Hlavní obsah

Móda 90. let opět na scéně

Novinky, Eva Dvořáková

Obrovský trend 90. let se vrací, a to společně s podivným pytlovitým oblečením, vyšisovanou džínovinou, kalhotami „mrkváčemi”, krátkými topy nad pupík a sportovní módou. A naprosto neodmyslitelně do tohoto trendu zapadají i ikonické tenisky, které si své místo našly jak mezi světovými celebritami, tak i v botnících obyčejných lidí.

Foto: Asos

Legendární tenisky s bublinou v podrážce jsou opět velkým trendem.

Článek

V 90. letech bez nich nemohla na ulici vyjít téměř žádná hip hopová celebrita, firmy jim boty vyráběly přímo na zakázku. Nyní, více jak 25 let po jejich uvedení na trh, jejich popularita ještě více roste.

Spatřit je lze na nohou celebrit, jako je například zpěvačka Rita Ora, herečka Ema Watsonová, Victoria Beckhamová, Rihanna, a papparaziům se dokonce povedlo vyfotit v nich i samotného prezidenta USA, Baracka Obamu. Boty s bublinou v podrážce už tedy dávno nejsou výsadou hip hopové scény a basketbalistů.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watsonová

Foto: Profimedia.cz

Victoria Beckhamová

Foto: Profimedia.cz

Rihanna

Řeč je o modelu tenisek Air Max. Módní server Asos hlásil v roce 2013 významný nárůst projede tenisek tohoto typu. „V porovnání s rokem 2012 byl nárůst až 320 %,” řekla Nichola Carrollová z on-line obchodu Asosu.

Ale protože se k nám zahraniční trendy dostávají se zpožděním, začala je česká společnost, především tedy mladí lidé, kupovat až o rok později.

I u nás byl růst trendu raketový

„Největší zlom prodeje těchto tenisek nastal se sezónou jaro/léto 2014 a růst byl doslova raketový,” uvedla Lenka Ondruchová, majitelka obchodu Queens

Velký vliv na popularitu tohoto modelu bot mají nejnovější trendy, které velí kombinovat sportovní tenisky s elegantními outfity. „Díky tomu padla veškerá dřívější tabu a pohodlí si tak dopřává široká věková skupina zákazníků,” dodala Ondruchová a také varovala před padělky, které se ve velkém objevily hlavně minulý rok v létě.

Foto: Queens

V modelu Air max se objevují stále nové inovace a střihy.

Tvůrce tenisek se inspiroval francouzskou architekturou

Tvůrce legendárního modelu Air Max Tinker Hatfield byl do firmy Nike najat v roce 1981 jako korporátní architekt. První čtyři roky strávil navrhováním kanceláří a komerčních prostor, teprve potom byl požádán, aby se zaměřil na navrhování obuvi. Inspiroval se pařížským Centre Pompidou, především jej zaujal kontrast tradiční francouzské architektury a ocelové konstrukce, která je viditelná z venku budovy, barevné potrubí a eskalátory.

Hatfield vytvořil botu s propracovanou vnitřní strukturou a mechanickým systémem, kterou uvedl v několika jasných barvách, píše theguardian.com. Hi-tech moderní Air Max boty byly na světě. A s nimi i obrovský trend, který v posledních dvou letech opět ožívá.

Foto: Nike, Queens

Nabídka modelů je velmi široká. Od elegantních po sportovní, unisexové a robustní střihy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám