Hlavní obsah

MDŽ je svátek lásky a úcty k ženám

Novinky, zun

Již tradičně slaví 8. března svůj svátek všechny Gabriely, které si ke svým jmeninám mohou přidat ještě jednu oslavu, totiž Mezinárodní den žen (MDŽ). Svátek, který má mj. ženám projevit úctu a lásku. V dřívějších dobách byl symbolem rudý karafiát a bonboniéra. Karafiáty se víceméně z recese kupují i dnes, ale ženu jistě potěší jakákoli květina. S tím prodejci počítají a pulty budou květinami přetékat.

Foto: Profimedia.cz

Symbolem MDŽ byl u nás v dobách předešlých rudý karafiát.

Článek

Historie MDŽ je dlouhá a poměrně pestrá. Původně se jednalo o Mezinárodní den pracujících žen. Slaví se v mnoha zemích. Někde chtějí vyjádřit ženám úctu a lásku, jinde zase oslavují jejich ekonomické, politické a sociální úspěchy. V některých zemích stále zůstává na předním místě boj za rovná práva žen.

První oslava proběhla 3. května 1908 v Chicagu. Následovaly další a v srpnu 1910 se na Mezinárodní konferenci žen v Kodani rozhodlo o pravidelném každoročním opakování. Tehdy však nebylo ještě stanoveno konkrétní datum.

V Česku se MDŽ slavil nejvíce před revolucí

V roce 1911 se už tedy konaly první mezinárodní oslavy. Probíhaly v Americe a od roku 1913 v Rusku. Do roku 1914 se uskutečnilo mnoho demonstrací, pochodů a protestů - žádný z nich však nebyl 8. března. V roce 1917 proběhla v ruském Petrohradě demonstrace ke Dni žen. Připadla na poslední únorovou neděli - podle gregoriánského kalendáře 8. března. A tento den už MDŽ zůstal.

Na Západě se Mezinárodní den žen stal populárním po roce 1977, kdy Organizace spojených národů (OSN) vyzvala členské státy, aby 8. březen slavily jako Den OSN pro práva žen a světový mír.

U nás se MDŽ slavil nejvíce za socialismu. Probíhaly podnikové oslavy, na kterých slavili ale spíše muži než ženy. Na ty se ale také myslelo, dostávaly právě rudé karafiáty, bonboniéry a například utěrky, zřejmě aby nezapomínaly, kde je jejich místo. V televizi byly vysílány zábavné pořady, jejichž jmenovatelem byla žena a její svátek. Kvůli tomu, že byl tímto způsobem svátek zprofanován, po roce 1989 se nějaký čas v Česku neslavil. Do kalendáře se jako významný den vrátil v roce 2004.

Jak vnímají MDŽ ženy dnes? 

Veronika (34) Novinkám řekla, že MDŽ neslaví, protože ho považuje za přežitek spojený s dobou, kterou není nutno připomínat. „Raději mám den matek, ten slavíme s vervou,” řekla.

U Anny (38) si na MDŽ vzpomene její manžel, který jí koupí květiny a synové mamince popřejí.

Nikdy se neslavil tento svátek u Marie (35), která si ale vzpomněla, jak se sestrou vyráběly pro maminku ve škole přáníčka.

Neslaví ani Anežka (23), která se podle svých slov o existenci MDŽ dozvěděla až na střední škole. Ale nevzpomíná si, že by jej někdy slavili její rodiče.

Bára (50) také MDŽ neslaví, ani si na to prý nevzpomene.

Klára (37) si povzdechla, že ji MDŽ také míjí. „Ne proto, že bych nechtěla, ale protože mám totálně neslavícího manžela,” podotkla.

Sylva (41) se naopak na MDŽ těší. „Vždycky je přece hezké dostat kytičku, klidně i rudé karafiáty, to vštěpuji i svým synům,” uvedla.

Reklama

Související články

MDŽ uznává téměř polovina Čechů

Mezinárodní den žen (MDŽ) je významným svátkem pro téměř polovinu (49 %) Čechů. Na Slovensku je ale svátek žen dodržován mnohem více. Za významný tento den...

Výběr článků

Načítám