Hlavní obsah

Ben Affleck: Ani radovat se z úspěchu není jednoduché

Právo, Jana Rovenská

Zdálo by se, že jeden z nejpopulárnějších současných herců a tvůrců v Hollywoodu, oscarový Ben Affleck (43), se sebou může být navýsost spokojený. On ale po premiéře nového hitu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti přiznal, že má co vylepšovat.

Foto: Warner Bros

Náročná titulní role ve sci-fi Batman vs. Superman ho stála čtyři měsíce tvrdé dřiny v tělocvičně a stejně tvrdou dietu.

Článek

„Už jednou jsem se představil v kostýmu superhrdiny v thrilleru Daredevil (2003). Byl to ale propadák a já jsem se přes to dlouho nemohl přenést. Když mi pak před rokem špičkový režisér Zack Snyder nabídl roli Batmana ve své nové sci-fi, přijal jsem. V tom okamžiku jsem ale věděl, že pokud to nezvládnu na výbornou, zklamu,“ svěřuje se rodák z Kalifornie.

Batman na konci kariéry a Ben pod tlakem

„Navíc už nešlo o horkokrevného mladíka, který si vyléval zlost za smrt svých rodičů, když po nocích mlátil kriminálníky v Gotham City. Byl to Batman na konci své kariéry, chlapík, který se ohlíží za svým životem a přemýšlí, jestli něco z něho mělo smysl, což se mi zamlouvalo. Lhal bych ale, kdybych nepřiznal, že to bylo hodně náročné a že jsem byl pod nesmírným tlakem,“ dodává upřímně Ben.

Trailer k filmu Batman vs.Superman: Úsvit spravedlnosti

Ironií však je, že úspěch velkofilmu Batman vs. Superman podle znalců nakonec nejspíš určí to, jak se bude vyvíjet Benův osobní život. I tam má totiž slavný herec co napravovat.

Filmové studio má obavy z toho, že loni v červnu oznámený rozvod s Jennifer Garnerovou, jehož důvodem je údajná Benova nevěra s bývalou chůvou jejich dětí Christine Ouzanianovou (28), jeho roli zastíní. Zvlášť když deset let opěvovaný vzorný manžel a trojnásobný otec bude vnímán jako podvodník.

Pošramocená pověst vzoru

„Každý si uvědomuje, že jeho pověst poctivého muže vzala aspoň na čas za své, a kdo zná Hollywood, ví, že pokles popularity může mít negativní dopad na Affleckovy letošní hity, kterými je jak Batman, tak další výborné drama Accountant,“ prozradil zdroj ze studia.

Ben byl totiž celá léta uznávaný jako vzor. Skvělá postava i přirozený šarm mu několikrát zajistily vítězství v anketách o nejatraktivnějšího muže planety. Už řadu let patří mezi nejoblíbenější hollywoodské tvůrce, a to nejen u žen. Váží si ho jak filmaři, tak jeho přátelé.

Foto: Warner Bros

Ben Affleck a Jeremy Irons

„Je rád mezi lidmi a umí je dělat šťastnými. Je v něm spousta hřejivého tepla - a lidé to vycítí. Je to obyčejný chlapík, který se nebojí přiznat chyby a slabosti, nic ze sebe nedělá, a proto je blízký divákům. Kromě toho je to velkorysý, čestný chlap, který nezkazí žádnou legraci, a věrný kamarád,“ charakterizuje ho jeho letitý přítel Matt Damon, který s Benem dostal v roce 1998 Oscara za nejlepší scénář k filmu Dobrý Will Hunting.

Současná situace Bena, jehož rozchod s Jennifer stále plní bulvární média, není jednoduchá. Herec přitom dělá, co se dá. Ačkoliv žijí už šest měsíců odděleně, stále bydlí s Jennifer pod jednou střechou především proto, aby rozchodem co nejméně trpěly jejich tři děti - Violet (10), Seraphina (7) a Samuel (3), dosud také ani jeden z nich nevyplnil oficiální rozvodové formuláře.

Vrátil se jako úspěšný režisér

„Jennifer úspěšně pokračuje v natáčení. Ben režíruje další kriminální drama Live by Night a na filmování jezdí se svým milovaným německým ovčákem, aby měli paparazziové co fotit. Z neustálé pozornosti médií je značně unavený,“ prozradil jejich přítel.

Foto: Warner Bros

V dramatickém thrilleru Argo zvládl výborně jak režii, tak i hlavní roli speciálního agenta CIA Tonyho Mendeze.

Ben si už jednou prožil podobné martyrium po zrušení svatby s populární zpěvačkou Jennifer Lopezovou (2003). Byl snadným terčem bulváru, což mu málem zničilo život. Trvalo mu několik let, než se vrátil jako skvělý producent, režisér, spisovatel a megastar.

„Hollywood miluje návraty a on je neuvěřitelný. Věřím, že se vše, co se jeho soukromí týče, vyřeší ke spokojenosti obou skvělých lidí, jakými Ben i Jennifer jsou,“ poznamenal stejně úspěšný kolega George Clooney, který s ním produkoval oscarový thriller Argo.

Nic se tedy nemění na skutečnosti, že Ben ve městě stříbrného plátna stále patří ke špičce. Sláva ho však podle přátel nezměnila, i když k tomu v začátcích neměl daleko.

Životní lekce

Traduje se jedna příhoda. Několik měsíců po úspěchu s Dobrým Willem Huntingem seděl se založenýma rukama v křesle kanceláře producenta Armageddonu Jerryho Bruckheimera a choval se jako doma.

„Je to sice hejsek, ale je schopný držet krok s Brucem Willisem. Dej mu lekci, jak se chovat, udělej všechno pro to, abys z něho vytvořil hvězdu,“ nařídil tehdy producentovi režisér Michael Bay. A stalo se.

Foto: Warner Bros

Ve svém druhém režijním snímku – úspěšné krimi Město (2010) – s kalifornským hercem Jeremym Rennerem.

Ben ale tvrdí, že nejlepší lekci mu dal sám život. „Nikdy totiž nezapomenu na dobu, kdy jsem neměl ani tři stovky dolarů na činži. Ale ani radovat se z úspěchu není jednoduché. Je to paradoxní. Když jako začínající herec bojujete o přežití, netoužíte po ničem jiném než být bohatý a slavný.

Jenže když jsem měl obojí, začal mi chybět právě ten boj plný adrenalinu. Nahradila mi ho až rodina. Myslel jsem si, že jsem ten nejlepší manžel a otec pod sluncem. Mám-li být ale úplně upřímný, musím přiznat, že náročná práce v poslední době a další přírůstek do rodiny na mě byly moc a přišla krize. Je jen na mně, abych se s tím porval natolik, abych na sebe mohl být opět hrdý,“ dodává odhodlaně sympatický Ben Affleck.

Reklama

Související články

Julia Robertsová: Už dávno nejsem Pretty Woman

Po premiéře mysteriózního thrilleru Tajemství jejich očí přiznala oscarová herečka Julia Robertsová, že při natáčení chtěla udělat největší dojem na svého...

Výběr článků

Načítám