Hlavní obsah

Běžně šířené omyly o homosexualitě

Láska je zkrátka láska, ať už se jedná o gaye, nebo heterosexuály. Přestože čeští gayové a lesbičky mohou uzavírat registrovaná partnerství, neustále koluje mezi lidmi mnoho mylných představ, které jim znepříjemňují život.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Homosexuální vztahy jsou krátkodobé

Velmi rozšířenou myšlenkou je, že homosexuální vztahy nejsou skutečné a tak nemohou být ani dlouhodobé.

Výzkumníci zjistili, že to není pravda. Dlouhodobé studie ukazují, že homosexuální páry mají stejně stabilní vztahy, jako páry heterosexuální.

"Existuje mnoho důkazů, že gayové a lesbičky chtějí být v silném, trvalém vztahu a že jsou při něm úspěšní. A to navzdory vytvořeným společenským předsudkům," tvrdí psycholožka Anne Peplauová.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský pár chce vstoupil do registrovaného partnerství. To je však v zemi umožněno pouze homosexuálním párům.

Například John Gottman z University of Washington sledoval se svými kolegy homosexuální páry celých dvanáct let, z čehož se rozešlo zhruba 20 % z nich. Podle studie zveřejněné v roce 2003 v Journal of homosexuality, je toto číslo o něco menší, než je míra rozvodovosti mezi heterosexuálními páry ve stejném časovém rozpětí.

"Tímto výzkumem se nám vcelku podařilo setřást všechny zažité pochybnosti o homosexuálních vztazích," dodal Gottman.

Ve stejné studii také vědci zjistili, že homosexuální páry mají tendenci být lepší v řešení konfliktů a v podporování pozitivních emocí u svého protějšku.

Homosexuální rodiče nedokážou vytvořit pořádnou rodinu

Mnozí z těch, kdo jsou proti sňatkům homosexuálů, tvrdí, že rodiče stejného pohlaví nejsou pro děti vhodní a že dítě potřebuje otce i matku, aby vyrostlo ve zdravého dospělého člověka. Výzkumy však dokazují, že to není pravda.

Foto: Profimedia.cz

Například jedna nedávná studie se zaměřila na téměř 90 dospívajících, které vychovávali dvě homosexuální matky, vědci u nich porovnávali školní výsledky s dětmi z běžných rodin. Výsledky ukázaly, že si obě skupiny vedly stejně, a to jak u chlapců, tak i u dívek.

Jiná studie zjistila, že děti se dvěma tatínky (případně maminkami) nepáchají více přestupků a zločinů než ostatní děti.

"Věda ukazuje, že děti vychovávané rodiči stejného pohlaví jsou na tom stejně jako děti z tradičních rodin," říká Timothy Biblarz, sociolog z University of Southern California. "To je samozřejmě v rozporu s rozšířeným tvrzením, že děti musí mít otce i matku."

Většina pedofilů jsou gayové

Obzvláště zhoubný mýtus, který tvrdí, že většina dospělých, kteří sexuálně zneužívají děti, jsou gayové, uvedl server LiveScience. Značný počet výzkumníků se zabýval tímto problémem se zjištěním, že homosexuálové nemají častěji sklony k pedofilii než heterosexuálové.

Potvrzuje to i studie z roku 1994 na coloradské univerzitě Healht Sciences Center. Výzkumníci se zaměřili na 269 případů sexuálně obtěžovaných dětí. 98 % z nich zneužíval heterosexuál, v 82 % důvěrně známý heterosexuál. Jen ve dvou z 269 případů byl pachatel identifikován jako gay nebo lesbička. Výsledky byly uveřejněny v časopise Pediatrics.

Všechna zvířata jsou hetero

Přes populární dojem, že párování se s opačným pohlavím je jediný přirozený způsob ve zvířecí říši, musíme konstatovat, že i příroda je plná příkladů, které dokazují pravý opak. Tučňáci, delfíni, bizoni, labutě, žirafy a dokonce šimpanzi jsou výčtem jen několika málo druhů, které mohou vytvořit pár s jedincem stejného pohlaví, uvedl server LiveScience.

Výzkumníci se stále snaží přijít na evoluční důvod zvířecí homosexuality. Podle některých názorů pomáhají homosexuální zvířata posilovat sociální vazby. Navíc věnují svoji energii na péči o své příbuzné, čímž nepřímo posilují vlastní geny.

Nebo to může být jen zábava. "Ne každý sexuální akt končí narozením potomka,“ říká Janet Mannová, bioložka z Georgetown University.

Reklama

Související témata:

Související články

Honza Musil: Já uklízím, přítel žehlí

Nikdy neříkej nikdy. Tímto příslovím se někteří z nás řídí, zvlášť když jde o nečekané návraty. Patří k nim i Honza Musil, který se vrací po deseti letech na...

Výběr článků

Načítám