Hlavní obsah

Těla tanečníků velikosti XXL útočí na společenské předsudky

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nothing to Lose, nová taneční inscenace australské skupiny Force Majeure naprosto otřásla stereotypními společenskými názory o tom, že tanečníci by měli být štíhlí, šlachovití a měli by hlavně dobře a reprezentativně vypadat.

Upoutávka na Sydney Festival: Nothing To LoseVideo: sydneyfestival.org.au/2015/nothing

 
Článek

Umělecká ředitelka společnosti Kate Championová se k projektu vyjádřila, že chtěla konečně zpřetrhat všechny negativní úsudky, které mají lidé nejen okolo taneční scény, ale i obecně, co se týče ostatních, silnějších jedinců. Tloušťka je totiž velmi mocné slovo, točí se okolo ní velké množství předsudků.

Umělecká ředitelka se spojila s filmařkou a aktivistou Kelli Jean Drinkwaterovou s cílem prozkoumat a oslavit pohyb nadměrných těl v inscenaci, která měla premiéru na festivalu v Sydney 21. ledna 2015. Championová řekla, že inspirace, která vedla ke spolupráci s tanečnicemi rozměrů XXL, pochází z toho, že její pozornost vždy spolehlivě upoutají silnější lidé, kteří se začnou vlnit v blízkosti tanečního parketu.

Šikana od společnosti

„Říkala jsem si, proč takové představení nevídáme na pódiích častěji?“ říká ve videu pro Sydney Festival. „Netušila jsem, že mnoho z tanečníků, kteří se účastní performance, mají téměř dennodenní zkušenosti s obtěžováním a musí sami sebe vůbec připravit na to, aby mohli vyjít mezi lidi. To je šokující!“ dodává choreografka.

Jejím cílem je, aby lidé nevnímali obézního člověka jen jako obyčejnou bytost. Prostřednictvím tanečního představení chce společnosti ukázat, že i takoví lidé mohou využívat běžné fyzické formy pohybu.

Drinkwaterová dodává, že bylo úžasné sledovat osobní transformace všech sedmi hlavních tanečníků, kteří v show účinkují. „Možnost, aby byl obézní člověk součástí tanečního vystoupení, je něco neuvěřitelně vzácného. Oni to cítili jako pochopení pro jejich osobnost a měli neuvěřitelnou radost.“

Spolu s tanečními výkony byli tanečníci také vyfotografováni pro sérii statických snímků, které ukazují jejich ohebnost a variabilitu. Fotografie byly nafoceny prostřednictvím hledáčku fotografa Tonyho Burrowse. Snímky zachycují ladné pohyby všech účinkujících a vzdorují tak zažitým předsudkům diváků o tom, jak by měla vypadat těla tanečníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám