Hlavní obsah

Pan Milan žil na ulici pět let. Díky novému projektu získal šanci na život

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Celkový počet bezdomovců u nás ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje na 68,5 tisíce osob. Mezi ně se do nedávné doby řadil i pan Milan, který na ulici žil pět let. Šanci na nový život získal díky novému projektu sociálního bistra Střecha.

Pan Milan žil na ulici pět let. Díky novému projektu získal šanci na životVideo: Novinky

 
Článek

Panu Milanovi je 60 let. Skoro celý život pracoval u divadla jako kulisák. Když o tuto práci v rámci propouštění přišel, pracoval všude, kde se dalo. Většinou samozřejmě na černo. Naposledy u koní, kde to podle jeho slov prostě jednou skončilo. Měl sice potom nějaké nabídky „melouchů“ ve stavebnictví, ale ty musel kvůli problémům se zády odmítnout. Zapsal se tedy na úřad práce v Brně, kde bral menší podporu, což mu na život ale nestačilo, tak skončil na ulici.

Návrat do Prahy

S nepříznivým životem na ulici se dlouho nemohl smířit a dlouhé dny si začal zkracovat alkoholem. Kvůli nadměrnému pití nusel nakonec z Brna odejít do Prahy, kde koneckonců vyrůstal.

V Praze si pana Milana všimla mladá sociální pracovnice, která mu sehnala kontakt na sdružení Rubikon, což je nezisková organizace pomáhající lidem po výkonu trestu vrátit se zpět do života. Pan Milan byl v té době v podmínce. V Rubikonu mu sehnali kontakt na sociální kavárnu Střecha, kde po pár setkáních začal pracovat.

Foto: Novinky

Bývalý bezdomovec je s prací číšníka spokojený.

Nový život

S prací je spokojen. Pracuje buď jako číšník, nebo pomoc v kuchyni. V současné době bydlí u kamaráda, ale v budoucnu by chtěl bydlet sám na ubytovně.

„Doufám, že se už na ulici nevrátím. Mám zde dobrou práci, díky ní budu mít brzy i na ubytovnu. Je tady výborný kolektiv a jsem tu spokojený,“ shrnuje svou současnou situaci pan Milan.

Veganské bistro

Bistro Střecha je sociální podnik, který se snaží pomoci lidem bez domova či po výkonu trestu. Veganské bistro se nachází na pražském Žižkově v Milíčově ulici.

„Jsme zároveň sociální podnik, to znamená, že spolupracujeme se skupinou lidí, která je nějakým způsobem znevýhodněná na pracovním trhu. V našem případě jsou to lidé bez stabilního bydlení a lidé po výkonu trestu. Toto bistro je zároveň družstevní, je nás tady pět družstevníků a družstevnic se kterými toto bistro vlastníme,“ popsal místo Filip Hausknecht, jeden z majitelů bistra.

Foto: Novinky

V bistru pracují buď lidé bez domova nebo bývalí odsouzení.

V budoucnu chtějí nabídnout spoluvlastnění i všem zaměstnaným lidem. Dohromady zaměstnávají 11 lidí, z čehož čtyři jsou bez domova nebo po výkonu trestu. Bistro je zatím ve zkušebním provozu a uvidí se, jak a zda to bude fungovat. Za cíl si dávají vydělat si na všechny náklady vlastním provozem. I tak se snaží získávat peníze z veřejných či soukromých zdrojů. Takto se jim i podařilo bistro otevřít, když sehnali 300 tisíc na serveru Hithit.

Foto: Novinky

Veganské bistro se nachází na pražském Smíchově.

Svým zaměstnancům se ale snaží pomáhat i jinak. Třeba s hledáním bydlení nebo při placení kauce. „Jako podnik nabízíme především práci, ale budeme jim pomáhat i s dalšími záležitostmi, aby se jim podařilo navrátit zpátky do života,“ dodává Hausknecht.

Podobně funguje veganské bistro Jídelna na pražském Smíchově, kde pracují ženy bez domova v projektu Kuchařky bez domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám