Hlavní obsah

Zájmový kroužek by měl dítě především bavit

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zorganizovat dětem všechny mimoškolní aktivity a vyplnit jejich volný čas není pro žádného rodiče nic jednoduchého. Každé dítě je jiné a má i jiné zájmy, talent a předpoklady pro volnočasovou aktivitu. Proto by rodiče při výběru kroužků neměli zapomínat na přání dítěte, kroužek ho prostě musí bavit. Jedině tak bude dítě šťastné a nebude mít potřebu chodit "za kroužky" apod.

Foto: Profimedia.cz

Jestli rodiče v něčem chybují, pak v tom, že dítěti při výběru kroužku vnutí své vlastní představy a ambice a vůbec přitom nepohlíží na vlohy dítěte.

Článek

„Pro děti je velmi důležité, když mohou trávit čas nějakou smysluplnou činností, která je baví. V kroužcích se navíc setkávají se svými vrstevníky, navazují nové kontakty a rozvíjí svůj společenský život. Čas strávený v kroužku by měl být navíc vyvážen ještě dalšími aktivitami, které rodina podniká společně“, říká psycholožka Mgr. Kateřina Beerová.

Nikde není přesně psáno v kolika letech by dítě do kroužků mělo začít chodit. V dnešní době existuje řada kroužků již při mateřské školce, kde se děti mohou věnovat například výuce angličtiny, hudbě, tanci nebo třeba kreslení či výrobě keramiky. S některými aktivitami se dá totiž začít již od malička.

Nejčastěji ale děti se zájmovými činnostmi začínají v době nástupu do školy, tedy kolem 6. roku života, kdy se dají již snáze odhadnout schopnosti a zaměření dítěte.

Důležitá přání a vlohy dítěte

Jestli rodiče v něčem chybují, pak v tom, že dítěti při výběru kroužku vnutí své vlastní představy a ambice a vůbec přitom nepohlíží na vlohy dítěte. Zvlášť když dítě samo ještě neví, co by rádo dělalo, je důležité pohlížet na povahu dítěte a co nejraději dělá a co mu vlastně jde.

"Jen těžko můžeme doufat, že bude z našeho potomka slavný hokejista, když je to introvert, který miluje stavebnice a kreslení," upozorňuje psycholožka.

Zájem dětí by se měl navíc podporovat i přes chybějící talent. "Pokud chodí polovina holčiček ze třídy do tanečního kroužku a my víme, že naše princezna není zrovna pohybově nadaná, dopřejme jí splnění jejího přání. Časem sama přijde na to, že tanec pro ni nebude to pravé ořechové, ale je to lepší než striktní zákaz. Navíc leccos se dá dohnat i houževnatostí a pracovitostí," dodává psycholožka.

Rozhodující pro výběr koníčku je i čas samotných rodičů. Pokud jsou rodiče velmi zaneprázdněni, měli by si uvědomit, že některé koníčky vyžadují po rodičích nejen vydatné finanční zajištění, ale také jejich čas. Například, dělá-li dítě nějaký sport, pak se dá předpokládat, že kromě tréninků je čeká i spousta zápasů či závodů, které se mnohdy konají o víkendech a zvláště malé děti by na takových akcích měly mít podporu rodičů.

Nic se nemá přehánět

Velmi často rodiče chybují i při volbě množství kroužků. Je hezké mít možnost se pochlubit, že dítě navštěvuje hned několik kroužků a ve všem vyniká, ovšem nebývá to pravidlem. Navíc i děti mají omezené množství energie a kromě toho potřebují i nějaký čas samy pro sebe, na hraní a „nicnedělání“, o který bychom je neměli okrádat.

"Kroužek se totiž stává povinností a od těch si naše ratolesti také přeci potřebují někdy odpočinout. Jinak hrozí, že budou přesycené, nic je nebude bavit stoprocentně a budou unavené," dodává Beerová.

Pohyb dětem prospívá

Jelikož mají dnešní děti všeobecně málo pohybu, nikdy není od věci jim nalézt takovou aktivitu, která by prospěla i tělu potomka a zkombinovat ji s nějakým dalším zaměřením jako je například malování, zpěv, přírodovědný kroužek apod.

Kroužky nejčastěji zajišťují školy a Domy dětí a mládeže, které spadají pod příslušné městské úřady. Své zájmy mohou děti samozřejmě rozvíjet i v nejrůznějších nestátních neziskových organizacích, např. ve skautských či turistických oddílech, jazykových kurzech, v přírodovědeckých stanicích, zoologických zahradách či sdruženích chovatelů apod.

Při výběru kroužků hleďte i na reference ostatních rodičů či zkušenosti a solidnost vedoucích. Některá zařízení často organizují například dny otevřených dveří nebo nabízejí bezplatné zkušební hodiny.

"Vyplatí se takové možnosti využít a dítě sem vzít. Snadno pak zjistíte, zda se lektor a prostředí kroužku bude dítěti líbit. Vy pak získáte reálnou představu o tom, kde a jak bude dítě trávit svůj volný čas," upozorňuje psycholožka.

Co dělat, aby zájem dítěte neuhasl

I když vyberete sebelépe, může se stát, že jednoho krásného dne vaše dítě přijde z kroužku domů a oznámí vám, že tam již chodit nechce.

"Každý začátek je těžký a mnohdy dítě po prvním nadšení pochopí, že nic není zadarmo a tomu, aby se něco naučilo, musí něco obětovat. Děti rozhodně není dobré do něčeho nutit, ale můžeme je zkusit motivovat. Pokud dítě přece jen nechce ve vybrané aktivitě pokračovat, je dobré ukončit alespoň načatý půlrok a pak vše s dítětem ještě konzultovat," radí psycholožka a dodává:

„Bavte se s dětmi o čase tráveném mimo domov. Jedině tak zjistíte, zda syn nebo dcera v kroužku nějak netrpí – může se stát obětí šikany, nebo být terčem posměchu, protože se mu v činnosti zrovna příliš nedaří.“

Kde hledat

Nejjednodušší je pozeptat se na možnosti kroužků v rámci školy, kam dítě chodí, případně si zjistit na městském úřadě, zda v místě bydliště funguje nějaký Dům dětí a mládeže či Základní umělecká škola. Potřebné informace dnes nabízí i internet.

S důvěrou se můžete obrátit například na stránky Národního institutu dětí a mládeže www.nidm.cz , kde přímo na hlavní stránce najdete odkaz na databázi středisek volného času. Velmi zajímavé informace naleznete i na serveru www.neninamtojedno.cz .

Další kontakty
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - (www.msmt.cz)
Česká rada dětí a mládeže - (www.crdm.cz)
Sdružení Mladých ochránců přírody ČSOP - (www.smop.cz)
Junák – Svaz skautů a skautek ČR - (www.junak.cz)
Pionýr - (www.pionyr.cz)
Asociace turistických oddílů mládeže - (www.a-tom.cz)
Hudební akademie Praha – (www.hap.cz)

Nezapomeňte:

- Možnosti volnočasových aktivit řešte včas. Kroužky mívají omezenou kapacitu

a může se stát, že když se přijdete ptát až v polovině září, bude už pozdě.

- Výběr kroužku vždy konzultujte s dítětem – ptejte se na jeho názor!

- Využijte dnů otevřených dveří: Vezměte s sebou i dítě, aby poznalo prostředí a rozhodlo, zda se mu může zájmový kroužek líbit.

- Pamatujte na vzdálenost kroužku od školy dítěte a organizaci přesunu.

- Ptejte se na další výdaje spojené s kroužkem – například na náklady spojené s cestováním v rámci turistického oddílu nebo na sportovní vybavení apod.

- I když máte hodně povinností, snažte se vždy najít si dostatek času pro své dítě a trávit ho s ním aktivně.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvacet nejotravnějších dětských frází

"Už tam budem?", "Já se nudim!" - nepřipomínají vám tyto fráze něco, nebo spíše někoho? Pravděpodobně ano - vaše malé ratolesti, které podobnými stále se...

Jak zvládat nadané děti

„V záchvatech vzteku se rozbrečí, vrhne se na mě a začne do mě bušit. Když se někam zamkne, mlátí kolem sebe, až mám strach, že si ublíží,“ vypráví matka...

Výběr článků

Načítám