Hlavní obsah

Čeká vás pracovní pohovor v létě? Zapomeňte na mini a tílka

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ve velkých vedrech je zapotřebí při pohovorech volit formální oblečení. Podle personalistů první dojem a zevnějšek je při výběru zaměstnanců stejně důležitý jako znalosti či dovednosti - tvoří až polovinu z celkového hodnocení uchazeče o práci.

Foto: Profimedia.cz

První dojem i zevnějšek tvoří až polovinu z celkového hodnocení uchazeče o práci.

Článek

Za naprosto nevhodné oblečení odborníci považují kraťasy, ultra krátké mini, sandály či žabky. Ženy by se také měly vyhnout odhaleným ramenům i zádům.

Jak se správně obléknout

Pro ženy jsou vhodné šaty klasických střihů. Lepší je zvolit jednobarevnou variantu a nehýřit vzory. Pokud jsou šaty bez rukávů, je lepší doplnit je lehkým sáčkem. Rozzářit outfit lze barevnými doplňky či zajímavou kabelkou. Z materiálů je pak dobré volit přírodní a prodyšné.

U mužů stále vedou slim varianty obleků. K pohovoru je lepší zvolit tmavší barvy - tmavě modrá, černá, tmavě šedá. Trendem jsou saka s dvěma knoflíčky, slim kalhoty a vypasované košile. Oblek by měl především dobře sedět, měl by být dobře ušitý, čistý, nezmačkaný a vhodně zvolený na danou příležitost.

„Největší faux pas je propocená košile, zmačkaný oblek, naprosto nepadnoucí nebo špinavé oblečení, či sportovní boty k obleku. K formálnímu oblečení také nepatří jakákoli čepice, nebo batoh na zádech,“ upozorňuje Vendula Petříková, personální ředitelka společnosti EMTC.

„Než půjdete na pracovní pohovor, vyzkoušejte si svůj outfit v takové pozici, ve které vás uvidí personalista. Není nic horšího, než když zjistíte, že je sukně moc krátká, rozvírá se vám halenka, kalhoty praskají ve švech, nebo že poskytnete pohled na barevné ponožky k tmavému obleku. Oblečení je jedna z mála věcí, které můžete mít přesně pod kontrolou,“ dodává Petříková. 

Reklama

Související články

Když úspěšní manažeři začnou pást ovce

Možná vás to už taky napadlo. Řadu let jste studovali a pak jste sehnali atraktivní práci v oboru. Živí vás, jste úspěšní. Jenže kromě peněz vám nic nedává....

Výběr článků

Načítám