Hlavní obsah

Trendy i v devadesáti - Mickey Mouse slaví a módní průmysl s ním

Novinky, Linda Humlová

Když se v roce 1928 objevila postavička černobílé myši na promítacím plátně losangeleského divadla v USA, asi nikdo nedoufal, že i v důchodovém věku bude slavit takový úspěch. Dnes je Mickey Mouse nejen animovanou ikonou, která září na televizních obrazovkách, ale také hvězdou módních kolekcí nejrůznějších designérů a značek.

Foto: Profimedia.cz

Módní show Moschino a H&M

Článek

Příběh myšáka Mickeyho se začal rýsovat pod perem kreslíře Ubbeho Iwerkse a animátora Walta Disneyho v roce 1928. Jako inspirace Disneymu sloužila myš, kterou choval doma jako domácího mazlíčka. Původně se měla jmenovat Mortimer Mouse, to se však nelíbilo Disneyho ženě, a tak ji přejmenovali na Mickey Mouse.

Foto: Profimedia.cz

Walt Disney

Navzdory počátečním potížím s distribucí byl start malé černé postavičky s velkýma kulatýma ušima téměř raketový. Dospělí i děti si myšku zamilovali pro její jednoduchost, laskavý humor i nápadité příběhy jednotlivých epizod.

Foto: Profimedia.cz

Upoutávka na Mickey Mouse z roku 1929.

Díky své popularitě se postava roztomilé myšky s červenými trenýrkami stala také hlavním tahákem zábavního parku, který společnost Walta Disneyho otevřela v červenci 1955.

Ve stejném roce začala také stanice ABS vysílat odpolední reality show The Mickey Mouse Club, která byla plná hudebních a tanečních čísel dětí a teenagerů, ze kterých se později často vyklubaly celebrity.

Foto: Profimedia.cz

Mickey Mouse Club. Na fotce zleva - Tate Lynche, (nahoře) Ryan Gosling, Justin Timberlake, Nita Boothová, dole T. J. Fantini, Christina Aguilera, Britney Spearsová

Patřili mezi ně například zpěvačka Britney Spearsová, herec Ryan Gosling, muzikant a herec Justin Timberlake či zpěvačka Christina Aguilera. Tento televizní formát zaujal publikum natolik, že pokračoval až do roku 1996. V roce 2007 byl znovu obnoven na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Známý myšák se objevil i v nejnovější spolupráci značek H&M a Mochino

Dnes postavičku můžeme vidět nejen v televizních pořadech, ale také například v počítačových hrách či módních kolekcích. K výročí devadesáti let od jejího zrodu se totiž spousta módních designérů a módních značek rozhodla vzdát malému myšákovi hold a vytvořila speciální limitované kolekce oblečení, ve kterých hraje hlavní roli.

Podívejte se na ty nejpovedenější módní kousky a rozbijte stereotyp svého či dětského šatníku pomocí roztomilé a zábavné postavičky, kterou si zamiloval celý svět. Navíc i v devadesáti vypadá stále skvěle.

Foto: archiv firmy

Bunda, 4099 Kč. Batoh, 2699 Kč. Boty, 2699 Kč. Tričko, 1399 Kč. Vše Desigual

Foto: archiv firmy

Zleva: 459 Kč, 289 Kč, 279 Kč. Vše Calzedonia

Foto: archiv firmy

Reserved, 249 Kč

Foto: archiv firem

Zleva tílka a boxerky, Kik, kus 139 Kč. Pruhované tričko, H&M, 349 Kč. Set s dupačkami, H&M, 239 Kč. Set dvou bodýček, H&M, 399 Kč. Overal, H&M, 799 Kč

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám