuje se.

Zároveň Dan dokončil produkci britského romantického snímku Summer in February (Léto v únoru), ve kterém i hraje. Přitom rediguje on-line literární magazín, píše sloupky pro Sunday Telegraph a neskrývá ani větší literární ambice.

Pendluje a chce točit

Plně funguje i jako novopečený dvojnásobný otec. Syn Aubrey se jemu a jeho manželce, jazzové zpěvačce a učitelce Susie Harrietové, narodil tři roky po prvorozené dceři Willow. Momentálně žije s rodinou v New Yorku.

„Teď jsme tady, protože v New Yorku hraji, Anglie o mě ale jistě nepřijde. Na podzim budu točit doma, pak se ale znovu vrátím do Ameriky. Tady bych chtěl natočit několik opravdu velkých filmů a využít šanci, kterou jsem dostal. Budu tedy nějaký čas pendlovat přes oceán. Už jsem si naštěstí stačil oblíbit obě jeho strany,“ končí spokojeně Dan Stevens.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám