Hlavní obsah

Colin Farrell: Naštěstí jsem včas skoncoval s alkoholem i drogami

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes už je jisté, že známý irský donchuán Colin Farrell pověsil pověst svůdce a prostopášníka na hřebík, začal žít zdravě a všechnu energii věnuje natáčení. Jen za poslední dva roky se představil v sedmi filmech a dokončuje čtyři další. Navíc - navzdory častým rolím drsňáka je až dojemně něžným otcem.

Foto: Profimedia.cz

Colin Farrell

Článek

„Je fakt, že točím jako o závod. Cítím se plný síly a práce mě strašně baví. Při filmování tak fyzicky náročných snímků, jako je například nový sci-fi thriller Total Recall, vybiju všechnu energii, pak jsem jako beránek a mohu se těšit s dětmi,“ směje se pyšný otec devítiletého Jamese a dvouapůletého Henryho.

Tvrdí, že díky dětem se hodně změnil. „Nikdy nezapomenu na natáčení Alexandra Velikého. Byl jsem někde v marocké poušti, když jsem se dozvěděl, že se James narodil. Rozbrečel jsem se. Byly to slzy štěstí, ale i smutku. Nenáviděl jsem se za to, že nemohu být u něho, toho druhého už jsem si ohlídal. Ta chvíle, kdy poprvé držíte v náručí své dítě a celého vás pohltí neuvěřitelná síla a láska, je něco nepopsatelného,“ říká dojatě.

„To, že se mohu o někoho v tomto světě starat, mi vlastně zachránilo život, jinak jsem možná svůj talent propil. A i když mám každého syna s jinou ženou, chci být oběma dobrým otcem, oporou i kamarádem,“ svěřuje se šestatřicetiletý Colin, kterému se dříve v Hollywoodu neřeklo jinak než fešný ďábel.

Foto: WarnerBros

V dobrodužném snímku Alexander Veliký (2004) ztvárnil titulní roli odvážného dobyvatele.

Jeho hlavní starostí je, aby vytvořil co nejlepší podmínky Jamesovi, který se narodil s nervovou poruchou nazvanou Algelmanův syndrom, v češtině Syndrom šťastného dítěte, jenž má za následek opožděný psychomotorický vývoj. Snaží se zasadit o to, aby všem takto postiženým dětem byla v Irsku věnována zvýšená pozornost.

Henry je podle otce zdravý jako rybička. Narodil se z lásky a má údajně stejně krásnou tvář jako jeho polská maminka Alicja Bachleda-Curušová, do které se Colin zamiloval při natáčení romantického dramatu Ondine (2009).

„Měl jsem dobrou vůli a chtěl jsem si Alicji vzít, ale rozmyslel jsem si to. Nechci se zatím usadit. Chci se ještě hodně věnovat práci a jezdit po světě, inspirovat se tím, co jako člověk i herec kde uvidím, což obohatí i moje děti. Zavádí mě to do dosud nepoznaného kusu světa. V dramatu Oči války (2009) jsem se jako válečný fotograf podíval do Kurdistánu, ve snímku Útěk ze Sibiře (2010) jsme se s Edem Harrisem vydali přes Sibiř, poušť Gobi a Himálaj až do Tibetu a Indie. Klukům to určitě vynahradím,“ tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

Devětadvacetiletou Polku Alicji Bachledu, matku Henryho, potkal při natáčení romantického snímku Ondine (2009).

A ženy, které podlehly jeho šarmu, mu odpouštějí. Ani jedna ze známých krásek, se kterými dříve chodil, ať už to byly Naomi Campbellová, Britney Spearsová, Paris Hiltonová, Angelina Jolie či Demi Mooreová, o něm neřekla křivé slovo.

Za všechny ho vystihla ve své knize Tvůj hlas v mé hlavě (Your Voice In My Head) americko-britská spisovatelka Emma Forestová, se kterou si údajně ještě koncem roku 2008 plánoval dítě, než se setkal v Ondine s Alicjí. Farrella popisuje jako okouzlujícího, inteligentního a milého mladého muže.

Foto: Profimedia.cz

Momentálně se hodně věnuje malému Henrymu, se kterým tráví všechny volné chvíle.

Po dokončení snímku Total Recall mu dává ještě lichotivější přívlastky jeho kolegyně, herečka Kate Beckinsaleová. „Colin je pravděpodobně nejmilejší člověk na světě. Je neuvěřitelný profesionál, vždycky je na place včas, má skvělou fyzičku a nádherné tělo, je úžasný herec i brilantní otec, nemohu o něm říct nic jiného než to nej, prostě ho miluju.“

A jak je on spokojený se svým výkonem v thrilleru Total Recall? „Dalo mi to dost zabrat. Hraju v něm nespokojeného muže, který zoufale hledá svou identitu a cesta k tomu je hodně trnitá. Neobejdeme se v něm bez kaskadérů, řadu věcí jsem ale musel pod vedením jejich šéfa Andy Gillema zvládnout sám," popisuje slavný herec.

"Padám ze střech, přežívám karamboly při bouračkách v autech. Je tam moment, kde jsem mezi devíti kaskadéry a všichni musíme začít bojovou akci v jediný správný okamžik, jinak by se kompletně rozpadla synchronizace celé scény. Dodnes se divím, že jsem z toho vyšel bez většího úrazu. Na vylepšení fyzičky to ale bylo výborné,“ prozrazuje Colin.

Foto: Falcon

V akčním thrilleru Total Recall si ho nemohla vynachválit jeho kolegyně, herečka Kate Beckinsaleová (na snímku).

Před natáčením nastoupil tvrdý výcvikový režim. Ten zahrnoval běh na dvě míle a hodinu vzpírání šest dnů v týdnu. „Je to sakra rozdíl. Před pár lety jsem neuběhl ani míli. Naštěstí jsem včas nastoupil protialkoholickou a protidrogovou léčbu. Teď žiju zdravě. Piju tuny zeleného čaje a beru spousty vitamínů. Chci žít, co nejdéle budu moci. Své dva syny chci vidět co nejdéle vyrůstat,“ svěřuje se Colin, jehož kariéra raketově stoupla potom, co v roce 2002 natočil s Tomem Cruisem Minority Report.

A proč ho lákají podobné filmy? „Je to vlastně paradox. Hraju v nich sice bídáky i zabijáky, ale ani v rolích samotných nechci být takový, toužím být lepší. Ať už je to Quaid z Total Recall, či nájemný zabijáček v krimi thrilleru V Bruggách (2008) nebo Londýnský gangster (2010), který také opouští věznici s dobrými úmysly. Teď jsem si ale zahrál na jinou strunu a natočil jsem speciálně pro svoje kluky půvabnou animovanou fantasy Království lesních strážců,“ prozrazuje.

Foto: Bioscop

S Jimem Sturgessem a Edem Harrisem (vpravo) v dobrodružném dramatu Útěk ze Sibiře.

A i když má herec rezidenci v Los Angeles, nejraději bydlí v rodném Dublinu. „Je to můj domov a vždycky domovem zůstane. Mám tam velkou rodinu i své irské přátele. Škoda jen, že tam nemohu být častěji. Poslední roky opravdu pracuji, až se ze mě kouří, a žiju vlastně pořád s kufrem v ruce,“ posteskne si.

Foto: WarnerBros

V povedené krimikomedii Šéfové na zabití (2011) se svým filmovým otcem Donaldem Sutherlandem.

O jeho talentu, podpořeném nesmírnou pracovitostí, už dnes nepochybuje nikdo. Jak výstižně zopakoval zkušený režisér Joel Schumacher, který Colina Farrella objevil pro Tábor tygrů (2000) a vybral si ho znovu pro Telefonní budku (2002), má až magickou přitažlivost, se kterou se, na rozdíl od mnoha jiných dobrých herců, narodil.

Víte, že…

V Irsku má hluboké kořeny. Jeho otec Eamon a strýc Tommy byli v šedesátých letech minulého století v Irsku velice známí fotbalisté, nyní má otec obchod s potravinami, matka Rita se stará o domácnost. Colin je nejmladší ze čtyř dětí. Sestra Claudie je majitelkou několika dublinských klubů a restaurací, Catherina a bratr Eamon vedou školu dramatických umění v Dublinu.

Prvního syna Jamese má z náhodného nemanželského románku s americkou modelkou Kim Bordenaveovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám