Hlavní obsah

Nekuřte, žijete jen jednou. Heslo, které razí herec Daniel Craig

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nové komedii Loganovi parťáci je Brit Daniel Craig (49) na hony vzdálen svému image tajného agenta Jamese Bonda. Vidět ho v roli bankovního lupiče Joe Banga ve vězeňské uniformě s odbarvenými vlasy a slyšet jeho šílený jižanský přízvuk je tedy docela šok.

Foto: Bontonfilm

Blonďatého lupiče a svérázného odborníka na loupeže Joe Banga ztvárnil v Loganových parťácích.

Článek

Podle oscarového režiséra Stevena Soderbergha si populární herec mohl vychutnat ojedinělou příležitost ukázat po letech svůj komediální talent.

„Takového podivína jsem si nezahrál už pěkně dlouho, a tak jsem se do postavy Joea Banga, podvodníka a odborníka na loupeže všeho druhu, s chutí ponořil. Jako první jsem si musel osvojit nářečí místního zapadákova. Nepřirozený přízvuk jsem cvičil hlasitě a skoro pořád, asi ze mě museli mít všichni legraci,“ prozrazuje.

Ještě před natáčením se Craig rozhodl pozměnit i svůj vzhled, a to bez konzultace s režisérem nebo vizážisty, a sám si odbarvil vlasy na blond. „Prostě jsem došel do drogerie a koupil si peroxid. Teprve pak se mi Joe Bang objevil v celé kráse,“ dodává pyšně. Loganovy parťáky popisují kritici jako zábavnou, potrhlou, ale i svěží a téměř dojemnou komedii plnou humoru i života.

„Jsou režisérovou vlastní antiverzí k jeho slavným Dannyho parťákům. Nemají peníze a chytré vychytávky. Ke své křupanské veleloupeži najdou důvtipné využití pro šváby, gumové medvídky, falešnou sůl a role toaletního papíru. A já jsem jako mistr na sejfy a milovník vařených vajíček podle všech k popukání,“ pyšní se slavný rodák z anglického hrabství Chester.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig jako James Bond

Dlouho nebylo jisté, jestli se úspěšný představitel 007 rozhodne pro výroční pětadvacátou bondovku, i když lákadlo zahrát si už popáté nejslavnějšího agenta světa plus tučné miliónové honoráře v librách za každý natáčecí den jistě nebyly k zahození.

Přesto se Daniel Craig ještě loni nechal slyšet, že by si raději podřezal žíly, než aby tuto roli znovu zopakoval. Teprve letos 10. července se svět dozvěděl, že se jako James Bond ve slavné sérii představí znovu.

Craiga k rozvahám vedlo několik věcí. V době natáčení mu bude padesát, a to už je věk, kdy je normální uvažovat o tom, zda tak fyzicky náročnou postavu ještě hrát. Stála ho bezpočet hodin potu a úsilí.

Už na střední škole sice horlivě sportoval, to ale nebylo nic proti fyzičce nutné pro roli Jamese Bonda. Prý jen díky trenérovi se z něho stal opět sportovec, kterému další poranění umožní snést tu největší bolest.

Foto: Profimedia.cz

Do oscarové a o dva roky mladší Britky Rachel Weiszové se zamiloval při natáčení Domu snů (2011).

„Nasadil ďábelské tempo. V pět vstával, v šest byl v maskérně, na place v sedm a pak deset až dvanáct hodin denně natáčel. Večer zakončil ještě hodinou v posilovně, pak následovala lehká večeře a v deset šel spát. Takové nasazení jsme u herce už dlouho neviděli,“ vypovídali lidé ze štábu.

Craig utrpěl četná zranění. „Nebylo dne, abych si neublížil. Pravé rameno mám celé zrekonstruované, operovaná mám obě kolena, a to zdaleka nebylo všechno. A zdraví, jak se říká, máte přece jen jedno. Nakonec ale rozhodlo, že jsem tu výroční bondovku nepřímo slíbil tvůrcům, kteří se mnou zacházeli jako v bavlnce,“ vysvětluje.

Po komorní utajené svatbě v roce 2011 už bylo jasné, že Daniel Craig není k mání. Brit, který má po světě milióny fanynek, má totiž slabost pro kolegyně. Jeho současnou vyvolenou je půvabná tmavovláska z Mumie a vynikající britská herečka Rachel Weiszová. Setkali se v roce 2010 při natáčení mysteriózního thrilleru Dům snů. Hrají v něm manželskou dvojici. Zalíbilo se jim to natolik, že se rozhodli zkusit si ji i v reálném životě. Utajené svatby se zúčastnily jen děti z jejich předchozích manželství - Craigova dcera Ella, syn Rachel Henry a dva svědci.

První informaci o sňatku dal tehdy novinářům při tiskovce k sci-fi westernu Kovbojové a vetřelci (2011): „Udělal jsem to záměrně tajně, protože můj osobní život je pro mě moc důležitý a sám obřad velice závažný. Od samého začátku jsem věděl, že Rachel je pro mě ta pravá. Víc ale o svém soukromí mluvit nehodlám,“ řekl rezolutně.

Od chvíle, kdy si jeho nevšedního talentu všimli filmoví producenti, urazil herec Daniel Craig, který v roce 1991 absolvoval prestižní londýnskou Guildhall School of Music and Drama, dlouhou cestu. Když totiž rok nato dostal první nesympatickou roli vůdce gangu, bílého rasisty ve filmu Síla muže, byl přesvědčen, že si ho vybrali kvůli tomu, že na počátku 90. let byly pro britské herce v Hollywoodu jen postavy darebáků a nacistů.

Odvahu mu dodávala Anglie, kde ve stejné době sklízel úspěch. Právě tam ho objevil režisér Sam Mendes a ani okamžik neváhal s jeho obsazením do role přihlouplého gangsterova syna ve snímku Road to Perdition (2002) s hvězdnými herci Paulem Newmanem a Tomem Hanksem.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Craig a Rachel Weiszová tvoří dokonalý manželský pár.

Po ztvárnění obchodníka s kokainem v akčním krimithrilleru Po krk v extázi (2004) a Spielbergově Mnichovu (2005) už nic nebránilo tomu, aby světu v Casinu Royale (2006) ukázal, že i agent 007 může být jen 178 centimetrů vysoký, světlovlasý a modrooký. Představil ho totiž zcela jinak.

„Na rozdíl od těch zdvořilých a líbivých jsem chtěl, aby ten můj neskrýval svaly a vypadal, jako by přišel přímo z boje a mohl zabíjet už pohledem. Jediný velký vzor jsem měl v Seanu Connerym. Jeho Bond byl mizera, sexy, ale stylový, přesně podle mého gusta,“ dodává.

Víte, že…

V roce 2019, kdy 25. bondovka spatří světlo světa, bude Craigovi jednapadesát.

Zatím ho trumfli jen dva jeho slavní předchůdci: Sean Connery ho hrál do třiapadesáti, Roger Moore dokonce do sedmapadesáti. Pierce Brosnan skončil v devětačtyřiceti.

Craig navíc přestal kouřit a cigaretu si v bondovkách odmítl zapálit. „Flemingův Bond vznikl před půl stoletím a tehdy cigareta patřila k image drsného muže. Dnes ale razíme zdravý životní styl. Jak bych také mohl kouřit a pak denně svižně běhat dlouhé míle? Vlastně vůbec nevím, jak to dokázali moji předchůdci, když hulili jako komín,“ směje se Daniel, který razí heslo: Nekuřte, žijete jen jednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám