Hlavní obsah

Keanu Reeves: Peníze jsou poslední, na co myslím

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywood si ho nemůže vynachválit. Za třicet let u filmu mu Keanu Reeves vydělal skoro dvě miliardy dolarů, a to není konečná. Po úspěšném akčním thrilleru John Wick je tu další pokračování, ve kterém se nájemný zabiják vydává za ještě nebezpečnějším dobrodružstvím.

Trailer k filmu John Wick 2

 
Článek

Na otázku, co se divákům na kultovních filmech plných násilí líbí, Keanu odpovídá: „Slyší na svědectví a pokrevní přísahu. Myslím, že když vám někdo bere to, co milujete, čeho si vážíte a co je vám drahé, toužíte se pomstít a na řadu přichází násilí. John Wick tu pomstu vidí jako jedinou spravedlnost a s tím se diváci ztotožní,“ míní oblíbený herec.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves

A co se na nich líbí Keanuovi i ve dvaapadesáti letech? „Miluju bojové sporty a podobné filmy mi umožňují se v tomto umění stále zdokonalovat. Znásobil jsem jejich disciplíny už pro Matrix, v Johnu Wickovi jsem došel ještě dál, co se střelecké úrovně týče. Také jsem trénoval a rozvíjel další techniky džuda a džiu-džitsu, aby John Wick 2 postupně získal tu ohromnou sílu a moc,“ prozrazuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Keanu Reeves na premiéře filmu John Wick 2 v LondýněVideo: Reuters

Pravda je, že byl od mládí adrenalinovými sporty posedlý. Už ve školním hokejovém mužstvu dostal přezdívku Zeď. Byl totiž nejen skvělý útočník, ale i obránce, přes kterého pronikl málokterý protivník. Lední hokej hraje dodnes, vynikající kondici si i v tomto směru udržuje záměrně kvůli natáčení. Je také blázen do motorek. Co na tom, že ho málem stály život!

Před patnácti lety mu po nehodě při riskantním nočním závodu démonů v kalifornském kaňonu Topanga zůstala na břiše veliká jizva. Měl zlámaná žebra, natrženou slinivku a podle lékařů přežil jen zázrakem. Od motorek ho to ale neodradilo. „Když totiž nemohu dělat to, co chci, necítím se svobodný. Ve světě motorek jsem volný, je to můj život, ale se závody démonů jsem včas přestal,“ dodává s úsměvem Keanu, rovněž milovník jízdy na koních a surfování.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves a Jennifer Connellyová ve filmu Den, kdy se zastavila Země

Tatam je doba, kdy hrál potřeštěného mladíka v dobrodružných sci-fi komediích či líbivý protějšek v těch romantických. Jeho šibalský úsměv nahradila kamenná tvář v rolích vyvolených zachránců světa jako v katastrofické sci-fi Den, kdy se zastavila Země (2008). Zahrát si mimozemšťana Klaatua, který po celé hodiny nehne brvou, nebylo ani pro zkušeného herce jednoduché.

„Nechci se přeceňovat, ale udržet strnulý pohled v kamenném obličeji je umění. A v tom jsem dobrý,“ chválí se Keanu. „Na tento film jsem kývl proto, že je to podle mě příběh, který stojí za to předat dál. Země je na osudové křižovatce a lidskost s ní. Navíc Klaatu přicestuje na Zemi s bohulibým úkolem pomoci lidstvu.“

A ačkoli už v Matrixu hraje počítačového piráta a jako Vyvolený zaručil, že se z každého pokračování gigantické sci-fi stane trhák, v soukromí mu svět vyspělé techniky moc neříká. Doma dává přednost stařičkému psacímu stroji. „Užívám si chvíle, kdy se před ním usadím a v klidu přemýšlím o každém slově, které napíši do dopisu či do scénáře,“ tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

Jako hrdina sci-fi trilogie Matrix nemá chybu.

Soukromí je mu nadevše. Ví se o něm, že se narodil v Bejrútu anglické kostýmní návrhářce Patricii Taylorové a americkému geologovi Samuelu Reevesovi. Otec byl napůl Číňan a napůl Havajec, takže po něm zdědil svůj exotický vzhled a jméno dostal po prastrýci. V domorodém nářečí znamená Keanu chladivý vánek z havajských hor. Otec pocházel z bohaté rodiny, rád cestoval, a tak se po Libanonu ocitli na rok v Austrálii, kde se narodila dcera Kim.

Manželství rodičů však dlouho nevydrželo, matka se s dětmi vydala do New Yorku. Keanu otci nikdy neprominul, že je opustil, a naposledy ho viděl ve třinácti letech.

V roce 1970 si matka vzala hollywoodského režiséra Paula Aarona a odstěhovala se s ním do Toronta, kde Keanu vyrůstal, svůj kanadský pas má dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves

V sedmnácti odešel ze školy, která ho jako dyslektika nebavila, a pomáhal matce s výdělkem. V devatenácti se rozhodl, že bude studovat herectví, o rok později měl za sebou první debut v divadle i v kanadské televizi, ve dvaadvaceti už točil v Americe.

Jeho role byly ve zcela odlišných žánrech – v klasickém dramatu Nebezpečné známosti (1988), v bláznivé teenagerovské sci-fi komedii Skvělé dobrodružství Billa a Teda (1989) – a záhy se dostal do povědomí diváků. V roce 1992 překvapil Hollywood v Coppolově hororu Drákula, o rok později zase v Malém Buddhovi. Hvězdu z něho však udělala až ve třiceti Nebezpečná rychlost (1994).

Protože se mu nelíbil scénář na Nebezpečnou rychlost 2, odmítl roli v ní i nabízených 12 miliónů a přijal nabídku do Ďáblova advokáta (1997) se svým idolem Al Pacinem.

Dalším kasovním trhákem byl Matrix. Stejné to bylo se Dnem, kdy se zastavila Země i s jeho režisérskou prvotinou Muž taiči (2013) o duchovní cestě mladého čínského zápasníka, kde si zahrál i jednu z hlavních rolí.

Foto: Profimedia.cz

Keanu Reeves ve snímku Nebezpečná rychlost

I když Keanu vypadá spokojeně, má podle přátel v duši spoustu smutku. V roce 1993 mu umřel na předávkování drogami nejlepší přítel River Phoenix, kolem Vánoc 1999 mu porodila jeho přítelkyně, herečka Jennifer Symeová v osmém měsíci mrtvou dceru. Rok nato se zabila při autohavárii.

Snad nejhorší noční můru zažíval, když u jeho milované sestry Kim lékaři zjistili v roce 2002 leukémii. Okamžitě přiletěl z Austrálie, kde natáčel pokračování Matrixu, do L. A., aby byl s ní.

Přes všechny osobní tragédie se o něm traduje, že je jednou z nejvelkorysejších celebrit, které Hollywood má, i nádherný člověk. Nejenže daruje milióny dolarů členům natáčecích štábů nebo si nechá snížit honorář proto, aby společnost mohla zaplatit herce, jako byl například Al Pacino v Ďáblově advokátovi, velkoryse podporuje nejrůznější charitativní organizace, pomáhá i bezdomovcům. Jak sám tvrdí, peníze mu nic neříkají.

Víte, že…

Z dětství nejraději vzpomíná na svou babičku, Číňanku a Havajku. Díky ní přilnul k čínskému umění a čínské kuchyni.

Je i skvělý tanečník a nadaný muzikant. Ve své kapele Dogstar hrál léta na baskytaru.

Za desítky filmů dostal řadu ocenění, ale ani jednoho Oscara, ani Zlatý glóbus.

Hraje tak přesvědčivě, že si diváci často zaměňují jeho skutečné já s filmovými charaktery, které ztvárňuje.

V jednom z posledních interview řekl: „Peníze jsou poslední, na co myslím. S tím, co jsem vydělal, bych mohl žít ještě několik příštích století. To hlavní, o co mi jde, je, aby se lidi k sobě chovali slušně a navzájem se ctili. Škoda, že na to ani moje velké peníze nestačí,“ dodává sympatický Keanu Reeves.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám