Hlavní obsah

Evoluce módy: návrhář Pierre Cardin vystavuje celoživotní dílo

Novinky, ema

Francouzská módní legenda, návrhář a podnikatel, dvaadevadesátiletý Pierre Cardin, otevřel nové muzeum, které oslavuje jeho celoživotní tvorbu. Byl jediným návrhářem na světě, který široké veřejnosti zpřístupnil a přiblížil na míru šitou luxusní módu, takzvanou haute couture (vysokou krejčovinu). A to i přesto, že se na něj ostatní módní velikáni díky tomu dívali skrz prsty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Návrhář Pierre Cardin otevřel v Paříži nové muzeum, věnované jeho výtvorům Video: Reuters

 
Článek

Když se v roce 1945 přestěhoval Cardin do Paříže, přijel původně na přání svého otce studovat architekturu. Té se ale ve skutečnosti nikdy nevěnoval. Zajímal se o módu a učil se od módního velikána Christiana Diora, který mu dal ten největší dar: zasvětil ho do tajů módního krejčovství a dal mu i užitečné rady k tomu, jak navrhovat oblečení.

Členem luxusního spolku Chambre Syndicale de la Haute Couture se stal v roce 1953, tedy tři roky poté, co si založil svou vlastní značku. V roce 1959 byl ovšem ze spolku návrhářů vyloučen pro svou kolekci, určenou na konfekční nošení. Přesto ale jeho věhlas během šedesátých let stále stoupal a později se bez podobných konfekčních kolekcí neobešli ani vrcholoví návrháři. Od té doby se takové kolekce označují pojmem „prêt-à-porter“.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z mnoha kolekcí francouzského návrháře.

Foto: Profimedia.cz

Kolekce pro jaro/léto 1970

Pierre Cardin jako originál

„Zde se můžete podívat na mé dílo, které jsem vytvořil za posledních sedmdesát let. Jsou to věci, které jsou velmi osobní, charakterizují mě, nikoho nenapodobují,“ říká návrhářská legenda. Dále dodává, že tvorba je něco, co člověk buď miluje, nebo nenávidí. „Má tvorba ukazuje něco z mého vlastního já. Mojí psychiku, vůli tvořit střihy, ale také vnímání barev, jak je cítím, a jak je chci ukázat lidem.“

Pierre Cardin dosáhl svou kolekcí „Vesmírný věk“, kde experimentoval s novými materiály, obrovské popularity a stal se obdivovaným umělcem. Na koncerty si od něj nechali šít šaty i členové legendární kapely Beatles.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Mia Farrowová v šatech od Pierra Cardina.

Foto: Profimedia.cz

Pierre Cardin pózuje s modelkou, přibližně rok 1970.

Pro tvorbu Cardina je typická avantgarda, tedy geometrické tvary a výrazné, kolikrát až neuvěřitelné barevné kombinace. Cardin navrhoval dámskou i pánskou módu, ale nebál se pustit se do nábytku, šperků ani dekorativních prvků.

Na zámku Markýze de Sade

„Móda je evoluční, nikdy nebyla a není stabilní. Jsou tu styloví lidé, ale i oni se musí měnit a vyvíjet. Přítomnost, minulost budoucnost, všechno je pomíjivé. Budoucnost je zatím neaktuální, ale to se brzy stane minulostí,“ dodává návrhář.

Už deset let je tento ikonický francouzský návrhář v důchodu a žije v zámku, kde kdysi pobýval francouzský šlechtic Markýz de Sade.

Foto: Profimedia.cz

Pierre Cardin ve svém muzeu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám